Monster

Monster

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 109'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Patty Jenkins

Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen, Bubba Baker

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Μια γυναίκα μοιάζει χαμένη στην άκρη μιας αφιλόξενης λεωφόρου της Florida, προσπαθώντας να προστατευτεί από τη βροχή. Μέχρι να περάσει η μπόρα, θα βρει μια θέση σε ένα φτηνό μπαράκι. Πρόκειται για την Aileen Wuornos, μια γυναίκα βασανισμένη, που μετά από μια τραυματική παιδική ηλικία έχει καταλήξει να πουλά το κορμί της για να επιβιώσει. Ενώ περιμένει θα την πλησιάσει μια μοναχική κοπέλα, η Selby, η οποία ψάχνει μια παρέα στην μίζερη πόλη. Οι δύο γυναίκες θα έρθουν πολύ κοντά και θα αποφασίσουν να μείνουν μαζί, αναζητώντας μια διέξοδο στις ζωές τους. Όμως τα όνειρα αποδεικνύεται ότι δεν κρατούν πολύ και σύντομα η Aileen θα καταφύγει και πάλι στην πορνεία για τα προς το ζην. Ένα απρόβλεπτο γεγονός θα την οδηγήσει στην δολοφονία ενός πελάτη της. Αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά δολοφονιών που θα διαπράξει στο διάστημα 1989-1990, φέρνοντάς την στη λίστα των πιο γνωστών κατά συρροή δολοφόνων.

Η ταινία της Patty Jenkins στηρίζεται στην πραγματική ιστορία της Aileen Wuornos δίνοντάς την με τρόπο σκληρό και ρεαλιστικό, αποφεύγοντας την «ηρωοποίησή» της. Η πρώτη επιτυχία της ταινίας είναι η ζωντανή απεικόνιση της μουντής, αδιάφορης και υποβαθμισμένης πλευράς των Αμερικάνικών πόλεων. Ανθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν, φτηνή διασκέδαση, συντηρητισμός και σεμνοτυφία συμπληρώνουν την εικόνα. Πέρα από την ενδιαφέρουσα αυτή προσέγγιση, το Monster δεν παύει να είναι μια ταινία επικεντρωμένη γύρω από ένα πρόσωπο. Δυνατό χαρτί της είναι η Charlize Theron που μεταμορφώθηκε εντελώς για χάρη του ρόλου αλλάζοντας τραγικά την εξωτερική της εμφάνιση. Έτσι η προσοχή κοινού και κριτικών στράφηκε στις υποκριτικές της ικανότητες, εντοπίζοντας αρετές που καιρό περίμεναν να εμφανιστούν. Η Theron περνά αβίαστα την εικόνα μιας απεγνωσμένης γυναίκας που κουβαλά τα σημάδια του παρελθόντος (και του παρόντος), αναζητώντας μάταια μια βαλβίδα εκτόνωσης. Ο πρώτος της φόνος θα είναι λυτρωτικός, οι επόμενοι απλά αναπόφευκτοι. Μπορεί ο χαρακτήρας της ηρωίδας να μην επιτρέπει στην Charlize να κερδίσει την συμπάθεια του κοινού. Επιτρέπει όμως να αναγνωριστεί η αξία της, φέρνοντας δεκάδες βραβεία όπως τη Χρυσή Σφαίρα για δραματικό πρώτο γυναικείο ρόλο, το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το βραβείο ερμηνείας της Ένωσης Αμερικάνων Ηθοποιών και δεκάδες βραβεία ενώσεων κριτικών. Είναι πλέον το χρυσό φαβορί για το Oscar πρώτου γυναικείου ρόλου και αυτό που πλέον περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι οι επόμενες επιλογές της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27-02-2004  |  Διανομή: Playtime  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.