I, Robot

Εγώ, Το Ρομπότ

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Alex Proyas

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Bridget Moynahan, James Cromwell, Bruce Greenwood, Alan Tudyk

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Στο έτος 2035 τα ρομπότ αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, λειτουργώντας ως έμπιστοι βοηθοί του ανθρώπου. Ο μόνος που φαίνεται να μην τα εμπιστεύεται είναι ο detective Spooner, που είναι πεπεισμένος -σε αντίθεση με όλους τους άλλους- ότι τα ρομπότ είναι ικανά να διαπράξουν εγκλήματα, παραβαίνοντας τις εντολές τους. Όταν ένας επιστήμονας της μεγαλύτερης εταιρείας ρομπότ βρεθεί σκοτωμένος, οι υποψίες του Spooner θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα.

Το Ι, Robot έχει στηριχτεί (αν και δεν είναι ακριβής μεταφορά) στο βιβλίο του Isaac Asimov, του ανθρώπου που διατύπωσε και τους τρεις νόμους της ρομποτικής που αναφέρονται στην αρχή της ταινίας. O σκηνοθέτης Alex Proyas - έχοντας ήδη στο δυναμικό του το εντυπωσιακό The Crow και το πιο πρόσφατο Dark City - υπήρξε ιδανική επιλογή για να ζωντανέψει ένα φουτουριστικό κόσμο και το μεγάλο budget της ταινίας του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί χωρίς περιορισμούς. Προκαλεί εντύπωση η μαεστρία με την οποία καταφέρνει να παρουσιάσει τα ρομπότ μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, χωρίς να φαίνονται ψεύτικα. Αυτό βέβαια οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στο χώρο των εφέ τόσο στη σύνθεση του μεταμοντέρνου περιβάλλοντος όσο και στις επιμέρους σκηνές δράσης. Από την άλλη το πιο αρνητικό στοιχείο της ταινίας είναι ο ίδιος της ο πρωταγωνιστής. Ο Will Smith το παίζει σκληρό τυπάκι, πετώντας που και που εξυπνακίστικες ατάκες, φτάνοντας σε σημείο να γίνεται ενοχλητικός κάποιες στιγμές. Το στοιχείο αυτό όμως δεν καταφέρνει να αφαιρέσει από το I, Robot το fun χαρακτήρα του ούτε και τον τίτλο της πιο «σκεπτόμενης» ταινίας δράσης εδώ και καιρό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-09-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.