Oldboy

Oldboy

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Chan Wook Park

Πρωταγωνιστούν: Choi Min-Sik, Ji-tae Yu, Gang Hye-jung, Ji Dae-han, Oh Dal-su

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Τι είναι το Oldboy; Μια ταινία αληθινή και ρεαλιστική βασισμένη σε μια ιδέα βγαλμένη από τα βάθη κάποιου σκοτεινού και διαστροφικού μυαλού. Ο Oh Dae-su είναι ένας συνηθισμένος άνδρας στη σημερινή Σεούλ. Είναι παντρεμένος και έχει μία μικρή κόρη. Ξαφνικά θα βρεθεί κλεισμένος σε ένα κελί. Δεν είναι κρατική φυλακή και κανείς δεν του αποκαλύπτει πόσο και γιατί θα μείνει κλεισμένος εκεί. Πόσο μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος σε λίγα τετραγωνικά; Μετά από πόσα χρόνια απουσία οποιασδήποτε ανθρώπινης επαφής αρχίζεις να ακροβατείς στα όρια μεταξύ τρέλας και πραγματικότητας; Και όταν μετά βρεθεί «έξω», τι έχει μεταφερθεί στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων; Η εκδίκηση που κάθε βράδυ σε νανούριζε και σου χάριζε το κουράγιο για να περάσει μία ακόμα μέρα ή η ανάγκη να ανακαλύψεις το γιατί; Ένα περίεργο κουβάρι ανθρώπων, καταστάσεων με μπόλικα παιχνίδια μνήμης και μυαλού θα ακολουθήσουν. Ποιος στο τέλος θα μπορέσει να αντέξει την αλήθεια; Ποιος δεν θα ήθελε ποτέ να μην έρθει η λύση; Διότι ακόμα και έτσι μπορεί η κάθαρσις να απουσιάζει.

Ο Chan-wook Park είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο hot σκηνοθέτες στον κόσμο. Είχε προλάβει να εντυπωσιάσει και να συζητηθεί με το Sympathy For Mr. Vengeance (που είχε προβληθεί εδώ μόνο στις Νύχτες Πρεμιέρας 2003). Τέσσερις άνθρωποι συνεργάστηκαν για να πάρει το σενάριο την τελική του μορφή, ενώ η ιδέα είναι βασισμένη στο γιαπωνέζικο ομώνυμο manga. Η μεταφορά του όμως ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Ό,τι και να πεις είναι λίγο αν κάποιος δεν έχει δει ο ίδιος την ταινία. Σκηνές που σοκάρουν είτε από την ωμή αναπαράσταση, είτε από την εκθαμβωτική ομορφιά τους. Η κάμερα κινείται υπερφυσικά και καταφέρνει να εστιάζει στα σωστά σημεία. Montage γρήγορο και ξεσηκωτικό, ενώ η φωτογραφία προσθέτει το κάτι παραπάνω. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Min-sik Choi σε μια εκπληκτική ερμηνεία. Από κοντά ακολουθεί και ο Ji-tae Yu. Η μουσική μπορεί να βασίζεται σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αλλά είναι άξιο συνοδευτικό του κυρίους πιάτου και θα στοιχειώνει πολλούς μετά την προβολή. Η ταινία σαρώνει στα κορεάτικα βραβεία, συγκλονίζει στις Κάννες όπου κατακτά το μεγάλο βραβείο σκηνοθεσίας ενώ χάνει το Χρυσό Φοίνικα για δύο μόνο ψήφους και για πολλούς άδικα (συμπεριλαμβανομένου του Quentin Tarantino, ο οποίος φρόντισε να το προωθήσει με κάθε τρόπο).

Τι είναι αυτό που κάνει το Oldboy να ξεχωρίζει και να καταλαμβάνει θέση στο προσωπικό top-5 της χρονιάς; Οι πρωτότυπες και φρέσκες ασιατικές ιδέες που σοκάρουν, προκαλούν αλλά ταυτόχρονα έχουν να προσθέσουν το κάτι παραπάνω στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η σκηνοθεσία του Chan-wook Park που δεν αφήνει περιθώρια να αποκλίνει κανείς από το στόχο. Σκηνές ανθολογίας όπως η μονοκόμματη σκηνή μάχης με τη κάμερα στο πλάι να φέρνει σε videogame. Η σύνθεση περιπέτειας, βίας και στοιχείων που κανείς δεν έχει σκεφτεί και φυσικά δεν περιμένει να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη με απίστευτα παρανοϊκά twists και συγκλονιστικές εκπλήξεις. Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους και άτομα με ευαισθησίες, αλλά το απόλυτο must της season για όποιον θέλει να υποστηρίζει ότι κάτι είδε που διαφέρει από τα τετριμμένα και βαρετά. Στην αίθουσα αμέσως!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-11-2004  |  Διανομή: Ama Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.