The Iron Claw

Σιδερένια Γροθιά

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 132'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Sean Durkin

Πρωταγωνιστούν: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney Maura Tierney, Holt McCallany

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Οι αδελφοί Von Erich, ο Kevin (Zac Efron), ο Kerry (Jeremy Allen White), o Mike (Stanley Simons) κι ο David (Harris Dickinson), είναι αχώριστοι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία στον σφοδρά ανταγωνιστικό κόσμο της επαγγελματικής πάλης. Μέχρι, όμως, να φθάσουν στο θρίαμβο, θα πρέπει να βιώσουν την τραγωδία, να "απελευθερωθούν" από τη σκιά του χειριστικού πατέρα και προπονητή τους (Holt McCallany), να βρουν τη δική τους ταυτότητα και να περάσουν στην αιωνιότητα μέσα από τα θρυλικά αθλητικά τους επιτεύγματα.

Μια αθλητική ταινία, για να είναι καλή, δεν αφορά ποτέ απλά και μόνο στο άθλημα για το οποίο κάνει λόγο. Ο «Rocky» δεν είναι μια ταινία για την πυγμαχία αλλά μια ιστορία αγάπης, το «Raging Bull» μια αλληγορία για τη διττή φύση του ανθρώπου, το «Million Dollar Baby» ένα σχόλιο για τη θνητότητα και το «The Wrestler» ένας στοχασμός πάνω στη φράση του Fitzgerald: "Δεν υπάρχουν δεύτερες πράξεις στις αμερικανικές ζωές". Με λίγα λόγια, το άθλημα με το οποίο καταπιάνεται κάθε φορά ένα φιλμ είναι απλά το πρόσχημα προκειμένου οι δημιουργοί να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα κινηματογραφικά είδη.

Το «The Iron Claw», η νέα ταινία του Sean Durkin («The Nest»), δραματοποιεί την αληθινή ιστορία της οικογένειας Von Erich, της "πιο διάσημης οικογένειας του WWE", στην πραγματικότητα όμως είναι ένα κοινωνικό σχόλιο πάνω στην εμμονή της αμερικανικής κοινωνίας με την επιτυχία, ένα ράπισμα εις βάρος της νοοτροπίας "winners-losers", αλλά και μια ιστορία καθυστερημένης ενηλικίωσης. Τον αμερικανικό τρόπο σκέψης εκπροσωπεί εδώ ο πατέρας Von Erich, ένας ήρεμα εξαιρετικός Holt McCallany (του τηλεοπτικού "Mindhunter"), ένας άνθρωπος χειριστικός, ένας αληθινός δυνάστης κρυμμένος πίσω από το προσωπείο του καλού οικογενειάρχη που φροντίζει για το μέλλον των παιδιών του, μη διστάζοντας να τους δηλώσει απερίφραστα ότι αγαπά περισσότερο ένα από αυτά, όποιο κάθε φορά βρίσκεται στην κορυφή του αθλήματος.

Στον αντίποδα, θα βρεθεί ένας από τους γιους του, ο Kevin του μεταμορφωμένου Zac Efron. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, που αποτελεί το βασικό πρωταγωνιστή του έργου, ξεκινά ως απόλυτα προσκολλημένος στις διδαχές του πατέρα - αφέντη, για να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο αμφισβητία του πατρικού λόγου. Πλαισιωμένος από ένα πολύ καλό cast, που περιλαμβάνει τον Jeremy Allen White ("The Bear"), τον Harris Dickinson («Triangle of Sadness»), τη Lily James («Baby Driver»), τη Maura Tierney και άλλους, ο Efron δίνει ίσως την ωραιότερη ερμηνεία της μέχρι τώρα καριέρας του, αλλοιώνοντας πλήρως την εικόνα του και κρύβοντας τεράστια ευαισθησία κάτω από τα γυμνασμένα μπράτσα του.

Με το γνωστό του σκηνοθετικό ύφος, που εξυπηρετεί το σενάριο, του δίνει το σωστό ρυθμό και τόνο αλλά ποτέ δεν το "καπελώνει", ο Durkin αφηγείται μια ιστορία που μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, παραμένει όμως διαχρονική. Με τη βοήθεια της ατμοσφαιρικής διεύθυνσης φωτογραφίας, της επιτυχημένης μουσικής επένδυσης και μιας θαυμάσιας καλλιτεχνικής διεύθυνσης, το «The Iron Claw» είναι μια σημαντική αμερικανική ταινία, που στηλιτεύει τα κακώς κείμενα δεκαετιών στο χώρο του αθλητισμού, υπογραμμίζει τη σημασία της προσωπικής επιλογής και αποδομεί την εικόνα του macho αρσενικού που αιώνες τώρα δυναστεύει άτομα με ευαισθησίες, που ασφυκτιούν κάτω από μια έξωθεν επιβεβλημένη εικόνα με την οποία αδυνατούν να βρουν σημεία ταύτισης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-02-2024  |  Διανομή: Tanweer

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.