The Corporation

The Corporation

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 145'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mark Achbar & Jennifer Abbott

Πρωταγωνιστούν: Noam Chomsky, Milton Friedman, Michael Moore, Mikela J Mikael, Naomi Clein

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

Ποιος είναι ο ρόλος των Πολυεθνικών επιχειρήσεων σήμερα; Αποτελούν πλέον ένα θεσμό που έχει μετατραπεί σε σύγχρονη δικτατορία ή είναι απλά το τίμημα της άνετης καθημερινότητας στην οποία έχουμε εθιστεί; Και τελικά, ποιος ευθύνεται για τα αρνητικά που συνεπάγεται η λειτουργία τους; Τα στελέχη, οι εργαζόμενοι ή μήπως οι καταναλωτές; Σε αυτά και πολλά άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα, ερωτήματα προσπαθεί να δώσει απάντηση το ντοκιμαντέρ των Mark Achbar, Jennifer Abbott και Joel Bakan. Με ένα ογκώδες υλικό, αδιάσειστες μαρτυρίες και μοντάζ αλά Michael Moore, οι δημιουργοί του Corporation εξετάζουν σχετικά σφαιρικά το φαινόμενο του τίτλου. Από τις βλάβες στους εργαζόμενους μέχρι την αντιδεοντολογική συμπεριφορά και την οικολογική καταστροφή, τα δεδομένα που περνάνε από την οθόνη (μέσα στα 145 λεπτά που διαρκεί το ντοκιμαντέρ) είναι καταιγιστικά.

Αναμφίβολα, οι παγκοσμιοποιημένες Πολυεθνικές εταιρίες έχουν συγκεντρώσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες μια τρομακτική δύναμη. Με ευαγγέλιο τις αρχές του marketing και εργαζόμενους-δούλους στον απανταχού υπανάπτυκτο κόσμο, δε θα σταματήσουν πουθενά προκειμένου για να κερδίσουν 1$ παραπάνω. Η all-time-favourite Nike διαιρεί το εργατοδευτερόλεπτο σε χιλιοστά για να ελέγξει την παραγωγή, η αγία φαρμακευτική Μosanto σπέρνει εν γνώσει της καρκίνο ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα παρέχουν πληροφόρηση κατά βούληση. Σώπα, δεν το πιστεύω!

Μας λένε τελικά κάτι που δεν ξέραμε οι σκηνοθέτες του Corporation; Ουσιαστικά, η απάντηση είναι όχι. Σκέφτηκαν βέβαια ένα πολύ έξυπνο εύρημα, με το οποίο προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι επιχειρήσεις, ως φυσικά νομικά πρόσωπα διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθούς- όπως τα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ψυχικής Υγείας. Και το φινάλε επίσης είναι πολύ αισιόδοξο, με όλους τους απλούς ανθρώπους-παραδείγματα, που όρθωσαν ανάστημα στο φασισμό των επιχειρήσεων και νίκησαν. Το Corporation δε δίνει τη λύση ούτε ανακαλύπτει την Αμερική. Μας φέρνει όμως σε δύσκολη θέση γιατί μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί και δε βλάπτει πού και πού να βγαίνουμε από τη βολή μας. Ίσως η λύση να ξεπεταχτεί από εκεί.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-10-2004  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.