The Terminal

The Terminal

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 128'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Chi McBride, Stanley Tucci, Diego Luna

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Ο Viktor Navorski κατάγεται από χώρα της ανατολικής Ευρώπης και επισκέπτεται πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο διάστημα μεταξύ απογείωσης και προσγείωσης πολλά μπορούν να συμβούν. Όπως ένα πραξικόπημα που ρίχνει την κυβέρνηση και μετατρέπει τον ήρωα σε πολίτη του πουθενά, καθώς δεν μπορεί να μπει σε αμερικάνικο έδαφος αφού η χώρα του δεν αναγνωρίζεται πια! Η γραφειοκρατία αδυνατεί να βρει λύση για την ιδιάζουσα αυτή περίπτωση και ο διευθυντής του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης τον αφήνει «ελεύθερο», με την προϋπόθεση να μην βγει από το χώρο. Ο Viktor στις εβδομάδες που θα αναγκαστεί να κάτσει στο JFK θα μάθει αγγλικά και θα δώσει το δικό του στίγμα στον όλο χώρο. Στην ιστορία θα κολλήσει μια αεροσυνοδός με προβλήματα στις σχέσεις της, διάφοροι υπάλληλοι του αεροδρομίου για να μάθουμε στο τέλος τον κρυφό σκοπό της επίσκεψης του Viktor στις Η.Π.Α.

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά το σενάριο του "The Terminal" βασίζεται σε αληθινό γεγονός που συνέβη το 1988 στο Παρίσι! Ο Steven Spielberg «κάτι είδε» σε αυτό το γεγονός και αποφάσισε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία εντάσσεται στην κατηγορία της κοινωνικής αλληγορίας με το απαραίτητο -πάντα- χιούμορ αλλά και δραματικό στοιχείο. Η βασική αδυναμία της ταινίας είναι πως στο ενδιαφέρον main story δεν ταιριάζουν πάντοτε, τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί τόσες και τόσες φορές. Η διάρκεια θα μπορούσε να ήταν μικρότερη από 2 ώρες και 10 λεπτά, όμως η απλότητα στην παρουσίαση, οι αριστοτεχνικές λήψεις του Spielberg, που ξέρει καλά τι κάνει, προσφέρουν μια ευχάριστη ταινία που ικανοποιεί το κοινό.

Στο ρόλο του Navorski συναντάμε τον Tom Hanks σε μια από τις τρεις ταινίες που γύρισε μέσα σε ένα χρόνο και αρχίζουν να προβάλλονται σιγά-σιγά (οι άλλες δυο είναι The Ladykillers των Coen και το cartoon The Polar Express). Οι ερμηνευτικές του δυνατότητες είναι γνωστές και ενώ στην αρχή είναι κάπως άβολο να βλέπεις τον γνωστό ηθοποιό να προσπαθεί να συνεννοηθεί με σπαστά, όμως τελικά καταφέρνει να κερδίσει το θεατή με την ερμηνεία του. Η Catherine Zeta-Jones είναι αδιάφορη σε έναν ίσως αχρείαστο ρόλο. Το υπόλοιπο caste δεν ξεφεύγει από τα αναμενόμενα εκτός από τον Ινδό Kumar Pallana που εκτός από μια άρτια ερμηνεία παραδίδει επί σκηνής και μαθήματα ζογκλερικών!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-10-2004  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.