Vodka Lemon

Vodka Lemon

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Hiner Saleem

Πρωταγωνιστούν: Romen Avinian, Lala Sarkissian, Ivan Franek, Armen Marutyan, Astrik Avaguian

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ο Hamo είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, συνταξιούχος αξιωματικός του σοβιετικού στρατού που αγωνίζεται να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες φτώχειας και κρύου σΑ ένα κουρδικό χωριό της Αρμενίας στα χιονισμένα βουνά του Καυκάσου. Ζει με τον μεγάλο γιο του και την εγγονή του προσπαθώντας να ξεπεράσει το χαμό της γυναίκας του που πρόσφατα πέθανε. Έτσι πηγαίνει καθημερινά στο νεκροταφείο και της αφηγείται τα λιγοστά που συμβαίνουν στη ζωή του. Ο μικρός του γιος έχει φύγει μετανάστης στο Παρίσι και ο Hamo περιμένει με αγωνία τις επιστολές του ελπίζοντας μαζί να λάβει και κάποια χρήματα"

Από την Αρμενία -χρηματοδοτούμενο όμως από γαλλικά κεφάλαια- έρχεται το Vodka Lemon πλημμυρισμένο από ένα αίσθημα γλυκόπικρης μελαγχολίας και αναπόλησης ενός (καλύτερου;) παρελθόντος. Στα πλάνα του Hiner Saleem κυριαρχεί το παγωμένο τοπίο και μετατρέπεται στον πρωταρχικό αντίπαλο των κατοίκων που πρέπει να ζήσουν στις περιοχές αυτές. Στις σχεδόν άδειες πόλεις συναντάμε ξεχασμένους ηλικιωμένους που έχουν πάψει να ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ενώ οι περισσότεροι νέοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή θέλοντας να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Ο πρωταγωνιστής δεν λέει όμως να υποκύψει στις δυσκολίες και βρίσκει ένα σύμμαχο στο πρόσωπό μιας γυναίκας που έχει χάσει το σύντροφό της. Ο Saleem επιλέγει λιτούς και αργούς ρυθμούς με επαναλαμβανόμενα μοτίβα αφήγησης στήνοντας μια γλυκόπικρη κωμωδία. Ενίοτε στην αφήγηση παρεμβάλλονται και σύντομες στιγμές σουρεαλιστικών στοιχείων που ωστόσο δε δένουν με το υπόλοιπο σύνολο, ενώ ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει άνισο και ελάχιστα ικανοποιητικό. Παρόλα αυτά η ταινία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης ταινίας στο τμήμα Κόντρα Στο Ρεύμα (Contro Corrento) του φεστιβάλ της Βενετίας το 2003.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-09-2004  |  Διανομή: Filmtrade

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.