Troy

Τροία

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 162'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Wolfgang Petersen

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Peter OΑToole, Diane Kruger

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Στην αρχαία Σπάρτη ο βασιλιάς Μενέλαος έχει μόλις κλείσει μια συμφωνία ειρήνης με την Τροία. Αντιπρόσωποι στο παλάτι έχουν καταφτάσει οι πρίγκιπες Έκτορας και Πάρης. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και το γλέντι που ακολουθεί οι Τρώες αναχωρούν έχοντας μαζί τους και έναν επιπλέον επισκέπτη. Την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου και βασίλισσα της Σπάρτης, Ελένη, που έχει ερωτευτεί το νεαρό Πάρη. Για να εκδικηθούν την αρπαγή της, οι Έλληνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα μαζέψουν το μεγαλύτερο εκστρατευτικό σώμα της μέχρι τότε ιστορίας. 1.000 πλοία και 50.000 άνδρες θα διασχίσουν το Αιγαίο φτάνοντας στα Μικρασιατικά παράλια επιζητώντας την ισοπέδωση της Τροίας. Ανάμεσά τους ο γενναίος Αχιλλέας που διακρίνεται για τις πολεμικές του αρετές και ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Όλοι είναι υπό την καθοδήγηση του βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος όμως είναι σε μια συνεχή αντιπαράθεση με τον Αχιλλέα παρότι τον έχει ανάγκη για να κερδίσει τον πόλεμο.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι στη μόδα, μιας και στη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε και μερικές μεγάλες παραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Troy διαθέτει ένα λαμπερό cast με μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα ονόματα: Brad Pitt, Orlando Bloom, Eric Bana, Sean Bean αλλά και τον αειθαλή Peter OΑ Toole. Ο Wolfgang Petersen παίρνει την βασική ιστορία του Τρωικού πολέμου όπως δίνεται από τον Όμηρο και μεταγενέστερους ποιητές και δημιουργεί μια ταινία με ικανοποιητικό ρυθμό, πυκνή πλοκή και αμείωτο ενδιαφέρον. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι ο Petersen αποφεύγει να παρουσιάσει μια ξεκάθαρη μάχη του καλού με το κακό. Αντιθέτως δίνει ήρωες και αντιπάλους που ακροβατούν μεταξύ των δύο πόλων, αποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος δεν έχει ποτέ «καθαρούς» νικητές αλλά μόνο χαμένους. Σε ότι αφορά το επίπεδο της παραγωγής είναι αρκετά υψηλό με προσεγμένη αναπαράσταση της εποχής και των μαχών.

Μερικά χρόνια πριν το Troy θα χαρακτηρίζονταν σαν μια συγκλονιστική ταινία. Πλέον όμως όλες οι ταινίες που διαθέτουν εκτεταμένες σκηνές μάχης, αναπόφευκτα συγκρίνονται με το Lord Of The Rings. Αυτή τη φορά οι εντυπωσιακές μάχες έξω από τα τείχη της Τροίας, διαδραματίζονται με το φως της ημέρας και έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις αντίστοιχες πολιορκίες της «τριλογίας» (μεγάλα πλήθη, τοξότες και μάχες σώμα με σώμα). Όμως η συγκλονιστικότερη στιγμή της ταινίας είναι εκείνη μεταξύ Αχιλλέα και Έκτορα, μόνων έξω από την πύλη. Χωρίς μουσική υπόκρουση και χωρίς κανένα ειδικό εφέ η σκηνή αυτή (που περιγράφεται εξίσου δραματικά και από τον Όμηρο) είναι η κορυφαία στιγμή της ταινίας. Μια στιγμή όπου κορυφώνεται και η μεστή και επιβλητική ερμηνεία του Eric Bana που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο cast. Το Troy δικαιωματικά φέρει τον τίτλο της επικής ταινίας, μιας και βασίζεται σε ένα πραγματικό έπος (την Ιλιάδα). Οι αποκλίσεις όμως από την Ιστορία όπως τη γνωρίζουμε από τις πηγές, εμφανίζονται σε βαθμό ενοχλητικό, δίνοντας μια ταινία που δεν προσφέρεται για μαθήματα ιστορίας. Αντιθέτως το Troy είναι ιδανικό για δύομιση ώρες χορταστικής διασκέδασης σε κάποια θερινή ή χειμερινή αίθουσα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-05-2004  |  Διανομή: Warner-Roadshow  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.