Crimson Gold

Κόκκινο Χρυσάφι

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jafar Panahi

Πρωταγωνιστούν: Hussein Emadeddin, Kamyar Sheissi, Azita Rayeji, Shahram Vaziri, Ehsan Amani

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ο Hussein πλησιάζει τα σαράντα και ακόμα εργάζεται ως διανομέας σε μια πιτσαρία. Εξακολουθεί να ελπίζει πως θα του δοθεί μια ευκαιρία προκειμένου και εκείνος να μπορέσει να ζήσει με άνεση. Σύντομα πρόκειται να παντρευτεί την αδερφή ενός συναδέλφου με τον οποίο περνάει αρκετές ώρες μαζί συζητώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τα προβλήματά τους. Ο Abbas Kiarostami έγραψε το σενάριο της ταινίας, εμπνεύσμένος από μια αληθινή ιστορία την οποία διάβασε κάποια μέρα στην εφημερίδα και αφορούσε έναν κλέφτη που παγιδευμένος από το σύστημα ασφαλείας ενός κοσμηματοπωλείου σκότωσε τον ιδιοκτήτη και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το παραπάνω είναι η αρχή και το τέλος της ταινίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο πρόκειται για ένα τέλος, το οποίο δε σηματοδοτεί μια νέα αρχή.

Ο σκηνοθέτης Jafar Panahi - έχοντας αυτή την φορά ως κύριους πρωταγωνιστές άντρες και όχι γυναίκες, όπως μας έχει συνηθίσει - ερευνά τις συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο να προβεί σε μια τέτοια πράξη απελπισίας. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά και η ερμηνεία του Hossain Emadeddin, ο οποίος υποδύεται έναν λυπημένο, ασήμαντο άνθρωπο, που έχει κουραστεί να τον αγνοούν και να τον ταπεινώνουν. Ενώ αφηγείται την ιστορία του, ο σκηνοθέτης δεν παραλείπει να δείχνει στο υπόβαθρο το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι χαρακτήρες του. Πρόκειται για ένα κράτος που εξακολουθεί να διατηρεί τα απολυταρχικά μιλιταριστικά του στοιχεία και μια κοινωνία όπου οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεγάλες, ενώ η διαφορά στον τρόπο διαβίωσης μεταξύ των εχόντων και μη διαφέρει δραματικά. Δεν απουσιάζει ακόμα και η δυτικοποιημένη άποψη για την ιρανική κοινωνία από το στόμα ενός Ιρανού που επιστρέφει στην πατρίδα του ύστερα από χρόνια εγκατάστασης στην Αμερική και ο οποίος προσφέρει στο Hussein μια σύντομη ματιά στη ζωή που ο τελευταίος πάντοτε ονειρευόταν να αποκτήσει, χωρίς ποτέ όμως να το κατορθώσει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-12-2003  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.