Aberdeen

Αντιμέτωποι Με Την Αλήθεια

Παραγωγή: 2000  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Hans Petter Moland

Πρωταγωνιστούν: Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Lena Headey, Ian Hart, Jason Hetherington

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Το δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο που εργάζεται η νεαρή Kaisa, μόλις της έδωσε προαγωγή. Το γεγονός αξίζει να γιορταστεί, αφού είναι σπάνιο μια ανδροκρατούμενη εταιρεία να δίνει την προσοχή της σε μια νεαρή γυναίκα. Το επόμενο πρωί η Kaisa ξυπνάει από ένα τηλεφώνημα της μητέρας της που της ζητά να μεταβεί στη Νορβηγία, όπου ζει ο πατέρας της και να τον συνοδέψει σε ένα νοσοκομείο στο Aberdeen της Σκωτίας για αποτοξίνωση σε ένα νέο πρόγραμμα. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η ίδια η μητέρα της. Η Kaisa θα πρέπει να τα καταφέρει προτού να είναι αργά.

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρησης το γυρισμένο το 2000 Aberdeen βρίσκει τελικά το δρόμο του προς το σκοτάδι των ελληνικών κινηματογραφικών αιθουσών, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει απευθείας μια θέση σε κάποιο ράφι ενός video club. Η μητέρα που πεθαίνει από καρκίνο και θέλει να δει από κοντά για μια τελευταία φορά τα αγαπημένα της πρόσωπα, ο πατέρας που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αλκοολισμού και έχει πλήρως αποξενωθεί από την οικογένειά του, η καριερίστα, σκύλα κόρη που αφιερώνει τη ζωή της στη δουλειά της, δε γνωρίζει την έννοια της πραγματικής αγάπης και σνιφάρει κοκαΐνη. Η σύγκρουση μεταξύ των χαρακτήρων, οι διαμάχες, οι έντονες λογομαχίες, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων, η κατανόηση, η συγχώρεση, η νέα αρχή. Αν οι λέξεις "μελό" και "κλισέ" σας έρχονται στο μυαλό, δεν είναι τυχαίο. Η ταινία δε διαφέρει από μια πληθώρα άλλων ανεξάρτητων αμερικάνικων ταινιών, οι οποίες πραγματεύονται αντίστοιχα θέματα και σεναριακά στερείται οποιαδήποτε πρωτοτυπίας. Τα θετικά στοιχεία εντοπίζονται κυρίως στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα εκείνης του Stellan Skarsgard, ο οποίος είναι πολύ καλός σε όποιον ρόλο και αν υποδύεται. Ενδιαφέρουσες είναι και ορισμένες πτυχές της σχέσης μεταξύ πατέρα - κόρης, για ζητήματα που περισσότερο υπονοούνται, παρά παρουσιάζονται. Το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να είναι αδιάφορο, δεν ξεπερνάει τη μετριότητα και το Aberdeen ενδείκνυται περισσότερο για κατ` οίκον παρακολούθηση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 09-04-2004  |  Διανομή: Ama Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.