Shattered Glass

Ραγισμένο Γυαλί

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Billy Ray

Πρωταγωνιστούν: Hayden Christensen, Peter Sarsgaard, Rosario Dawson, Chloe Sevigny, Jamie Elman

Κριτική: Παντελής Φραντζής

Από το 1995 και για τρία περίπου χρόνια, στον χώρο της αμερικανικής έντυπης δημοσιογραφίας επικρατούσε το όνομα του παιδιού-θαύματος, Stephen Glass. Ο εικοσάχρονος αρθρογράφος κατάφερνε να παρουσιάζει σε κοινό και εκδότες κείμενα καλογραμμένα αλλά κυρίως αξιοζήλευτης πρωτοτυπίας. Συνεργασίες όπως εκείνες με το Rolling Stone, το Harper's και το George, έντυπα-κολοσσούς της αμερικανικής αγοράς, έμοιαζαν ελάσσονος σημασίας μπροστά στο γεγονός ότι σε τόσο νεαρή ηλικία διατηρούσε σταθερή στήλη στο The New Republic, το μοναδικό περιοδικό που διάβαζε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πετώντας με το Air Force One. Οι μεγαλοεκδότες περιτριγύριζαν αδιάκοπα τον περιζήτητο αρθρογράφο, μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια φανερώθηκε. Η περιέργεια ανταγωνιστικού περιοδικού και οι αμφιβολίες του αρχισυντάκτη του, οδήγησαν σε μία αλυσίδα αποκαλύψεων, ξεσκεπάζοντας το σκοτεινό μυστικό του Glass: σε ένα σύστημα απόλυτα ταγμένο στην ακρίβεια και την εγκυρότητα, είχε καταφέρει να επιβληθεί με έναν απίστευτο αριθμό εντελώς επινοημένων άρθρων. Η πτώση δεν θα μπορούσε παρά να είναι το ίδιο ακαριαία με την άνοδο, σε ένα χώρο που δύσκολα συγχωρεί.

Βασισμένη στην πραγματική ιστορία του περιβόητου δημοσιογράφου Stephen Glass, η ταινία του Billy Ray ακολουθεί τα βήματα της αινιγματικής αυτής φυσιογνωμίας. Επιλέγοντας μία γρήγορη -αλλά όχι κουραστική-, συναισθηματική -αλλά όχι μελό- σκηνοθετική ματιά, καταφέρνει να αποτυπώσει με τρόπο όσο το δυνατόν πιο χαμηλόφωνο την φρενήρη καθημερινότητα των αμερικανικών media, μέσα από την σκοπιά του έντυπου, «σοβαρού» τύπου. Το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, οι αποκλειστικότητες και η πάλη για επιβίωση και ανέλιξη, σκιαγραφούνται με τρόπο περισσότερο μελαγχολικό, παρά ηθικολογικό ή επικριτικό, στο γλυκόπικρο αυτό δράμα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ανερχόμενος Hayden Christensen (Star Wars Episode II), βουτάει βαθιά στην ψυχοσύνθεση του ήρωά του, αποτυπώνοντας με πειθώ και απρόσμενη συγκινησιακή ένταση, τόσο τις στιγμές της δημιουργίας και της δόξας, όσο και τη σκοτεινή πορεία της πτώσης. Μία ταινία χαμηλών τόνων, που μπορεί να στερείται λαμπρών ονομάτων, ανταμείβει όμως και με το παραπάνω, όσους της δήξουν προσοχή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-01-2004  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.