Reconstruction

Ερωτική Αναπαράσταση

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 91'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Christoffer Boe

Πρωταγωνιστούν: Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie, Krister Henriksson, Nicolas Bro, Ida Dwinger

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Το Reconstruction, έχοντας ήδη κερδίσει τη Χρυσή Κάμερα από το περσινό φεστιβάλ των Καννών, αποτελεί την πρόταση της Δανίας για την κατηγορία του καλύτερου ξενόγλωσσου Oscar 2004. Ο τίτλος της ταινίας το λέει ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται για την αφήγηση μιας ιστορίας, αλλά για την αναπαράστασή της. Όπως μαθαίνουμε εξ αρχής, τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι γνωστά και δοκιμασμένα. Ένα αγόρι. Μια κοπέλα. Ένα μπαρ. Ο έρωτας. Το αγόρι όμως βρίσκεται με κάποια άλλη τη συγκεκριμένη περίοδο. Η κοπέλα είναι παντρεμένη. Το μπαρ μπορεί να είναι η αρχή ή το τέλος της σχέσης τους. Ο έρωτας είναι η μοναδική σταθερά. Δεν είναι σίγουρο ποιο μέρος από όσα συμβαίνουν στην ταινία είναι αληθινά. Μπορεί να είναι μέρος ενός ονείρου ή δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα - συζύγου της κοπέλας ή απλά η πραγματικότητα. Η επόμενη μέρα της συνεύρεσης των δυο χαρακτήρων βρίσκει τον ήρωα να γυρίζει στους δρόμους της Κοπεγχάγης, χωρίς να τον αναγνωρίζουν οι φίλοι του ή να μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο μπερδεμένα όσο εξαρχής φαίνονται, αν και η παρακολούθηση της ταινίας για δεύτερη φορά μπορεί να βοηθήσει στην υπογράμμιση ορισμένων στοιχείων. Όπως ένας χαρακτήρας της ταινίας που μετακινεί το τσιγάρο του στον αέρα χωρίς βοήθεια τα χέρια του, έτσι και ο Boe στην πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του παίζει με τον χρόνο, την αίσθηση και την παραίσθηση. Κινείται στους ίδιους χώρους, αλλάζοντας τις παραμέτρους και τις συνθήκες. Υιοθετώντας μια απόλυτα στυλιζαρισμένη σκηνοθετική οπτική εισάγει τον θεατή σε έναν κόσμο επηρεασμένο από το σύμπαν του David Lynch. Κατορθώνει να πάρει πολύ καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές και ιδίως από τη Maria Bonnevie, η οποία υποδύεται και τους δυο γυναικείους χαρακτήρες. Σε τελική ανάλυση ο θεατής είναι εκείνος που καλείται να ενώσει όλα τα κομμάτια προκειμένου να δει τη μεγαλύτερη εικόνα που είναι πιθανό να υπάρχει εκεί έξω. Πρόκειται όμως για μια ανακατασκευή, όχι την αλήθεια. Η κατάληξη μπορεί να είναι απαισιόδοξη. Ο σκηνοθέτης γνωρίζει πως πρόκειται για μια ταινία. Το ίδιο και ο θεατής. Όμως συνεχίζει να πονάει"

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-01-2004  |  Διανομή: Ama Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.