La Mala Educacion

Κακή Εκπαίδευση

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Pedro Almodovar

Πρωταγωνιστούν: Gael Garcia Bernal, Fele Martinez, Leonor Watling, Francisco Boira, Lluis Homar

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Στην Ισπανία της δεκαετίας του 60 δύο αγόρια, ο Enrique και ο Ignacio φοιτούν σε αυστηρό θρησκευτικό σχολείο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες θα γνωρίσουν το φόβο, την πειθαρχία, τον έρωτα και τον κινηματογράφο. Ο πατέρας Manolo, καθηγητής τους στη φιλολογία και διευθυντής του σχολείου, θα βρεθεί πολύ κοντά στα παιδία. Ένα τρίγωνο θα σχηματιστεί (με τους δύο μαθητές και τον καθηγητή) με παράλληλες ιστορίες καλά κρυμμένες θα μείνουν στο σκοτάδι. Τους τρεις αυτούς χαρακτήρες τους συναντάμε δύο ακόμη φορές με αρκετά χρόνια διαφορά, στο τέλος της δεκαετίας του Α70 και του Α80. Οι επανασυνδέσεις αυτές φέρνουν κάθε φορά εξελίξεις, σηματοδοτώντας τη ζωή αλλά και το θάνατο κάποιων από αυτών.

O Almodovar μάλλον δεν πρόκειται να αποκτήσει νέους θαυμαστές με το Mala Educacion, ένα περίπλοκο ημι-αυτοβιογραφικό παζλ εμπλουτισμένο τόσο με κιτς όσο και με νουάρ στοιχεία. Οι κανόνες του φιλμ νουάρ, που διέπουν και τις τρεις αλληλένδετες ιστορίες της ταινίας, λειτουργούν ως εργαλεία επανεφεύρεσης του αγαπημένου είδους του σκηνοθέτη: των παλιών χολιγουντιανών μελοδραμάτων. Tο πάθος, που είναι η κινητήρια δύναμη αυτών των ταινιών, παίζει και εδώ πρωταρχικό ρόλο, αποτελώντας την αιτία ακόμα και των πιο αποτρόπαιων πράξεων των ηρώων Almodovar. Η φιγούρα της «μοιραίας γυναίκας» που ενσαρκώνει τον πειρασμό, τη διαφθορά και τελικά την καταστροφή, έχει τη μορφή του" χαμαιλέοντα Gael Garcia Bernal, σε μια τριπλή ερμηνεία-αποκάλυψη.

Ωστόσο, όσο πιο πολύ ξετυλίγεται το κουβάρι της αφήγησης και διαχωρίζεται η πραγματικότητα από τη φαντασία (τα όρια των οποίων είναι δυσδιάκριτα μέχρι τότε), η ταινία υιοθετεί ένα υπερβολικά μελοδραματικό ύφος, αφήνοντας τους χαρακτήρες της στο έλεος των ανατροπών και δίνοντας την αίσθηση ότι δεν πρόκειται τόσο για μια συγκλονιστική ιστορία, όσο για ένα αφηγηματικό κόλπο. Τελικά η πραγματική ειρωνεία είναι η αποτυχία του Almodovar να αγγίξει το θεατή με την πιο ειλικρινή και προσωπική του ταινία μέχρι σήμερα, κάτι που στο παρελθόν είχε καταφέρει στο παρελθόν ακόμα και με τις πιο αναρχικές και «δύσκολες» ταινίες του. To Mala Educacion αυτή είναι η απόδειξη του ότι ο Almodovar έφτασε στο δημιουργικό ζενίθ του με την βαθιά ανθρώπινη σύγχρονη τραγωδία του Hable Con Ella (Μίλα Της).

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-10-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.