Love Lies Bleeding

Ματωμένος Δεσμός

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2024  |  Διάρκεια 104'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rose Glass

Πρωταγωνιστούν: Anna Baryshnikov, Kristen Stewart Kristen Stewart, Dave Franco, Katy O'Brian Katy O'Brian, Jena Malone

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

H Lou (Kristen Stewart) είναι διευθύντρια ενός γυμναστηρίου που ανήκει στον πατέρα της, Lou Sr. (Ed Harris), και λεσβία. Όταν καταφθάσει στην πόλη η Jackie (Katy O' Brian), μια μοναχική, αινιγματική body - builder που έχει στόχο να μαζέψει χρήματα δουλεύοντας ώστε να πάει στο Las Vegas και να λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό body - building, οι δύο γυναίκες θα ερωτευτούν και θα ξεκινήσουν μια σχέση πάθους. Όταν, όμως, η αδελφή της Lou, Beth (Jena Malone) καταλήξει στο νοσοκομείο ξυλοκοπημένη από τον άνδρα της (Dave Franco) και πρώην εραστή της Jackie, η τελευταία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της και η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο.

Τέσσερα χρόνια πριν, η Rose Glass τράβηξε τα βλέμματα πάνω της χάρη στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο της, «Saint Maud» (2019), μια ταινία τρόμου με θρησκευτικό υπόβαθρο που διέφερε εξαιρετικά από τις περισσότερες δημιουργίες του είδους. Δεν ανήκουμε στους λάτρεις του συγκεκριμένου φιλμ, γι' αυτό και οι προσδοκίες μας από τη δεύτερη ταινία της σκηνοθέτριας ήταν ελάχιστες όταν ξεκίνησε η προβολή, εντούτοις γρήγορα το έργο μας κέρδισε χάρη στην παντελή έλλειψη σοβαροφάνειας, την τόλμη της σκηνοθέτριας (που συν-υπογράφει το σενάριο) να αγκαλιάσει το παράδοξο, τον ερωτισμό που πηγάζει αβίαστα από την ομοερωτική σχέση των ηρωίδων και τις εξαιρετικές επιδόσεις των ηθοποιών.

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει τις πρώτες ταινίες των αδελφών Coen (το φιλμ λαμβάνει χώρα το 1989, και θυμίζει αρκετά το «Blood Simple», το ντεμπούτο του διδύμου), το «Love Lies Bleeding» ξετυλίγεται με τρόπο όμοιο με εκείνο του «Bound» (1996), της πρώτης σκηνοθετικής απόπειρας των μετέπειτα δημιουργών του «The Matrix» (1999), Lily και Lana Wachowski: αρχίζει σαν μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο γυναίκες και πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε νέο-νουάρ θρίλερ αγωνίας. Επιρροές εντοπίζονται και από το σινεμά του Martin Scorsese στην ταινία, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η Glass χρησιμοποιεί τον ήχο, ο οποίος φέρνει στο νου τις σκηνές μποξ από το «Raging Bull» (1980).

Κι αν κάποια πράγματα στο σενάριο μπορεί να φαντάζουν ως υπερβολικά, στην πραγματικότητα η ταινία αγκαλιάζει αυτήν την υπερβολή και στο φινάλε, μέσα από ένα εντελώς παράδοξο, απροσδόκητο, εν τέλει ευρηματικό twist, απογειώνεται στη σφαίρα του παράδοξου και του αλλόκοτου. Εξαρχής η Glass οικοδομεί ένα φιλμικό σύμπαν που κινείται στους δικούς του ρυθμούς, φλερτάροντας διαρκώς με το λιντσεϊκό - εκ του David Lynch - σουρεαλισμό, τόσο σε ό,τι αφορά στην πλοκή, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τους χαρακτήρες. Κι αν οι Kristen Stewart και Katy O' Brian, οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας, φορτίζουν την οθόνη με τη σεξουαλική χημεία τους και παραδίδουν δύο ηλεκτρισμένες ερμηνείες, είναι ο Ed Harris αυτός που κλέβει την παράσταση, με, ας την πούμε, ιδιαίτερη κόμμωση, σε μια ερμηνεία η οποία παραπέμπει στον Nicolas Cage.

Αυτές οι λέξεις - ηλεκτρισμένη, ιδιαίτερη, σεξουαλικά φορτισμένη και οριακά σουρεαλιστική - χαρακτηρίζουν την ίδια την ταινία στο σύνολό της. Μια ταινία που εγκαθιδρύει τη Rose Glass ως σημαντικό όνομα στο χώρο της σκηνοθεσίας, την Katy O' Brian ως ανερχόμενη, εναλλακτική σταρ και την Kristen Stewart ως ένα, αν μη τι άλλο, είδωλο της LGBT κοινότητας - γιατί σαν τολμηρή ηθοποιός μας έχει ήδη συστηθεί πολλάκις. Δεν εγγυόμαστε ότι θα σας αρέσει το «Love Lies Bleeding», είναι η ταινία που είτε θα αγαπήσετε είτε θα μισήσετε, και συνειδητά αψηφά τον κίνδυνο να ενοχλήσει μερίδα του κοινού, σίγουρα όμως εκείνοι που θα την αγαπήσουν θα τη θυμούνται για καιρό ως μια αξιοσημείωτη κινηματογραφική εμπειρία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-03-2024  |  Διανομή: Tanweer

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.