Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban

Ο Χάρυ Πότερ Και Ο Αιχμάλωτος Του Αζκαμπάν

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 139'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron

Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman, David Thewlis

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ο 13χρονος πλέον Harry Potter, περνάει ακόμα ένα βαρετό καλοκαίρι με την οικογένεια Dursley, προσπαθώντας να είναι φρόνιμος και να απέχει από οποιαδήποτε δρατηριότητα έχει σχέση με τη μαγεία. Όταν, όμως, η στριφνή αδερφή του θείου Vernon, η θεία Marge, έρχεται να επισκεφτεί τους Dursley, κάνει τη ζωή του Χάρι τόσο δύσκολη που αυτός «κατά λάθος» τη φουσκώνει σαν ένα τεράστιο μπαλόνι και την εκτινάσσει στον ουρανό! Προκειμένου να αποφύγει την οργή του θείου Vernon, αλλά και την τιμωρία από το Hogwarts και το Υπουργείο Μαγείας, που απαγορεύουν στους μαθητευόμενους μάγους να κάνουν μαγικά κόλπα εκτός σχολής, ο Harry αποφασίζει να το σκάσει μέσα στη νύχτα" Ένα μαγικό μωβ τριόροφο λεωφορείο θα τον διακτινίσει στην παμπ «Ραγισμένο Τσουκάλι». Εκεί τον υποδέχεται ο υπουργός Μαγείας, ο Cornelius Fudge, ο οποίος δεν επιθυμεί να τον τιμωρήσει. Ο Harry μαθαίνει όμως ότι ένας πολύ επικίνδυνος δολοφόνος δραπέτευσε από τη μαγική φυλακή του Αzkaban και μπορεί η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο

O Chris Columbus, σκηνοθέτης των δυο προηγούμενων ταινιών, δίνει αυτή την φορά την κινηματογραφική σκυτάλη στον Alfonso Cuaron, διατηρώντας μόνο χρέη παραγωγού. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρώτος είναι περισσότερο γνωστός για το Home Alone, ενώ ο δεύτερος έχει -ανάμεσα σε άλλα- στο δυναμικό του το «Great Expectations» και το «Y tu mama tambien», εύκολα μπορεί να κατανοήσει γιατί η τρίτη ταινία είναι περισσότερο σκοτεινή και ενήλικη. Το Prisoner of Azkaban αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο της μυθολογίας του Potter επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις για το τέλος - ιδίως για εκείνους που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία. Αν και απουσιάζουν αρκετές σκηνές από το τρίτο βιβλίο της J.K Rowling, ο σκηνοθέτης κατορθώνει να παραμείνει πιστός στο πνεύμα της συγγραφέως προσθέτοντας μερικές φορές και δικά του στοιχεία. Από την άλλη λόγω της ήδη μεγάλης διάρκειας της ταινίας δεν αφιερώνεται πολύς κινηματογραφικός χρόνος στους δευτερεύοντες χαρακτήρες, αλλά η ιστορία επικεντρώνεται στην πρωταγωνιστική τριάδα. Και εδώ είναι σημαντική η συμβολή των τριών πρωταγωνιστών που έχουν πλέον μεγαλώσει και αισθάνονται πιο σίγουροι με τους ρόλους που υποδύονται. Εντυπωσιακά είναι βέβαια και τα εξαιρετικά προσεγμένα ειδικά εφέ, από το μαγικό λεωφορείο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους του Λονδίνου έως τους τρομακτικά απόκοσμους Dementors. Η τρίτη ταινία του Potter κατορθώνει άρτια να συνδυάσει το μαγικό στοιχείο με την αφήγηση της ιστορίας σε ένα ατμοσφαιρικό και αρκετά σκοτεινό περιβάλλον, που είναι ωστόσο πιθανό να τρομάξει κάπως τους μικρότερους φίλους του μάγου. Αναμφίβολα είναι η καλύτερη ταινία της σειράς μέχρι τώρα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-09-2004  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.