Before Night Falls

Πριν Πέσει Η Νύχτα

Παραγωγή: 2000  |  Διάρκεια 125'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Julian Schnabel

Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Olivier Martinez, Andrea Di Stefano, Johnny Depp, Sean Penn

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Αυτή είναι η ιστορία του Κουβανού συγγραφέα Raynaldo Arenas από τη γέννησή του μέχρι και το τραγικό του τέλος. Ο Arenas γεννήθηκε σε μια επαρχία της Κούβας το 1943, και σε νεαρή ηλικία έφυγε από το σπίτι του, πηγαίνοντας προς την Αβάνα και τους επαναστάτες. Η έκδοση της πρώτης του νουβέλας "Singing from the Well", τραβά το ενδιαφέρον. Ο Raynaldo Arenas ήταν ομοφυλόφιλος και αντεπαναστάτης, δυο χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ανεπιθύμητα στην Κούβα των 60s. Τα χαρακτηριστικά του αυτά τον κάνουν στόχο από το καθεστώς. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο El Morro όπου η παραμονή του δεν είναι ότι πιο ευχάριστο

Το Before Night Falls είναι ποιητικό, ευαίσθητο αλλά και σκληρό. Η γλώσσα του φιλμ δεν είναι πάντα η Αγγλική. Σε πολλά σημεία χρησιμοποιείται και η ισπανική αφήνοντας να φανεί η δύναμη των στίχων του ποιητή. Η παρουσία στον πρώτο ρόλο του ηθοποιού Javier Bardem είναι καθοριστική. Είναι πειστικός στο ρόλο του, βγάζοντας ευαισθησία αλλά και εκρηκτικότητα. Η προφορά του και η χρήση της φωνής του, μας βάζει για τα καλά στην ομορφιά των Ισπανικών και στην μουσικότητα που κρύβουν μέσα τους. Πολύ καλή είναι και η αναπαράσταση της Κούβας των 60s. Σε αυτό βοηθά και η χρήση αυθεντικών σκηνών από επίκαιρα και δελτία ειδήσεων της εποχής. Τι συναίσθημα που βγαίνει από την ταινία είναι αδύνατον να μην αγγίξει τον θεατή ενώ δεν λείπουν και οι μικρές χιουμοριστικές ανάπαυλες. Χωρίς φανφάρες και με τη δύναμη της ερμηνείας και του λόγου το Before Night Falls κερδίζει το θεατή από τα πρώτα λεπτά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-09-2001  |  Διανομή: PCV  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.