Inside Out 2

Τα Μυαλά Που Κουβαλάς 2

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2024  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kelsey Mann

Πρωταγωνιστούν: Amy Poehler, Phyllis Smith, Lewis Black, Tony Hale, Liza Lapira

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Το διοικητήριο του μυαλού της έφηβης Riley υφίσταται ξαφνική κατεδάφιση για να δημιουργηθεί χώρος για κάτι εντελώς απροσδόκητο: νέα Συναισθήματα. Η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος κι η Αηδία, οι οποίοι εδώ και καιρό διοικούν μια απ΄όλες τις απόψεις επιτυχημένη επιχείρηση, δεν είναι σίγουροι πώς πρέπει να νιώσουν όταν εμφανίζεται η Ανησυχία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η τελευταία δεν έχει έρθει μόνη της.

Κατά γενική ομολογία το «Inside Out» (2015) ανήκει στις κορυφαίες στιγμές της Pixar, αλλά και στα καλύτερα animation του 21ου αιώνα. Μια ταινία που χαρτογράφησε με τρόπο ευρηματικό, αστείο και ενίοτε συγκινητικό την παιδική ψυχή, κατορθώνοντας συγχρόνως να αγγίξει και τους ενήλικες θεατές, υπενθυμίζοντάς τους συναισθήματα που κρύβονται βαθιά μέσα μας όσο μεγαλώνουμε και έρχονται στην επιφάνεια αναπάντεχα και, θα έλεγε κανείς, ύπουλα. Το έργο που είχε μπροστά της μια συνέχεια της ιστορίας της μικρής Reily ήταν εξαρχής δύσκολο, δεδομένης της κριτικής αποδοχής που έλαβε η πρώτη ταινία, να όμως που το φιλμ της Kelsey Mann αποδεικνύεται μια αντάξια συνέχεια, η οποία μοιάζει να ήταν πάντα εκεί, στο μυαλό των δημιουργών του αρχικού φιλμ.

Απολύτως φυσικά, η δεύτερη αυτή ταινία έρχεται να καλύψει το πέρασμα της Riley από την παιδική ηλικία στην εφηβεία με όσα αυτή συνεπάγεται. Μετά από μια κάπως βιαστική εισαγωγή - επανασύσταση των βασικών χαρακτήρων, που αποτελεί το πιο αδύναμο κομμάτι της ταινίας, το σίκουελ παίρνει μπρος και καταγράφει με αξιοθαύμαστη ενάργεια, οξυδέρκεια, ευαισθησία κι έμπνευση αυτή τη δύσκολη, για κάθε άνθρωπο μετάβαση από την πιο αθώα ηλικία στην πρώτη επαφή με τον σκληρότερο κόσμο των ενηλίκων. Για μία ακόμη φορά, οι άνθρωποι της Pixar αποδεικνύονται ευφυείς στον τρόπο με τον οποίο εικονοποιούν τις πιο σύνθετες ψυχαναλυτικές θεωρίες με τον πιο απλό και περιεκτικό τρόπο, φτιάχνοντας ταυτόχρονα μια συναρπαστική περιπέτεια που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές.

Αν κάτι θα μπορούσαμε να χρεώσουμε στο δεύτερο αυτό φιλμ, είναι ότι, σε μια προσπάθεια ενδεχομένως το θέαμα να διατηρηθεί σε απολύτως κατάλληλα για τις μικρότερες ηλικίες πλαίσια, δεν περιλαμβάνει καθόλου στην προβληματική του τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, που αναπόφευκτα συνοδεύουν την εφηβεία - κάτι που, για παράδειγμα, τολμούσε να δείξει μια από τις προηγούμενες ταινίες της εταιρείας, το «Turning Red» (2022). Κατά τ' άλλα, όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δε μας έλειψε κάτι από την ταινία: τιμώντας τις καταβολές της, συνέχισε επάξια την ιστορία των χαρακτήρων της πρώτης ταινίας, σύστησε νέους και πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μας συγκίνησε εκ νέου, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές εικονογραφικής ευρηματικότητας.

Συνολικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε με ασφάλεια ότι το «Inside Out 2» είναι ένα κερδισμένο στοίχημα. Όχι μόνο αποδεικνύει πως η ύπαρξή του έχει κι άλλο λόγο πέρα από το εύκολο κέρδος της εταιρείας εις βάρος ενός σύγχρονου κλασικού τίτλου της, αλλά μετά την προβολή του φαίνεται ως απαραίτητο συμπλήρωμα του υπέροχου πρώτου φιλμ. Κι αν δεν αποτελεί το αριστούργημα που υπήρξε η δημιουργία του Pete Docter, ας μην της κρατάμε κακία: η Pixar που αγαπάμε, που μεγάλωσε ήδη μια γενιά, είναι ακόμα εδώ με την ικανότητα να αφηγείται παραμύθια γερά ριζωμένα στα ανομολόγητα συναισθήματά μας, στους μύχιους πόθους και τις φαντασιώσεις μας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-06-2024  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

Παίζεται σε 74 αίθουσες. Δείτε αναλυτικά.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.