Planet Of The Apes

Ο Πλανήτης Των Πιθήκων

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 108'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham-Carter, Estella Warren, Michael Clarke Duncan

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

O Leo Davidson, ένας Αμερικανός αστροναύτης, είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης μιας νέας γενιάς πιλότων. Οι πιλότοι αυτοί είναι πίθηκοι, που μαθαίνουν να οδηγούν μικρά διαστημόπλοια. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αναγνωριστικής πτήσης προς έναν άγνωστο πλανήτη, το μικρό διαστημόπλοιο χάνει την επαφή του με τον πύργο ελέγχου. Έτσι ο Leo βγαίνει ο ίδιος στο διάστημα για να βρει το χαμένο όχημα. Οι άσχημες συνθήκες όμως θα τον αναγκάσουν να κάνει αναγκαστική προσγείωση σΑ έναν παράξενο πλανήτη. Εκεί θα βρεθεί παγιδευμένος σΑ έναν τόπο τραχύ και πρωτόγονο, χωρίς ίχνος προηγμένου πολιτισμού. Δεν θα αργήσει όμως να ανακαλύψει ότι στον πλανήτη αυτό οι πίθηκοι έχουν τον έλεγχο, ενώ οι άνθρωποι είναι κυνηγημένοι και σκλαβωμένοι.

Η επιλογή του Tim Burton στην καρέκλα του σκηνοθέτη, για ένα θέμα τόσο cult, είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους θαυμαστές του αλλά και τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας γενικότερα. Το τελικό αποτέλεσμα αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Από πλευράς σκηνικών, makeup και αισθητικής γενικότερα το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Δίνει μια απόλυτα ρεαλιστική εικόνα μιας κοινωνίας πιθήκων, σε αντίθεση με τις προχειρότητες της πρώτης ταινίας. Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και πίσω από τις μάσκες και τα στρώματα του makeup ακόμη αναγνωρίζονται οι ηθοποιοί, και οι μορφασμοί τους κάνουν ακόμη πιο αληθινούς τους ήρωες. Η ταινία κακώς αντιμετωπίζεται σαν sequel ή σαν remake μιας και δεν είναι τίποτε από τα δύο. Είναι απλά βασισμένη στην ίδια κεντρική ιστορία με σημαντικές αλλαγές στην υπόθεση. Αυτό που εμποδίζει την ταινία να απογειωθεί είναι η ίδια η ιστορία που - παρά τις 2-3 σεναριακές εκπλήξεις της (ανάμεσά τους και το τέλος) - δεν καταφέρνει να αναπτύξει γρήγορους ρυθμούς. Ίσως η μεγάλη φαντασία του Burton περιορίστηκε από το υλικό που ήδη υπήρχε (την πρώτη ταινία και το βιβλίο δηλαδή), καταλήγοντας έτσι σε ένα δημιούργημα που χαρακτηρίζεται από προβλεψιμότητα. Το Planet Of The Apes είναι ένα εντυπωσιακό και καλοδουλεμένο blockbuster, αλλά τελικά δεν καταφέρνει να πάρει τη στόφα του "κλασσικού".

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-10-2001  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.