Ghostbusters: Frozen Empire

Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία Του Πάγου

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2024  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Gil Kenan

Πρωταγωνιστούν: Paul Rudd Paul Rudd, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Carrie Coon

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η οικογένεια Spengler (Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, McKenna Grace) επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα - στον εμβληματικό πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης - για να ενώσει τις δυνάμεις της με τους αυθεντικούς Ghostbusters (Dan Aykroyd, Bill Murray, Ernie Hudson), οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα άκρως απόρρητο ερευνητικό εργαστήριο για να πάνε τα συλληφθέντα φαντάσματα στο επόμενο επίπεδο. Όταν όμως η ανακάλυψη ενός πολύτιμου αρχαίου αντικειμένου απελευθερώνει μια σατανική δύναμη, οι παλιοί κι οι νέοι Ghostbusters πρέπει να ενωθούν ώστε να προστατεύσουν το σπίτι τους και να σώσουν τον κόσμο από μια δεύτερη Εποχή των Παγετώνων.

Το πρώτο φιλμ «Ghostbusters» (1984) σε σκηνοθεσία Ivan Reitman ήταν αποτέλεσμα σύμπραξης ανάμεσα σε μερικές από τις λαμπρότερες κωμικές ιδιοφυίες της δεκαετίας του 1980, οι οποίες κατάφεραν να βάλουν κωμωδία, τρόμο, επιστημονική φαντασία και ωραίες ατάκες σε έναν ακαταμάχητο συνδυασμό που κέρδισε το κοινό κι έμεινε κλασικός. Αρκετά καλό ήταν και το πρώτο σίκουελ, «Ghostbusters II» (1989), ξανά με τον Reitman στη σκηνοθετική καρέκλα, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί και για το φρικτό reboot του franchise το 2016 με αποκλειστικά γυναικείους χαρακτήρες. Οι παραγωγοί μάλλον πήραν είδηση πως το κοινό δεν ενδιαφερόταν για κάτι τόσο διαφορετικό, κι έτσι αποφάσισαν να κινηθούν στη λογική του legacy sequel που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο Χόλιγουντ, επαναφέροντας τους παλιούς χαρακτήρες πλάι σε νέους, στο «Ghostbusters: Afterlife» (2021), το οποίο μάλιστα σκηνοθέτησε ο Jason Reitman, γιος του σκηνοθέτη των δύο πρώτων ταινιών της σειράς. Το φιλμ εκείνο δεν είχε στην πραγματικότητα λόγο ύπαρξης, τουλάχιστον όμως πέτυχε το σωστό συνδυασμό κωμωδίας και τρόμου και έτσι έγινε εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα να πάρει άμεσα πράσινο φως ένα ακόμα σίκουελ.

Το «Ghostbusters: Frozen Empire» βρίσκει τον Gil Kenan στη σκηνοθετική καρέκλα. Το γιατί το στούντιο αποφάσισε να αναθέσει μια «Ghostbusters» ταινία στον άνθρωπο που ευθύνεται για το αισχρό remake του «Poltergeist» το οποίο κυκλοφόρησε το 2015, είναι ένα ερώτημα που θα συνεχίσει να μας απασχολεί όσο σκεφτόμαστε όσα είδαμε στη νέα αυτή ταινία - όχι για πάρα πολύ, δηλαδή. Η δουλειά του Kenan δεν είναι ακριβώς κακή στο νέο φιλμ, είναι όμως εντελώς διεκπεραιωτική. Κάνει ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, δίχως την αποδραστική αθωότητα του ύφους των Reitman, που σπουδαίους δημιουργούς μπορεί να μην τους λες, επαρκέστατοι όμως για τέτοιου είδους ταινίες ήταν και με το παραπάνω. Ο Kenan ξέρει πώς να στήσει μια σκηνή μάχης και πώς να συστήσει ένα χαρακτήρα, δεν μπορεί όμως να μετατρέψει το υλικό του σε κάτι το αξέχαστο.

Από την άλλη, δεν τον βοηθά καθόλου το σενάριο που έχει στα χέρια του, ένα σενάριο το οποίο αργεί πάρα πολύ να πάρει μπροστά, σπαταλάει χρόνο σε ανούσιες υποπλοκές κατά την πρώτη ώρα της ταινίας, επιστρατεύει ένα σωρό κλισέ και όχι πάντα εύστοχα αστεία, συστήνει δύο νέους, εντελώς αδιάφορους, χαρακτήρες και επαναφέρει τους παλιούς, δίχως να τους δίνει κάτι σημαντικό να κάνουν ή να τους εξελίσσει, απλά και μόνο για να ξυπνήσει αισθήματα νοσταλγίας στους φαν του franchise. Ακόμα και το σκηνικό της Νέας Υόρκης δεν εξυπηρετεί κάτι στην πλοκή, υπάρχει απλά και μόνο για να επανέλθουν ορισμένες τοποθεσίες που έχουμε συνδέσει με την αυθεντική ταινία, όπως ο πυροσβεστικός σταθμός που φιλοξενεί το στρατηγείο των Ghostbusters. Το φτηνό fan service στα "καλύτερά" του.

Ευτυχώς, την κατάσταση σώζουν, εν μέρει τουλάχιστον, οι ηθοποιοί της ταινίας. Ο Paul Rudd εξελίσσει την κωμική περσόνα του "everyday man", ενώ η Carrie Coon είναι μια δυναμική μητέρα και ταυτόχρονα μια γενναία Ghostbuster. Ο Finn Wolfhard παίζει τον εαυτό του, κάτι που δε λειτουργεί τόσο καλά όταν καλείται να λειτουργήσει ως comic relief, η McKenna Grace όμως είναι το επίκεντρο της ταινίας και εξελίσσεται ερμηνευτικά. Οι Dan Aykroyd, Bill Murray και Ernie Hudson, μολονότι δεν ωφελούν σεναριακά κάπως την αφήγηση, είναι απολαυστικοί και μόνο με την παρουσία τους. Μοναδική παραφωνία ο Firemaster του μονόχνωτου Kumail Nanjiani, το ξεκάθαρο comic relief της ταινίας που είναι εντελώς περιττό, αφού από μόνη της η ταινία είναι (και) μια κωμωδία.

Το «Ghostbusters: Frozen Empire» είναι ακόμα ένα legacy sequel που πατά στη νοσταλγία των θεατών που μεγάλωσαν με τις παλιότερες ταινίες της σειράς και την εκμεταλλεύεται για να γεμίσει τα ταμεία. Τουλάχιστον, το φτηνό fan service λειτουργεί, φέρνοντας στο τέλος μια κάποια συγκίνηση. Όλοι γνωρίζουμε τι ταινία θα δούμε, το φιλμ δε μας προσφέρει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από εκεί και πέρα στο χέρι μας είναι σε ποιον βαθμό θα το απολαύσουμε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-04-2024  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.