Rapito (Kidnapped)

Το Αγόρι Του Θεού

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 134'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio

Πρωταγωνιστούν: Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Edgardo Mortara (Leonardo Maltese) ήταν ένα νεαρό Εβραιόπουλο στη Μπολόνια του 19ου αιώνα. Ο Edgardo το 1858, αφού βαπτίστηκε κρυφά από μια υπηρέτρια, απήχθη διά της βίας από την οικογένειά του για να μεγαλώσει ως Χριστιανός. Ο αγώνας των γονιών του να ελευθερώσουν το γιο τους έγινε μέρος μιας μεγαλύτερης πολιτικής μάχης που κατέληξε στην πτώση του Πάπα απέναντι στις δυνάμεις της δημοκρατίας και της ένωσης της Ιταλίας.

Ακαταπόνητος συνεχίζει ο Ιταλός σκηνοθέτης Marco Bellocchio («Fists in the Pocket», «The Traitor»), ο τελευταίος εν ζωή εκπρόσωπος της σπουδαίας εκείνης γενιάς Ιταλών της δεκαετίας του 1960 (Bertolucci, Pasolini, Rosi, Olmi, Taviani μερικοί ακόμα ενδεικτικά), να γυρίζει ταινίες που στοχάζονται κριτικά πάνω στο πολιτικό παρελθόν της χώρας του, αντλώντας διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Μετά από μια από τις καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες της πρόσφατης μνήμης με το «The Traitor» (2019), ο Bellocchio επέστρεψε στο Φεστιβάλ Καννών του 2023 με τη νέα του ταινία, το βασισμένο σε αληθινή ιστορία «Kidnapped», ένα project για το οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν μέχρι και ο Steven Spielberg.

Το ολοκαίνουργιο έργο του Bellocchio είναι μια ταινία που μπορεί πραγματικά να σε εξοργίσει και να σου προκαλέσει κόμπους στο στομάχι. Ο Ιταλός σκηνοθέτης δεν διστάζει να πάρει σαφή θέση, φτιάχνοντας ένα οργισμένο και πραγματικά δυναμικό φιλμ που κατακεραυνώνει τις δικτατορικές, αυταρχικότατες μεθόδους που χρησιμοποιούσε το χριστιανικό καθεστώς προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. Βλέποντας το έργο, δεν μπορείς παρά να μπεις σε σκέψεις και για το παρόν: το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που πρόσφατα μας απασχόλησε ξανά κινηματογραφικά λόγω του «The Zone of Interest» του Jonathan Glazer, ήταν η κατάληξη ενός χρόνιου, γενικευμένου αντισημιτισμού των ευρωπαϊκών λαών, για τον οποίο οι τελευταίοι προσπαθούν ακόμη να ξορκίσουν τις ενοχές τους.

Είναι αξιοθαύμαστο το νεανικό σφρίγος και η ειλικρινής οργή του Bellocchio, όπως και η λεπτομερέστατη δουλειά που έχει γίνει στην ανάπλαση της εποχής. Η σκηνοθεσία είναι εντυπωσιακή, με τα κάδρα να θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η ταινία, τη διεύθυνση φωτογραφίας να μεταχειρίζεται υποδειγματικά το φως και τη μουσική υπόκρουση να συμβάλλει στην δημιουργία ατμόσφαιρας. Το cast είναι επίσης εξαιρετικό, με τον Fausto Russo Alesi να κερδίζει τις εντυπώσεις στο ρόλο του τραγικού πατέρα, ο οποίος αδυνατεί να πετύχει το αυτονόητο, που είναι να πάρει πίσω το παιδί του αποδεικνύοντας ότι η ενέργεια του Πάπα συνιστά απαγωγή.

Χάρη στις αρετές της ταινίας, συγχωρείς ενδεχομένως κάποιες εμφανείς αδυναμίες, όπως είναι τα προβλήματα άνισου ρυθμού στο δεύτερο μέρος, η αρκετά κραυγαλέα διάθεση του σεναρίου σε ό,τι αφορά στα μηνύματα του έργου και κάποια χονδροειδή ευρήματα, όπως η σκηνή με τον Εσταυρωμένο που ζωντανεύει και εγκαταλείπει τον Σταυρό. Το «Kidnapped» είναι μια ταινία που σε βάζει να σκεφτείς πως οι θρησκείες έχουν προκαλέσει, τελικά, μεγαλύτερη δυστυχία στην ανθρωπότητα απ' ό,τι παρηγοριά, κι είναι ίσως καιρός να τις ξεπεράσουμε. Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ταινία του Bellocchio πετυχαίνει τον στόχο της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-03-2024  |  Διανομή: Rosebud.21

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.