Animal (2023)

Animal

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου

Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη, Αχιλλέας Χαρίσκος, Voodoo Jurgens, Χρόνης Μπαρμπαριάν

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, οι ανιματέρ σε ένα all-inclusive νησιωτικό θέρετρο προετοιμάζονται για την πολυάσχολη τουριστική σεζόν. Η Κάλια (Δήμητρα Βλαγκοπούλου) είναι η επικεφαλής της ομάδας. Καθώς οι καλοκαιρινές μέρες περνούν κι η πίεση της δουλειάς αυξάνεται, οι νύχτες γίνονται βίαιες κι ο αγώνας της Κάλιας με το προσωπικό της σκοτάδι αποκαλύπτεται. Αλλά όταν τα φώτα ανάβουν ξανά, το θέαμα πρέπει να συνεχιστεί.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της με αφορμή τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, «Animal», η οποία κατέκτησε το Χρυσό Αλέξανδρο του πρόσφατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η σκηνοθέτρια Σοφία Εξάρχου κατονόμασε το «Beau Travail» (1999) της Claire Denis ως την αγαπημένη της ταινία. Η επιρροή του αριστουργηματικού αυτού φιλμ είναι εμφανής στο έργο της, το οποίο αποπειράται να αναπαράξει κάτι από την αλλοτρίωση των χαρακτήρων του Michelangelo Antonioni, την καταπιεσμένη οργή των προσώπων της Denis και το διακριτικό άγγιγμα της Charlotte Wells του πρόσφατου «Aftersun». Το «Animal», με άλλα λόγια, θέλει να είναι μια ταινία με ελάχιστη εξωτερική δράση, καταιγιστικούς όμως εσωτερικούς ρυθμούς.

Δυστυχώς, η Εξάρχου παραβλέπει το γεγονός ότι ακόμα και το πιο σκληροπυρηνικό arthouse κομψοτέχνημα των προαναφερθέντων δημιουργών έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Μπορεί να μην την αφηγείται με αρχή, μέση και τέλος, μπορεί να μην την αφηγείται συμβατικά ή παρατακτικά, πάντως αφηγείται μια ιστορία. Και το βασικό πρόβλημα του «Animal» είναι ότι δεν έχει ιστορία. Μας δείχνει μια κατάσταση την οποία βιώνει μια χούφτα χαρακτήρων και κατευθείαν το σενάριο πηγαίνει στις συνέπειες αυτής της κατάστασης, δίχως στο ενδιάμεσο να βρει αφηγηματικά προσχήματα ώστε να ενδιαφερθούμε πραγματικά για αυτούς τους ανθρώπους και να συγκινηθούμε από τη βεβιασμένη κλιμάκωση. Κοντολογίς, δεν υφίσταται σεναριακός κορμός, ούτε θεματικός πυρήνας, παρά μόνο, ίσως, στο μυαλό της δημιουργού.

Εκτός αυτού, υφίστανται κι άλλα προβλήματα στο φιλμ. Η σκηνοθετική ματιά της Εξάρχου αντιπροσωπεύει μια αισθητική πρωτοποριακή ίσως για τη δεκαετία του 2000, με μια διαρκώς χειροκίνητη κάμερα, ελαφρώς τετριμμένη όμως σήμερα. Όχι ότι είναι κακογυρισμένη ταινία το «Animal», κάθε άλλο: η ιδέα της σκηνοθέτριας να αποτυπώσει το ελληνικό καλοκαίρι μακριά από τα στερεότυπα των ξένων ταινιών συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα του έργου. Απλώς, σαν σύνολο αυτή η ταινία δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο στο ύφος του ελληνικού κινηματογράφου, αναμασά ιδέες και στιλιστικά μοτίβα παλαιότερων δημιουργιών με λίγη έμπνευση και αρκετή, ομολογουμένως, τεχνική επιμέλεια. Σύγκριση με το σκηνοθετικό ύφος της Claire Denis, πάντως, δεν υφίσταται.

Τι κρατάμε από το φιλμ; Το επιτυχημένο casting οπωσδήποτε. Όχι ότι συμμεριζόμαστε το γενικότερο ενθουσιασμό για την ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου, η οποία κάνει καλά τη δουλειά της αλλά ως εκεί, αλλά δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι η επιλογή των ηθοποιών ως παρουσίες είναι άκρως επιτυχημένη. Οι άνθρωποι που βλέπουμε μπροστά μας θα μπορούσαν όντως να είναι σκληρά εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα, κι αυτό είναι επίτευγμα τόσο των ίδιων, όσο και της σκηνοθέτριας. Κρίμα που δε βρέθηκε ένα σενάριο να αφηγηθεί σωστά την ιστορία τους, αντί για μια υποψία σεναριακού κειμένου που απλώνει σε 115 βασανιστικά λεπτά μια ανύπαρκτη, ουσιαστικά, πλοκή και μερικούς εντελώς σχηματικούς χαρακτήρες.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-02-2024  |  Διανομή: Weird Wave

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.