Fahrenheit 9/11

Φάρεναϊτ 9/11

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Moore

Πρωταγωνιστούν: Michael Moore, George W. Bush, Lila Lipscomb,

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ο George W. Bush και η καταμέτρηση των εδρών στη Φλόριντα που οδήγησε στο αμφιλεγόμενο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2000. Ο George W. Bush και οι σχέσεις της οικογένειάς του με αυτή του Osama Bin Laden. Ο George W. Bush και ο πόλεμος στο Ιράκ. Ή με άλλα λόγια πώς ένας σκηνοθέτης θέλησε να ξεσκεπάσει τις ανομίες του ισχυρότερου ανθρώπου του κόσμου.

Μόνο για να φτάσει στις αμερικάνικες αίθουσες η ταινία χρειάστηκε να περάσει από χιλιάδες κύματα: η απόσυρση της εταιρείας του Mel Gibson ύστερα από -όπως φημολογείται- τηλεφώνημα μέσα από τον Λευκό Οίκο, η άρνηση της Disney να διανείμει την ταινία, η αγορά της από τη Miramax, ο χρυσός φοίνικας στο φεστιβάλ των Καννών το 2004 είναι μερικοί σταθμοί στην (πολύπαθη;) πορεία του εισπρακτικά πιο επιτυχημένου ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Moore επικαλούμενος ντοκουμέντα και αποδείξεις σκιαγραφεί ένα καθόλου φιλικό πορτρέτο για το νυν πλανητάρχη, παρουσιάζοντας τις διασυνδέσεις του με διάφορες εταιρείες και «ύποπτους» μετόχους, τα παιδιά που πάνε και σκοτώνονται στο Ιράκ για έναν κατασκευασμένο πόλεμο και τον θρήνο των οικογενειών τους, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την προπαγάνδα που επικρατεί στο μοντέρνο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Eίναι γεγονός ότι εύκολα μπορεί κανείς να βρει υποστηρικτές και αυτιά πρόθυμα να δεχτούν το μήνυμά του, όταν έχει ως θέμα έναν από τους πιο αντιπαθείς ανθρώπους του πλανήτη. Και ο σκηνοθέτης δεν είναι καθόλου ουδέτερος στο θέμα που θίγει αλλά μάλλον είναι (απόλυτα) στρατευμένος. Όπως μάλιστα δήλωσε και ο ίδιος ο Moore στόχος του με αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν να κάνει τον Bush να χάσει τις εκλογές του 2004 και ήταν πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η ταινία να βρει το δρόμο της προς το DVD και την τηλεόραση πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής τους το Νοέμβριο του 2004. Ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει κάτι τέτοιο ή όχι το Fahrenheit 9/11 αποτελεί ένα ενδιαφέρον φιλμικό ντοκουμέντο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-09-2004  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.