Whale Rider

Το Σημάδι Της Φάλαινας

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Niki Caro

Πρωταγωνιστούν: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis, Grant Roa

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Η μικρή Pai κατάγεται από γενιά ηγετών. Είναι εκείνη που, αφού μεγαλώσει και εκπαιδευθεί κατάλληλα θα έπρεπε να αποτελέσει το νέο αρχηγό της φυλής. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι κορίτσι και ο παππούς της, ο τωρινός αρχηγός, δε μπορεί να δεχτεί το παραπάνω γεγονός, αρχίζοντας έτσι να αναζητεί το νέο ηγέτη ανάμεσα στα νεαρά αγόρια της φυλής" Από τη μια υπάρχει η άποψη ότι ηγέτης μπορεί να είναι κανείς ανεξάρτητα από το φύλο, η οποία συγκρούεται με την πατροπαράδοτη ανδροκρατούμενη αντίληψη και πάνω σε αυτή τη σύγκρουση χτίζεται ο κύριος ιστός αφήγησης της ιστορίας. Ο νέος ηγέτης χρειάζεται βέβαια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της φυλής, όμως δε γίνεται καμιά αναφορά στα θέματα αυτά.

Με λίγο χιούμορ και λίγη συγκίνηση η ταινία εξιστορεί απλά την προσπάθεια της κοπέλας να αναγνωριστεί η αξία της. Και δεν είναι μεγάλη έκπληξη ότι παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες κατορθώνει να διατηρήσει το κουράγιο της και την εμπιστοσύνη στον εαυτό προκειμένου να πετύχει τελικά το στόχο της. Κρίμα πάντως που δεν κατορθώνει να βρει και ένα καλό παιδί, να νοικοκυρευτεί και αυτή, γιατί όλα τα άλλα προβλεπόμενα γεγονότα συμβαίνουν. Καλός ο ηθοποιός που υποδύεται τον παππού, ικανότατος να κερδίσει" την αντιπάθειά μας. Συμπαθητική και χαριτωμένη είναι η ερμηνεία της μικρής Keisha Castle-Hughes, αλλά μάλλον είναι αδικαιολόγητη η υποψηφιότητά της για το Oscar πρώτου γυναικείου ρόλου. Μόνο στο τελευταίο μέρος της (με το περιστατικό με τις φάλαινες) αποκτάει η ταινία κάποιο ενδιαφέρον. Μέχρι το σημείο εκείνο έχει όμως ήδη κουράσει με το φολκλορικό και απλοϊκό τρόπο προσέγγισης του θέματος και την αδιάφορη σκηνοθετική άποψη. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια χιλιοειπωμένη ιστορία, με ένα αλά national geographic περιτύλιγμα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-01-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.