Late Night With The Devil

Στενές Επαφές Με Τον Διάβολο

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 93'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Cameron Cairnes, Colin Cairnes

Πρωταγωνιστούν: David Dastmalchian, Laura Gordon, Ian Bliss, Fayssal Bazzi Fayssal Bazzi, Ingrid Torelli

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Jack Delroy (David Dastmalchian) είναι ένας επιτυχημένος τηλεπαρουσιαστής της δεκαετίας του 1970, ο οποίος ωστόσο βγαίνει πάντα δεύτερος σε τηλεθέαση σε σχέση με τον ανταγωνιστή του, Johnny Carson. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, ο Jack βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, κι έτσι αποφασίζει να κάνει μια Halloween special εκπομπή η οποία, όπως ελπίζει, θα εκτοξεύσει τα νούμερά του για μία ακόμη φορά. Όμως, η εκπομπή θα στραβώσει, όταν σατανικές δυνάμεις θα καταλάβουν έναν από τους καλεσμένους του Jack, απελευθερώνοντας το Κακό στα σαλόνια των πολιτών.

Από τα πρώτα λεπτά του «Late Night With the Devil» καταλαβαίνεις γιατί η πρώτη ταινία των αδελφών Cairnes απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και λατρεύτηκε από τους φαν του κινηματογραφικού τρόμου. Το εύρημα του να γυριστεί μια ολόκληρη ταινία με τη μορφή μιας τηλεοπτικής εκπομπής της δεκαετίας του 1970 - και με χειροκίνητη κάμερα σε ασπρόμαυρο φιλμ τα παρασκήνια των υποτιθέμενων διαφημιστικών διαλειμμάτων - είναι πραγματικά πρωτότυπο και ο τρόπος με τον οποίο το σκηνοθετικό δίδυμο αναπλάθει το ύφος των τηλεοπτικών θεαμάτων της εποχής είναι άψογος. Αποφεύγοντας τα jump scares και τις φτηνές ανατριχίλες, οι Cairnes φτιάχνουν ένα φιλμ τρόμου που κλιμακώνεται στις στιγμές που πρέπει και είναι πράγματι αρκετά τρομακτικό.

Φυσικά, στον θεματολογικό πυρήνα της ταινίας βρίσκεται η ανθρώπινη απληστία και η τάση του σύγχρονου ανθρώπου να μετατρέπει τα πάντα σε θέαμα. Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας θα μετατρέψει σε θέαμα ακόμα και τον πόνο του, λόγω της απώλειας της γυναίκας του, καθώς πιστεύει πως αυτό θα ανεβάσει τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής του. Η ταινία μπορεί να διαβαστεί ως μια παραλλαγή του μύθου του Φάουστ, όπου ο ήρωας πουλά την ψυχή του στο Διάβολο, όχι με αντάλλαγμα την αιώνια νιότη, αλλά την υψηλή τηλεθέαση. Δυστυχώς, ενώ όλα αυτά υπάρχουν στην ταινία και γίνονται κατανοητά καθ' όλη τη διάρκειά της, οι αδελφοί Cairnes αποφασίζουν να τα εξηγήσουν υπερβολικά στο τελευταίο τέταρτο, σπάζοντας το ρεαλισμό του έργου και επιλέγοντας την οδό του διδακτισμού, κάτι που έχει επιπτώσεις στο συνολικό αντίκτυπο του φιλμ.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο συνήθως καρατερίστας David Dastmalchian δίνει μια από τις καλύτερές του ερμηνείες, αποδεικνύοντας πως οι σκηνοθέτες πρέπει να τον εκμεταλλευθούν περισσότερο σε πρωταγωνιστικές εμφανίσεις. Αποδίδει στην οθόνη το χαρακτήρα του τηλεπαρουσιαστή που θα κάνει τα πάντα για να ανεβάσει τα νούμερά του, όντας όσο γλοιώδης, ψεύτικος και φαφλατάς χρειάζεται. Το συμπληρωματικό cast είναι ικανοποιητικό, με τον Ian Bliss να δίνει μια απολαυστική ερμηνεία στο ρόλο ενός ανθρώπου δύσπιστου απέναντι στα υπερφυσικά φαινόμενα, την Laura Gordon να ενσαρκώνει μια ψυχολόγο - συγγραφέα που πιστεύει σε αυτά και τους Fayssal Bazzi, Rhys Auteri και Josh Quon Tart να συμπληρώνουν τις ικανές υποστηρικτικές παρουσίες.

Αν και δεν αποδεικνύεται αντάξιο της φήμης που κουβαλούσε από την προβολή του σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπου κάποιοι έσπευσαν να το ανακηρύξουν σε ταινία τρόμου της χρονιάς, το «Late Night With the Devil» είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς, ειδικά αν είναι λάτρης του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Αν βγάλουμε έξω το τελευταίο κομμάτι της ταινίας, πρόκειται για μια υποβλητική, καλογυρισμένη και καλοπαιγμένη δημιουργία που έχει κάτι νέο να φέρει στο είδος και αναγγέλλει την άφιξη δύο υποσχόμενων ταλέντων που αξίζει να θυμόμαστε για το μέλλον. Πάνω απ' όλα, δίνει επιτέλους την ευκαιρία στον David Dastmalchian να σηκώσει πάνω του μια ταινία και ευχόμαστε αυτό να σταθεί αφορμή για περισσότερα πρωταγωνιστικά οχήματα για τον ηθοποιό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-04-2024  |  Διανομή: Σπέντζος

Παίζεται σε 3 αίθουσες. Δείτε αναλυτικά.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.