Red Sonja
Red Sonja
Φαντασίας | Παραγωγή: 2025 | Διάρκεια 110'

Σκηνοθεσία: M.J. Bassett
Πρωταγωνιστούν: Matilda Lutz, Robert Sheehan, Wallis Day, Luca Pasqualino, Michael Bisping
Σκλαβωμένη από έναν τύραννο (Robert Seehan) που θέλει να εξαφανίσει τον λαό της, η Κόκκινη Σόνια (Matilda Lutz) πρέπει να συνεργαστεί με μια ομάδα ετερόκλητων πολεμιστών για να αντιμετωπίσει τον αυτοκράτορα Dragan και τη θανάσιμη σύζυγό του, Annisia (Wallis Day).
Βλέποντας το ωραιότατο «Solomon Kane» (2009), την πιο γνωστή και ποιοτικά άρτια δουλειά της σκηνοθέτριας M.J. Bassett, θα έλεγες ότι είναι η ιδανική επιλογή για ένα reboot του «Conan the Barbarian». Τελικά, η δημιουργός ανέλαβε να δώσει νέα σάρκα και οστά σε έναν άλλο χαρακτήρα του Robert Howard, τη Red Sonja, η οποία είχε αδικηθεί λόγω της κάκιστης σόλο ταινίας με την Brigitte Nielsen που σκηνοθέτησε ο Richard Fleischer το 1985, και στην οποία ο Arnold Schwarzenegger ήταν ουσιαστικά πρωταγωνιστής. Δυστυχώς, μολονότι η νέα αυτή φιλμική εκδοχή του χαρακτήρα είναι πράγματι μια ταινία για τη Red Sonja, και όχι για κάποιον συμπρωταγωνιστή της, το αποτέλεσμα κρίνεται και πάλι ως αποτυχημένο, αυτήν τη φορά λόγω της πλήρους αντικατάστασης των πρακτικών εφέ με μέτρια CGI τεχνολογία που καθιστά το φιλμ οπτικά άσχημο, κάτι στο οποίο δε βοηθά και η σχεδόν παντελής απουσία gore στοιχείων.
Θεματολογικά, η ταινία είναι αρκετά επιτυχημένη ως μεταφορά του ομότιτλου κόμικ χαρακτήρα, καθώς έχουμε κι εδώ, όπως και στις χάρτινες σελίδες των κόμικς, το ταξίδι μιας γυναίκας προς την ενηλικίωση, την ενδυνάμωση, την απόκτηση ταυτότητας και την απόδειξη των δυνατοτήτων της σε έναν αυστηρά πατριαρχικό κόσμο. Αν και οι περισσότεροι ήρωές μας είναι σχηματικοί, με αποκορύφωμα τον «κακό», αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, αφού πρόκειται για μια καθαρά ψυχαγωγική ταινία δράσης βασισμένη σε ένα όχι τρομερά φιλοσοφημένο κόμικ, από την οποία δεν αποζητούμε να λάβουμε μαθήματα ζωής, αλλά ένα χαβαλεδιάρικο, γιατί όχι και λίγο cheesy δίωρο. Το «Red Sonja» της M.J. Bassett καταφέρνει να μας το προσφέρει αυτό ως ένα βαθμό, έστω ακολουθώντας πιστά τις συνταγές των κινηματογραφικών origin stories.
Εκεί που ξανά υστερεί η ταινία είναι στις ερμηνείες. Η Matilda Lutz, την οποία γνωρίσαμε στο «Revenge» (2017), το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Coralie Fargeat («The Substance»), δεν πείθει ως Red Sonja. Η Nielsen είχε μπει στον κόπο να φτιάξει το κορμί της έτσι ώστε να περνά για βάρβαρη πολεμίστρια. Η Lutz με τίποτα δεν μπορεί να μας πείσει ότι είναι τέτοια, ενώ, εντελώς ειρωνικά, η ηθοποιός που υποδύεται την Annisia θα ήταν μια πολύ καλύτερη επιλογή. Ο Seehan στο ρόλο του Dragan είναι επίσης ένας τελείως αδιάφορος «κακός», που ποτέ του δε γίνεται πραγματικά απειλητικός. Στο κομμάτι αυτό, το νέο φιλμ υστερεί ακόμη και σε σύγκριση με την ταινία του 1985, η οποία παρά τα ελαττώματά της, έχει σήμερα μια ρετρό - cult γοητεία.
Δυστυχώς, το «Red Sonja» της M.J. Bassett, αν και επιτέλους δίνει στην ηρωίδα του Howard το solo φιλμ που έπρεπε να λάβει, δεν της προσφέρει το origin story που της άξιζε. Συνολικά, η νέα αυτή ταινία είναι εξίσου αναιμική με την πρώτη, αφού σπαταλά τις δυνατότητες των πανέμορφων τοπίων όπου έλαβαν χώρα τα γυρίσματα, στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή τεχνολογία με μέτρια ή και άσχημα αποτελέσματα και αστοχεί πανηγυρικά στο σκέλος του casting. Παρά το γεγονός ότι βλέπεται ευχάριστα, το φιλμ θα ξεχαστεί σύντομα και δε θα διεκδικήσει ποτέ μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες κόμικ μεταφορές. Μακάρι την επόμενη φορά που θα επιχειρηθεί ταινία με αυτόν το χαρακτήρα, το εγχείρημα να ανατεθεί σε έναν πραγματικό εικονοκλάστη και να βρεθεί μια πρωταγωνίστρια άξια να σηκώσει έναν τέτοιο ρόλο.
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-08-2025 | Διανομή: The Film Group



Σας Προτείνουμε Ακόμη
Το Πρόγραμμα των Προβολών

