2046

2046

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 129'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Wong Kar Wai

Πρωταγωνιστούν: Tony Leung, Li Gong, Zhang Ziyi, Takuya Kimura, Faye Wong

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Όταν συμφωνήθηκε η παραχώρηση του Hong Kong από τη Βρετανία στην Κίνα, οι κινέζοι δεσμεύτηκαν στους Βρετανούς ότι τίποτε το θεσμικό δεν θα αλλάξει για 50 χρόνια, τα οποία συμπληρώνονται το" 2046. Αυτή είναι και η αφορμή για τον τίτλο της νέας ταινίας του Wong Kar Wai που είχε αρχικά χαρακτηρισθεί ως άτυπη συνέχεια του λυρικού In the Mood for Love. Η αλήθεια είναι ότι το 2046 κινείται στα γνώριμα χνάρια του Kar Wai, με τον ίδιο πρωταγωνιστή (εξαιρετικός ο Tony Leung στο ρόλο του) να βρίσκεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ προσπαθώντας να ξεχάσει μια περασμένη του αγάπη, συνάπτοντας εφήμερες και περιστασιακές σχέσεις, ενώ κατά διαστήματα γράφει ένα διήγημα που φέρει ως τίτλο τον αριθμό του δωματίου του. Το 2046 είναι περισσότερο μια ταινία για τις αγάπες που έφυγαν ή για εκείνες που δεν ήταν γραπτό να ευδοκιμήσουν. Είναι μια ταινία χαμένης μνήμης και αναπόλησης.

Το 2046 προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φετινό φεστιβάλ των Καννών με τις μπομπίνες της ταινίας να φτάνουν ελάχιστες ώρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της. Ο σκηνοθέτης όμως μάλλον δεν φάνηκε απόλυτα ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα μιας και όχι μόνο προχώρησε σε νέο μοντάζ της ταινίας, αλλά προέβη και σε πρόσθετα γυρίσματα. Ο Wong Kar Wai για ακόμη μια φορά παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας σε ένα απόλυτα στυλιζαρισμένο περιβάλλον. Η εικαστική απεικόνιση του μυθιστορήματος, που διαδραματίζεται στο μέλλον, αποτελεί χωρίς υπερβολές χάρμα οφθαλμών. Η αισθησιακή Gong Li και η πορσελάνινης ομορφιάς Zhang Ziyi δίνουν μια ξεχωριστή λάμψη στην ταινία και το κεντρικό μουσικό θέμα στοιχειώνει τα πλάνα τονίζοντας την αίσθηση της ματαιότητας και λυρισμού. Το 2046 κρύβει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση: απΑ έξω φωτεινό, εντυπωσιακό και πανέμορφο ενώ από μέσα μελαγχολικό και στενάχωρο. Οι οπαδοί του Wong Kar Wai σίγουρα θα ενθουσιαστούν.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-11-2004  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.