Soul Keeper

Ψυχή Και Σώμα

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Roberto Faenza

Πρωταγωνιστούν: Iain Glen, Emilia Fox, Caroline Ducey, Craig Ferguson, Jane Alexander

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Δύο άνθρωποι συναντιούνται σε μια βιβλιοθήκη της Μόσχας: ο Σκωτσέζος ιστορικός dr. Fraser (Craig Ferguson) και η μισή Γαλλίδα - μισή Ρωσίδα Mari (Caroline Ducey). Θα τους ενώσει η έρευνά τους για το παρελθόν της Sabina Spielrein. Πίσω στο 1905 μια κοπέλα μεταφέρεται από τη Ρωσία σε ψυχιατρική κλινική στην Ελβετία καθώς πάσχει από υστερία. Είναι η Sabina Spielrein. Την επιμέλειά της στην κλινική θα αναλάβει ένας νεαρός ψυχίατρος ο οποίος αποφασίζει για πρώτη φορά να εφαρμόσει την μέθοδο του καθηγητή του, Siegmund Freud. Είναι ο Carl Jung. Αφού η Sabina θεραπευτεί, ο έρωτας της με τον άνθρωπο που την έβγαλε από το σκοτάδι θα τους φέρει κοντά και στη συνέχεια θα τους απομακρύνει. Επιστρέφει στη Ρωσία, σπουδάζει ιατρική, γίνεται ψυχαναλύτρια και ιδρύει το περίφημο Λευκό Νηπιαγωγείο.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Roberto Faenza πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με πολλές απαιτήσεις, καθώς στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα για να διηγηθεί την ιστορία της Sabina Spielrein. Η ταινία διαθέτει κάποια ερασιτεχνικά στοιχεία, η φωτογραφία προσφέρει κάποιο επίπεδο ενώ βασικό ρόλο παίζει το μοντάζ καθώς η αφήγηση γίνεται σε δύο μέρη. Στο παρελθόν με την αληθινή ιστορία και στο παρόν με τους ερευνητές που βασίζονται στο χαμένο ημερολόγιο της Sabina Spielrein.Το cast αποτελείται από ευρωπαίους ηθοποιούς, με την Emilia Fox στον πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνει την καλύτερη ερμηνεία, αλλά χωρίς να αποβάλλει κάποιες υπερβολές και καρτουνίστικα στοιχεία. Έχει ενδιαφέρον η ανάδειξη της προσωπικότητας μίας άγνωστης μέχρι το 1977 ιστορίας, για μια γυναίκα που έδωσε πολλά στο χώρο. Από την άλλη πλευρά όμως η ιστορία του μοντέρνου ζευγαριού που αναζητά τις χαμένες πτυχές, θα μπορούσε να μην υπάρχει καθόλου καθώς και οι άστοχοι παραλληλισμοί. Το Soul Keeper είναι απλά μια ιστορική βιογραφία εποχής και τα στοιχεία που θέλει να συνδυάσει είναι αρκετά και τελικά το αποτέλεσμα στην οθόνη δεν είναι τα επιθυμητό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-03-2004  |  Διανομή: PCV  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.