House Of Sand And Fog

Σπίτι Από Αμμο Και Ομίχλη

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 126'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Vadim Perelman

Πρωταγωνιστούν: Ben Kingsley, Jennifer Connelly, Ron Eldard, Shohreh Aghdashloo, Kim Dickens

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

"Οι Αμερικάνοι δεν αξίζουν αυτά που έχουν. Είναι σαν μικρά παιδιά που διαρκώς αναζητούν την επόμενη πηγή διασκέδασης", λέει ο ιρανικής καταγωγής Behrani στο γιο του, όταν εκείνος δηλώνει ότι λυπάται την πρώην ιδιοκτήτρια του σπιτιού που πρόσφατα αγόρασαν. Το τελευταίο είναι το μήλο της έριδος μεταξύ της Kathy, μιας νεαρής γυναίκας σε στάδιο απεξάρτησης, η οποία έχασε από γραφειοκρατικό λάθος το σπίτι που έμενε από μικρή και του Behrani, πρώην μέλους του στρατού στο Ιράν, μετανάστη στην Αμερική, ο οποίος βλέπει το σπίτι ως τη μοναδική ευκαιρία για να εξασφαλίσει τη μόρφωση του γιου του. Η Kathy βρίσκει σύμμαχο στον αγώνα της στο πρόσωπο ενός αστυνομικού που αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα.

Οι κύριοι χαρακτήρες του House of Sand and Fog μοιάζουν να είναι «χαμένοι». Το σπίτι στην περίπτωσή τους λειτουργεί -πέρα από μια απλή κατοικία- περισσότερο ως μέσο για την (επαν)εύρεση της ταυτότητάς τους, τη δημιουργία του αισθήματος ότι ανήκουν κάπου. Εκείνο που κατορθώνει αριστοτεχνικά ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Vadim Perelman είναι να παρουσιάσει χαρακτήρες καθημερινούς και ανθρώπινους, οι οποίοι έχουν βέβαια ελαττώματα, αλλά δεν είναι κατά βάση κακοί. Κερδίζει τη συμπάθεια για όλους τους ήρωές του, των οποίων οι πράξεις είναι κατανοητές και ως κάποιο βαθμό δικαιολογημένες. Ωστόσο ό,τι ξεκινάει ως μια απλή διαφορά για ένα σπίτι, εξελίσσεται σε διαμάχη με φυλετικές προεκτάσεις και κλιμακώνεται σε τέτοιο σημείο, ώστε να φτάνει εκτός ελέγχου. Η ειρωνεία είναι ότι μια άλλη πράξη, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα προς διαφορετική κατεύθυνση. Από τη στιγμή όμως που όλα τα κομμάτια του δράματος έχουν τοποθετηθεί τίποτα δε μπορεί να αλλάξει την (προκαθορισμένη;) πορεία προς ένα τέλος που ενώ γνωρίζεις ότι είναι πιθανό να συμβεί, ελπίζεις ότι τελικά θα αποφευχθεί. Η σκοτεινή φωτογραφία και η αξιοποίηση των καιρικών φαινομένων δημιουργεί μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς σταδιακά η ένταση κορυφώνεται περισσότερο χάρη στις εντυπωσιακές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, ενός Kingsley, ο οποίος -ιδίως λίγο πριν από το τέλος- είναι δύσκολο να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Από την άλλη η Conelly με τα ψυχρά μπλε μάτια της ισορροπεί ανάμεσα στην απόγνωση και στην πληγωμένη αποφασιστικότητα. To House of Sand and Fog αποτελεί αναμφισβήτητα την πρώτη μεγάλη ταινία της χρονιάς.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-01-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.