Next Goal Wins

Ένα Γκολ Για Τη Νίκη

Κωμωδία  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 104'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Taika Waititi

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana Kaimana, David Fane, Rachel House

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η ιστορία της ομάδας ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα, η οποία υπέστη τη χειρότερη ήττα στην ιστορία της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάνοντας 31-0 από την Αυστραλία το 2001. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 να πλησιάζει, η ομάδα επιστρατεύει τον άτυχο, αλλά έμπειρο προπονητή Thomas Rongen (Michael Fassbender) για να τους βοηθήσει να αλλάξουν την τύχη τους. Ο στόχος είναι απλά... να παίξουν αξιοπρεπώς.

Η παραπάνω ιστορία έχει αποτυπωθεί σε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 και έδωσε έμπνευση στον Νεοζηλανδό σκηνοθέτη Taika Waititi («What We Do in the Shadows», «Thor: Ragnarok», «Jojo Rabbit») για τη νέα του ταινία, ένα μόλις χρόνο μετά το αίσχιστο «Thor: Love and Thunder» (2022), την τέταρτη σόλο κινηματογραφική περιπέτεια του δημοφιλούς χαρακτήρα της Marvel. Μολονότι ο γράφων αντιπαθεί σφόδρα το σινεμά του Waititi, συμπεριλαμβανομένων ταινιών που η πλειοψηφία της κριτικής εκτιμά, το «Next Goal Wins» αποδείχθηκε μια άκρως ψυχαγωγική προβολή, έστω κι αν δε φέρνει κάτι πρωτότυπο στο είδος της αθλητικής ταινίας.

Το νέο φιλμ του Waititi είναι βεβαίως ταινία συνταγής: από τα φιλμ του franchise «Rocky» μέχρι πρόσφατες αθλητικές ταινίες σαν το «Moneyball» (2011) του Bennett Miller ή το «Air» (2023) του Ben Affleck, έχουμε δει πολλές φορές στο σινεμά την ιστορία ενός underdog ο οποίος καταφέρνει, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, να πετύχει τον στόχο του. Βέβαια, ο Stallone το έκανε πολύ καλύτερα από τον Waititi, αλλά κι ο τελευταίος πρόσφερε μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα, έχει χιούμορ δίπλα σε κάποιες στιγμές άστοχων αστείων, έχει και μια κάποια συγκίνηση που ευτυχώς ποτέ δε φτάνει στον μελοδραματισμό. Μπορεί σαν πλοκή και σαν σκηνοθετική ματιά να μη διαθέτει κάτι πρωτότυπο, όμως η κεντρική ιδέα από μόνη της είναι πρωτότυπη, οπότε η έλλειψη πρωτοτυπίας του σεναρίου αντισταθμίζεται.

Μεγάλο ατού της ταινίας είναι ο πρωταγωνιστής της, Michael Fassbender, ο οποίος, λίγο καιρό μετά το «The Killer» του David Fincher, επιστρέφει σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, υπενθυμίζοντας τις υποκριτικές δυνατότητές του. Σε κωμικό ρόλο αυτήν τη φορά, μας κάνει να θέλουμε να τον δούμε σε περισσότερους τέτοιους, αφού ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις απαιτήσεις του χαρακτήρα του. Πλάι του έχουμε ένα ετερόκλητο επιτελείο γηγενών ηθοποιών που απαρτίζουν έναν πολύχρωμο, απολαυστικό θίασο ενσαρκώνοντας τους παίκτες, τους παράγοντες της ομάδας, τους ντόπιους κατοίκους, ενώ ένα μικρό πέρασμα πραγματοποιεί κι η Elizabeth Moss, υποδυόμενη την πρώην γυναίκα του πρωταγωνιστή. Το καστ αποτελεί το καλύτερο στοιχείο της ταινίας, και ο Fassbender ξεχωρίζει με άνεση.

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου και των αθλητικών ταινιών γενικότερα θα ευχαριστηθούν πολύ την ταινία. Η εμπορική της αποτυχία και οι χλιαρές κριτικές που έλαβε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξηγούνται πιθανότατα από την απουσία ενδιαφέροντος του αμερικανικού κοινού για το συγκεκριμένο άθλημα. Όχι ότι το «Next Goal Wins» είναι κάποιο φιλμικό αριστούργημα που αξίζει διθυράμβους, είναι απλά μια ευχάριστη, συμβατική και απολύτως ψυχαγωγική ταινία, η οποία θα κερδίσει ως ένα βαθμό ακόμα και τους θεατές που δεν απολαμβάνουν το χιούμορ του Taika Waititi.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-01-2024  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.