Shik - The Suit

Το Κοστούμι

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Bakhtyar Khudojnazarov

Πρωταγωνιστούν: Aleksandr Yatsenko, Artur Povolotsky, Ivan Kokorin, Ingeborga Dapkunaite, Andrei Panin

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Τρεις δεκαοκτάρηδες μεγαλώνουν σε ένα ρωσικό χωριό κοντά στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Η ζωή τους δεν ξεφεύγει από το προφανές: φτώχεια, δυσκολίες, μικροαπατεωνιές και κομπίνες. Κοινό όνειρο και των τριών, να ξεφύγουν κάποτε από αυτή τη μιζέρια. Να βγάλουν χρήματα και να γίνουν επιτυχημένοι. Ένα βράδυ βλέπουν στη βιτρίνα κάποιου ακριβού καταστήματος ένα κομψό, μαύρο κοστούμι και αποφασίζουν να το αποκτήσουν. Δοκιμάζουν κάθε νόμιμο και παράνομο τρόπο και τελικά βάζουν στο χέρι το ρούχο. Φορώντας το πότε ο ένας και πότε ο άλλος, βρίσκουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους: διαλυμένες οικογένειες, ψέματα και εφηβικοί έρωτες, στέκονται μπροστά στο εντυπωσιακό κοστούμι και κρίνονται.

Οι χώρες που βρίσκονται έξω από το παιχνίδι των μεγάλων αμερικάνικων στούντιο και των καθιερωμένων ευρωπαίων κινηματογραφικών κύκλων, αντιμετωπίζουν δυστυχώς το εξής -άλυτο- δίλημμα: έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον υποβιβασμό του ύφους τους στα mainstream, δοκιμασμένα επίπεδα ή να επιμείνουν στην σθεναρή προβολή των ιδιαίτερων, εθνικών χαρακτηριστικών τους. Η πρώτη επιλογή αποδεικνύεται συνήθως ματαιόδοξη και κακόγουστη (πάρτε για παράδειγμα τις τελευταίες σκηνοθετικές ματιές του πάλαι ποτέ ελπιδοφόρου Ματιέ Κασοβίτς ). Η δεύτερη κινδυνεύει να μην ενδιαφέρει κανέναν -εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για μία μετενσάρκωση του Ταρκόφσκι- ή να ενδιαφέρει για λίγο, όπως αναπόφευκτα συνέβη με τον ιρανικό κινηματογράφο. Το «Κοστούμι» στην προκειμένη περίπτωση, κάνει κάτι εξίσου καταστροφικό: δεν επιλέγει τίποτα από τα δύο. Στήνει ένα ηθελημένα φολκλόρ σκηνικό, αναδεικνύει κλισαρισμένους ήρωες που θα μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν σε ένα οποιοδήποτε αμερικάνικο δράμα και τελικά χάνεται μέσα στο απροσάρμοστο κατασκεύασμά του. Η όποια ομορφιά της τελευταίας αυτής ταινίας του Bakhtyar Khudojnazarov βρίσκεται στις πανέμορφες οπτικές του συνθέσεις. Όμως δεν αρκεί να σκορπίσεις πέντε-έξι στιγμιότυπα- καρτ ποστάλ για να κάνεις κινηματογράφο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-05-2004  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.