Before Sunset

Πριν Το Ηλιοβασίλεμα

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 80'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard Linklater

Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Julie Delpy, Vernon Dobtcheff, Louise Lemoine Torres, Rodolphe Pauly

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

Δέκα χρόνια πριν, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι γνωρίζονται πάνω σε ένα τρένο που διασχίζει την Ευρώπη. Τότε αποφασίζουν να περάσουν μαζί 24 ώρες στη Βιέννη, πριν οι δρόμοι τους χωριστούν οριστικά. Μέσα στο λίγο χρόνο που τους απομένει γνωρίζονται, αναλύουν προβληματικές αιώνων, φλερτάρουν, τσακώνονται, κάνουν έρωτα. Στην αρχή εκείνης της ταινίας ο Jesse, στην προσπάθειά του να πείσει τη Celine να τον ακολουθήσει για ένα 24ωρο στη Βιέννη, της θέτει μεταξύ αστείου και σοβαρού το εξής δίλημμα : «Αν δεν έρθεις μαζί μου τώρα, μπορεί δέκα χρόνια μετά να αναρωτιόμαστε κι οι δύο μήπως τελικά χάσαμε τον έρωτα της ζωής μας». Το «Before Sunset» προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό. Πράγματι, οι ήρωες συναντιούνται μετά από 10 χρόνια στο Παρίσι, πιο ώριμοι και διαφορετικοί, αλλά λιγότερο ευτυχισμένοι. Περιδιαβαίνουν για μια ακόμη φορά, πλάι πλάι, στα στενά δρομάκια της πανέμορφης πόλης, ανασύροντας όλα εκείνα που κάποτε τους έφεραν κοντά. Αυτή τη φορά έχουν πολύ λιγότερο από 24 ώρες για να ανακαλύψουν αν τελικά μπορούν να ζουν ο ένας χωρίς τον άλλο.

Στο άτυπο αυτό «sequel», ο Linklater βάζει και πάλι τους δύο έξοχους πρωταγωνιστές να μπλέκονται στο παιχνίδι της μοίρας. Οι προβληματισμοί τους είναι πλέον διαφορετικοί, έχουν να μετρήσουν πληγές και νίκες, αλλά η μεταξύ τους έλξη μοιάζει άφθαρτη, παρά το πέρασμα του χρόνου. Μέσα από μια υπέροχη βόλτα στα παριζιάνικα σοκάκια και τις όχθες του Σηκουάνα, οι ήρωες θα αμφιταλαντευτούν για το αν θα απαντήσουν θετικά στην πρόκληση της μοίρας. Ακόμα κι αν η ιδέα της δεύτερης ευκαιρίας, αρχικά μοιάζει προδοτική για την αρχική παραδοχή ενός «καταδικασμένου» έρωτα, το «Before Sunset» έρχεται να ολοκληρώσει με έναν τρόπο γλυκόπικρα σπαρακτικό, την ιστορία δύο ανθρώπων που έχασαν ο ένας τον άλλον, ευτυχώς όχι για πάντα. Η συνέχεια επί της οθόνης, σε μια ταινία που δε διαθέτει βέβαια τη φρεσκάδα του «Before Sunrise», αλλά βλέπεται με την ίδια απόλαυση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-10-2004  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.