Cuando Acecha La Maldad (When Evil Lurks)

Εκεί Που Το Κακό Παραμονεύει

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Demian Rugna

Πρωταγωνιστούν: Ezequiel Rodriguez, Demian Salomon, Silvina Sabater, Luis Ziembrowski, Marcelo Michinaux

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Οι κάτοικοι μιας ήσυχης επαρχιακής κωμόπολης της Αργεντινής έρχονται αντιμέτωποι με μια ανατριχιαστική αποκάλυψη: ένας δαίμονας πρόκειται πολύ σύντομα να έρθει στον κόσμο μέσα στους κόλπους της μικρής τους κοινότητας. Διεξάγοντας πλέον αγώνα ενάντια στο χρόνο, προσπαθούν όλοι μαζί να εξολοθρεύσουν τη σατανική οντότητα πριν εκείνη έρθει πράγματι στη ζωή, κάτι τέτοιο όμως δε θα αποδειχθεί καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο πανικός και η υστερία που θα καταλάβουν την πλειοψηφία των κατοίκων εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης εμφάνισης πτωμάτων τα οποία εκλαμβάνονται ως αρνητικά σημάδια δεν είναι καλοί σύμβουλοι και ο δαίμονας θα βρει πρόσφορο έδαφος να επιτελέσει το διόλου θεάρεστο έργο του.

Το 2023 ήταν μια φτωχή χρονιά για το σινεμά του τρόμου, με ελάχιστες ταινίες να ξεχωρίζουν από τη σοδειά του είδους. Ειδικά ο mainstream τρόμος αποδείχθηκε απογοητευτικός, αφού ακόμα και έως τώρα αξιόπιστα franchises, όπως το «Scream» έδωσαν αυτή τη χρονιά την πιο αδύναμη νέα προσθήκη τους. Να, όμως, που ένα μικρό, δίχως ιδιαίτερες φιλοδοξίες και οπωσδήποτε χωρίς επαρκή, για τα αμερικανικά δεδομένα, προϋπολογισμό, αργεντίνικο φιλμ τρόμου ήρθε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το κενό για τους λάτρεις του είδους, προσφέροντας γνήσιες ανατριχίλες σε μεγάλες δόσεις, αρκετό gore και ορισμένες αξιομνημόνευτες σεκάνς φρίκης, δαιμονισμού και αιματοχυσίας που θα ικανοποιήσουν κάθε horror nerd.

Η πλοκή του «When Evil Lurks» δε διαθέτει κάτι πρωτότυπο, πατάει όμως πάνω σε μια καλή κεντρική ιδέα και διατυπώνει ένα διακριτικό πλην σαφές σχόλιο πάνω στην ψυχολογία του όχλου και τη διάδοση της υστερίας, του πανικού και της απορρέουσας από αυτά βίας. Για το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς του, το φιλμ δεν είναι καθόλου καταδεικτικό ως προς την απειλή που παραμονεύει, αντίθετα αντλεί τον τρόμο από τις αντιδράσεις των κατοίκων της κωμόπολης απέναντι σε κάθε λογής δεισιδαιμονίες και οιωνούς. Με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, το φιλμ σαρκάζει τις επαρχιώτικες αντιλήψεις γύρω από το Κακό και την Αποκάλυψη, ενώ ταυτόχρονα χτίζει ατμόσφαιρα υποβολής.

Χάρη στην αναμφισβήτητη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Demian Rugna, η οποία πάντως γίνεται λίγο επιδεικτική σε στιγμές, το φιλμ ελίσσεται υποδειγματικά ανάμεσα στην κατάμαυρη κωμωδία, την απόλυτη αηδία και τον ατμοσφαιρικό τρόμο. Οι σκηνές βίας είναι σχετικά λίγες, αλλά προσεκτικά τοποθετημένες στο σενάριο και σκηνοθετημένες με τόση μαεστρία, ώστε η ταινία εντυπώνεται στο νου ως μια από τις σκληρότερες και πιο βίαιες της χρονιάς. Βοηθούν σε αυτό και τα εξαιρετικά, ως επί το πλείστον πρακτικά εφέ, που καθιστούν το έργο όλο και πιο... σιχαμερό, όσο περνά η ώρα. Όπως καταλάβατε, το «When Evil Lurks» απευθύνεται σε σκληροπυρηνικούς λάτρεις του τρόμου και όχι σε ευαίσθητα στομάχια.

Χωρίς να είναι μια μεγάλη ταινία του είδους, το δεύτερο μεγάλου μήκους φιλμ του Rugna ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού σε μια περίοδο άνυδρη για τον κινηματογραφικό τρόμο. Φτιαγμένο με πενιχρά μέσα, αλλά με πολύ μεράκι, γνώση του είδους και αγάπη για τους κανόνες του, το «When Evil Lurks» είναι μια απολαυστική, στοιχειωτική, πολύ τρομακτική και αρκούντως αηδιαστική εμπειρία που έρχεται να προσθέσει τον τίτλο της στη λίστα με τις αξιοσημείωτες ταινίες μεταφυσικού τρόμου και εξορκισμού. Το ανοιχτό της φινάλε, δε, την καθιστά ακόμα πιο τρομακτική και δυσοίωνη, ενώ μια επαναληπτική προβολή θα αποκαλύψει με πόση επιμέλεια ο σκηνοθέτης χτίζει το μυθοπλαστικό του σύμπαν.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-02-2024  |  Διανομή: Rosebud.21

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.