The Village

Σκοτεινό Χωριό

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: Judy Greer, Bryce Dallas Howard, William Hurt, Joaquin Phoenix, Adrien Brody

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Μια μικρή κοινότητα ζει απομονωμένη σε κάποια περιοχή της Αμερικής περικυκλωμένη από δάση. Οι κάτοικοι δε μπορούν να απομακρυνθούν και να πάνε σε άλλες πόλεις, αλλά πρέπει παραμένουν στα όρια της κοινότητάς τους, λόγω μιας μακροχρόνιας συμφωνίας του Συμβουλίου των γερόντων με «εκείνους για τους οποίους δε πρέπει να μιλάνε», που βρίσκονται στο δάσος γύρω τους. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά, όταν οι ενδείξεις πληθαίνουν πως τα άγνωστα αυτά πλάσματα δεν είναι διατεθειμένα να τηρήσουν τη συμφωνία.

Σήμα κατατεθέν των ταινιών του M. Night Shyamalan είναι η ανατροπή τα τελευταία λεπτά. Μετά το Sixth Sense (Έκτη Αίσθηση) έκαναν την εμφάνισή τους πολλά μεταφυσικά θρίλερ με απρόσμενο φινάλε προσπαθώντας να κλέψουν λίγη από τη μαγεία του πρώτου διδάξαντος. Ύστερα όμως από το ημιαποτυχημένο Signs η συνταγή αυτή έμοιαζε να ξεφτίζει, ενώ μεγάλωνε η ανυπομονησία για την επόμενη ταινία του Shyamalan. Το Village είναι μια ατμοσφαιρική, σκοτεινή ταινία που καταφέρνει σταδιακά να βουτήξει τον θεατή στην πραγματικότητα της μικρής κοινότητας και να ψάξει απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα των πλασμάτων.

Πολύ καλές και οι ερμηνείες του all star cast με εκείνη της Bryce Dallas Howard να ξεχωρίζει και να δείχνει γιατί ο Lars von Trier την επέλεξε στο ρόλο της Grace για το δεύτερο μέρος της αμερικάνικης τριλογίας του. Όπως είναι φυσικό δεν απουσιάζει και από το Village η ανατροπή του τέλους, με τη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή δεν έχει χαρακτήρα μεταφυσικό, αλλά περισσότερο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα, γεγονός που την καθιστά πιο αναπάντεχη. Οι προσεκτικοί θεατές θα παρατηρήσουν και σε αυτή την ταινία τον ίδιο το σκηνοθέτη σε ένα μικρό ρολάκι. Οι περισσότερο προσεκτικοί δεν θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν τα αλληγορικά σημεία του The Village. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο ώριμη -και πιθανότατα την καλύτερη- δουλειά του Shyamalan μέχρι τώρα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-10-2004  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.