Μην Περνας Αναβει Κοκκινο

Μην Περνάς Ανάβει Κόκκινο

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Μαυράκη

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Θάλεια Μάτικα, Ιωάννα Παππά, Aλκης Παναγιωτίδης, Τάσος Πυργιέρης

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Είναι Μάιος, λίγο πριν από τις Πανελλήνιες και στο 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας επικρατεί αναβρασμός, εξαιτίας μιας κατάληψης που έχουν κηρύξει οι μαθητές της τρίτης Λυκείου. Πέντε μαθητές πρωτοστατούν και οργανώνουν ένα μεγάλο μουσικό χάπενιγκ που σηματοδοτεί το τέλος της κατάληψης. Είναι ο «αρχηγός» Γιώργος, η «ωραία» Μυρτώ, ο «αστείος» Τάσος, η Τζίνα και ο «καλός μαθητής» Πέτρος. Δίπλα σΑ αυτούς στέκεται ο Μιχάλης Κοσμίδης, ένας καθηγητής μαθηματικών, ο νεότερος καθηγητής του σχολείου, αλλά και ο πιο καινούργιος. Την πρώτη μέρα των Πανελληνίων κάποιος από αυτούς θα βρεθεί νεκρός στις τουαλέτες, με μια σύριγγα καρφωμένη στο μπράτσο. Όλοι οι φίλοι του ορκίζονται ότι δεν έπαιρνε ποτέ ναρκωτικά. Οι ανακρίσεις είναι δύσκολες κι ο νεαρόκοσμος δεν δείχνει καμιά διάθεση συνεργασίας.

Μην περνάς, ανάβει κόκκινο ονομάζεται η νέα ταινία της Ισαβέλλας Μαυράκη που ασχολείται με την αντίδραση αυτής της παρέας νέων παιδιών. Η σκηνοθέτης προσπαθεί φιλότιμα, αλλά δεν τα καταφέρνει κυρίως γιατί εγκλωβίζεται σε μια σειρά σφαλμάτων, τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί. Δεν είναι τόσο η ενσάρκωση μαθητών Λυκείου από ηθοποιούς που έχουν ξεπεράσει τα είκοσι που ενοχλεί, όσο μια πληθώρα κλισέ-χαρακτήρων που δεν αφήνουν την ταινία να αναπνεύσει: από τη στριμμένη διευθύντρια του σχολείου ή τον ομοφυλόφιλο που λέει «χρυσό μου» σε κάθε ατάκα ως τον πρώην dj και νυν μαθηματικό που το παίζει μούρη με το σκουλαρίκι στο αυτί και το κομπολόι στο χέρι πηγαίνοντας με τη δεκαεφτάχρονη μαθητριούλα του. Τα μη αληθοφανή στοιχεία που περιέχει η ταινία μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από το κοινό στο οποίο απευθύνεται: τους νέους. Στα θετικά σημεία η αμεσότητα μερικών χαρακτήρων και οι συμπαθητικές ερμηνείες ορισμένων ηθοποιών που όμως δε μπορούν να κάνουν θαύματα. Την επόμενη φορά κοίτα (και ψάξε λιγάκι), πριν περάσεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-03-2004  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.