King Arthur

Βασιλιάς Αρθούρος

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Antoine Fuqua

Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Stephen Dillane, Keira Knightley, Hugh Dancy, Ioan Gruffudd

Κριτική: Μάρα Θεoδωροπούλου

Ο βασιλιάς Αρθούρος είναι ένας ήρωας παραμυθιού που ζωντάνεψε πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη. Αυτή τη φορά όμως το King Arthur προσπαθεί να δώσει μέσα από μια διαφορετική οπτική το χιλιοειπωμένο μύθο. Καταρχήν τοποθετεί το βασιλιά Αρθούρο αρκετά νωρίτερα από το μεσαίωνα, σε αντίθεση με όσα νομίζαμε. Την περίοδο πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (περίπου το 450 μ.Χ.) τα νησιά της Βρετανίας μένουν πρακτικά ακυβέρνητα, εκτεθειμένα στις διαθέσεις των «βάρβαρων» Σαξόνων. Στον Αρθούρο (γιο Ρωμαίου πατέρα και Βρετανίδας μητέρας), έχει ανατεθεί να διοικεί μια ομάδα Ιπποτών για λογαριασμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Guinevere είναι μια ταλαντούχα τοξότης και ηγέτης της τοπικής φυλής των Woads. Οι δύο τους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των Σαξόνων, σε μια πάλη για την επικράτηση ενός νέου τρόπου διοίκησης των Βρετανικών νησιών.

Ο μύθος του Αρθούρου, του Κάμελοτ και του Εξκάλιμπερ παρουσιάζεται στην τελευταία υπερπαραγωγή του Jerry Bruckheimer «όπως πραγματικά συνέβη», δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απογυμνωμένος από κάθε μαγεία, ρομαντισμό και μυστήριο. Ο σκηνοθέτης του Training Day, Antoine Fuqua έχει προφανώς μελετήσει τις απαραίτητες μεσαιωνικές/βαρβαρικές ταινίες παρόμοιου ενδιαφέροντος, αλλά δεν καταφέρνει να αναδείξει το θέαμα σε κάτι παραπάνω από λασπωμένες, ομιχλώδεις σκηνές μάχης με ελάχιστα διαλείμματα τυπικού διαλόγου. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η αγωνιώδης μάχη στην παγωμένη λίμνη. Από τους ηθοποιούς, ο Clive Owen κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με την επιβλητική του παρουσία στον ομώνυμο ρόλο (ας κάνει και λίγα μαθήματα ορθοφωνίας για να φτιάξει την άρθρωσή του). Η Keira Knightley εμφανίζεται στη μέση της ταινίας (σίγουρα δεν κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο περιμέναμε) και εκτοξεύει ημίγυμνη, αλλά με δεξιοτεχνία, τα βέλη της ως θηλυκός Legolas. Η προσφορά της, όμως, σταματά εκεί. Το βραβείο χειρότερης εμφάνισης πάει, ωστόσο, στον Stellan Skarsgaard, ο οποίος ερμηνεύει τον έτσι κι αλλιώς κακογραμμένο ρόλο του χρησιμοποιώντας την βαριά προφορά του και μόνο. Το συμπέρασμα δεν είναι δύσκολο: το πρώτο blockbuster της χρονιάς δεν έφτασε στο ύψος των προσδοκιών που όλο το καλοκαίρι καλλιεργούσε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-09-2004  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.