The Dreamers

Οι Ονειροπόλοι

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci

Πρωταγωνιστούν: Michael Pitt, Louis Garrel, Eva Green, Jean-Pierre Kalfon, Jean-Pierre Leaud

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Παρίσι, Μάης του 1968. Ένας αμερικάνος φοιτητής περνάει το μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας ταινίες στην παρισινή ταινιοθήκη. Εκεί έχει την ευκαιρία να γνωρίσει δυο αδέρφια και να ξεκινήσει μαζί τους ένα παιχνίδι έρωτα και σινεφίλ αναζητήσεων. Η νέα ταινία του Bernardo Bertolucci αφήνει στο παρασκήνιο το επαναστατικό κίνημα του Μάη του `68 και επικεντρώνει την αφήγηση στα όσα συμβαίνουν σε ένα πολυτελές διαμέρισμα μεταξύ τριών νεαρών παιδιών. Έξω μαίνεται η μάχη των φοιτητών με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα οι κατά τα λεγόμενα επαναστάτες προτιμούν το έρωτα, αντί για τον πόλεμο και επιδίδονται σε αναπαραστάσεις σκηνών από τις αγαπημένες τους ταινίες και ερωτήσεις κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, όπου κάθε λανθασμένη απάντηση επισύρει και ποινή σεξουαλικού περιεχομένου. Όταν όμως η ονειροπόληση τελειώσει, καθένας από τους χαρακτήρες ξυπνάει και συνειδητοποιεί ποιο στρατόπεδο έχει στην πραγματικότητα επιλέξει.

Το Dreamers είναι περισσότερο μια ταινία για τον έρωτα και την αγάπη προς άλλες ταινίες και λιγότερο μια κοινωνικοπολιτική ταινία για τα ιστορικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των οποίων εκτυλίσσεται η υπόθεση. Για τον λόγο αυτό είναι γεμάτο από σινεφίλ αναφορές ή ακόμα και αυτούσια αποσπάσματα δανεισμένα από τα Φώτα της Πόλης και το Freaks έως το Scarface και το Bande a Part. Δεν απουσιάζει ωστόσο και το σχόλιο του σκηνοθέτη πάνω στην αφέλεια της νιότης και την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ θεωρίας και πράξης. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τις πολύ καλές ερμηνείες της πρωταγωνιστικής τριάδας, τους καλογραμμένους διαλόγους και την άρτια καλλιτεχνική διεύθυνση, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε γιατί το Dreamers αποτελεί την καλύτερη χριστουγεννιάτικη πρόταση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-12-2003  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.