Soldiers Of Salamina

Στρατιώτες Της Σαλαμίνας

Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 112'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Trueba

Πρωταγωνιστούν: Ariadna Gil, Ram?n Fontser?, Joan Dalmau, Mar?a Botto, Diego Luna

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Μία μυστηριώδης ιστορία από τα τέλη του ισπανικού εμφυλίου τραβάει το ενδιαφέρον της Lola, μιας νεαρής δημοσιογράφου που προσπαθεί μάταια να βρει έμπνευση για το βιβλίο που επιχειρεί να γράψει. Ο συγγραφέας Rafael Sanchez Mazas, ιδρυτής της Φάλαγγας και από τους πιστούς πολέμιους του διωκόμενου δημοκρατικού καθεστώτος, σώζεται από την ομαδική εκτέλεση που είχε καταδικαστεί μαζί με ομοϊδεάτες του. Μέσα στον πανικό του προσπαθεί να κρυφτεί στο δάσος και ένας νεαρός στρατιώτης που τον εντοπίζει του χαρίζει τη ζωή. Η Lola προσπαθώντας να λύσει το γρίφο παθιάζεται με την ιστορία και αντιλαμβάνεται πως ίσως αυτή να είναι η ιδέα που με πείσμα αναζητά για το βιβλίο της. Στη πορεία της για την αλήθεια και μέσα από την γνωριμία της με ένα μέντιουμ και ένα νεαρό μαθητή της, θα συνειδητοποιήσει αλήθειες για τον εαυτό της ενώ παράλληλα θα ξεδιπλώνεται μπροστά της μια ωδή στον ηρωισμό και την ανθρωπιά.

Η ταινία του David Trueba "Οι Στρατιώτες Της Σαλαμίνας" είναι βασισμένη στο ομώνυμο πολυβραβευμένο βιβλίο και best seller της 10ετίας στην Ισπανία του συγγραφέα Javier Cercas. Επιχειρεί μία ενδελεχή όσο και διαφορετική προσέγγιση αυτού που εμείς συνηθίζουμε να αποκαλούμε ηρωισμό. Μέσα από τη σύγχρονη κοινωνία που ηρωοποιεί και προβάλλει πρότυπα στο μέσο άνθρωπο, έρχεται μία αινιγματική ιστορία να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της ψυχής της Lola. Αποδεικνύεται πως ακόμα και μέσα από τις πλέον τραγικές στιγμές ενός έθνους, τον εμφύλιο πόλεμο, αρκεί μία πράξη, φαινομενικά ένα "τίποτα", για να αναγεννηθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Ακόμα και ένα τραγούδι στη βροχή μπορεί να είναι προάγγελος ενός καλύτερου, λιγότερο άλογου κόσμου. Το φιλμ αυτό παρουσιάζει αριστουργηματικά και με ανθρωπιά, χωρίς να κρύβει τις αδυναμίες του παρελθόντος και του παρόντος, μία ιστορία ηρωισμού. Παράλληλα όμως μας διδάσκει πώς ο άνθρωπος μπορεί να παρακάμψει τις μαύρες σελίδες της ιστορίας χάρις στις αγαθές δυνάμεις της ίδιας του της ψυχής. Ο Trueba τολμά και αγγίζει ένα ζήτημα που αποτελεί αγκάθι για κάθε λαό που έχει ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό. Το cast της ταινίας αποτελείται από αξιόλογους ηθοποιούς με την Ariadna Gil ( Belle Epoque, Amo Tu Cama Rica, Segunda Piel) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουμε τους Diego Luna (Frida, Y tu Mama Tambien, Before Night Falls) και Maria Botto (Broken Silence, Jealousy). Η πορεία αναγνώρισης της ταινίας έχει ήδη ξεκινήσει, κερδίζοντας το Χρυσό Κύκνο σεναρίου στο Φεστιβάλ της Κοπεγχάγης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 31-10-2003  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.