The Statement

Συνωμωσία Θανάτου

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Norman Jewison

Πρωταγωνιστούν: Michael Caine, Tilda Swinton, Alan Bates, David De Keyser, Jeremy Northam

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Pierre Brossard στη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, δεν έκρυψε τα φιλοναζιστικά του αισθήματα στην κατεχόμενη Γαλλία. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν ένας απλός υποστηρικτής του καθεστώτος του Βισί. Ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση επτά Εβραίων στο Ριλιέ λα Παπ, το πρωί της 29ης Ιουνίου 1944. Ο Brossard δεν δικάστηκε ποτέ για αυτή του την πράξη και κατάφερε να ζήσει μια ειρηνική ζωή μετά τη λήξη του πολέμου, αφήνοντας πίσω τα αμαρτήματα του παρελθόντος και με την υποστήριξη ακροδεξιών στοιχείων στην καθολική εκκλησία για πάνω από 50 χρόνια. Όμως κάθε πράξη έχει και συνέπειες, όσο και αν ελπίζουμε για το αντίθετο. Ο φάκελος της υπόθεσης θα ανοίξει και πάλι από μια φιλόδοξη δικαστικό, και ο Brossard θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την έρευνα. Σύντομα θα καταλάβει όμως ότι εκτός από τη δικαιοσύνη, στο κατόπι του είναι και πληρωμένοι δολοφόνοι με άγνωστα κίνητρα.

Τα πολιτικά δράματα είναι από τη φύση τους δύσκολες ταινίες. Κινούνται σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό background που θα πρέπει να γνωρίζει ο θεατής για να τα απολαύσει, ενώ πολλές φορές οι ιστορίες που αγγίζουν είναι σχετικά πρόσφατες προκαλώντας αισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας πριν την προβολή του πρώτου καρέ. Το The Statement ακροβατεί πάνω στις δύο αυτές δυσκολίες του είδους με αρκετή επιδεξιότητα. Αγγίζει γεγονότα λίγο πολύ άγνωστα στην Ελλάδα (την κατοχή της Γαλλίας και το ναζιστικό καθεστώς του Βισί) ενώ παράλληλα το θέμα του (συνεργάτες των Ναζί που καλύπτονται από την καθολική εκκλησία) σίγουρα δίνει στο θεατή μια ξεκάθαρη πρώτη εικόνα για τους «καλούς» και τους «κακούς». Σκηνοθετημένο από τον πολύπειρο Norman Jewison, το The Statement καταφέρνει όμως να ξεπεράσει το δύσκολο ιστορικό σκηνικό, αλλά κυρίως να δώσει έναν ήρωα/αντιήρωα που δεν είναι ξεκάθαρα καλός ή κακός. Σε αυτό βέβαια βοηθά η ερμηνεία του πάντα άξιου Michael Caine, που μπορεί να δώσει ουσία και στον πιο μουντό ρόλο. Διαθέτοντας ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος και αρκετό σασπένς, το The Statement αξίζει την προσοχή μας, παρά το μικρό του «όνομα».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-06-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.