Inside The Yellow Cocoon Shell

Το Δέντρο Με Τις Χρυσές Πεταλούδες

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 179'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Thien An Pham

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Μετά το θάνατο της νύφης του σε τροχαίο δυστύχημα στη Saigon, ο Thien (Le Phong Vu) αναλαμβάνει να μεταφέρει τη σωρό της πίσω στη γενέτειρά τους. Είναι ένα ταξίδι στο οποίο θα πάρει επίσης τον πεντάχρονο ανιψιό του Dao (Nguyen Thinh), ο οποίος ως εκ θαύματος επιβίωσε απ' το ατύχημα. Μέσα στα μυστικιστικά τοπία του επαρχιακού Vietnam, ο Thien ξεκινά την αναζήτηση του μεγαλύτερου αδελφού του ο οποίος εξαφανίστηκε χρόνια πριν για να του παραδώσει τον Dao - ένα ταξίδι που θα θέσει ερωτήματα στον Thien αναφορικά με την πίστη του.

Παρότι πρόκειται για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο Pham Tiehn An δεν έρχεται από το πουθενά. Έχει πίσω του έναν καλό αριθμό ταινιών μικρού μήκους, μια από τις οποίες μάλιστα χρησίμευσε ως η βάση για το «Inside the Yellow Cocoon Shell», με το οποίο κατέκτησε τη Χρυσή Κάμερα Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών. Από τη μικρού μήκους ως το τρίωρο ντεμπούτο, όμως, η απόσταση είναι μεγάλη και τίποτα δε θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, ευτυχώς όμως ο An αποδεικνύει εμφατικά πως δεν αποτελεί τυχαία περίπτωση σκηνοθέτη και πως το όνομά του θα πρέπει να μας απασχολεί. Αν η πρώτη του ταινία είναι ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει, ίσως και να μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές του 21ου αιώνα.

Ας μην προτρέχουμε, όμως. Το «Inside the Yellow Cocoon Shell» είναι αυτό που λέμε "αργή" ταινία, και μάλιστα τόσο αργή που ενδεχομένως θα ξενίσει μεγάλο αριθμό θεατών. Όσοι, όμως, παραδοθούν στο ρυθμό και το τέμπο της, θα απολαύσουν μια πραγματικά μυσταγωγική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία ξεκινά από τις επιρροές του σκηνοθέτη της - Apichatpong Weerasethakul, Andrei Tarkovsky, Θόδωρος Αγγελόπουλος - και φτάνει να εξελιχθεί σε ένα οπτικά εντυπωσιακό έργο τέχνης, το οποίο θέτει ερωτήματα πρωτίστως πάνω στην πίστη, αλλά και την Ιστορία, την αγάπη, την ίδια την τέχνη και τη ζωή. Καθαρό δείγμα στοχαστικού κινηματογράφου που παίρνει το χρόνο του για να ξεδιπλώσει θεματολογίες και αφηγηματικά μοτίβα, το φιλμ θα αποτελέσει σίγουρα μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της χρονιάς για τους θεατές που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν στη μεγάλη οθόνη.

Γιατί είναι εκεί, στη σκοτεινή αίθουσα, που το ταλέντο του An, οι πανέμορφες εικόνες του και οι συμβολισμοί της ταινίας του μπορούν να ασκήσουν τη μέγιστη επίδραση στο θεατή. Ο An μας χαρίζει εικόνες ανείπωτης ομορφιάς, που υμνούν το μεγαλείο της φύσης και της ζωής που κυλά αδίστακτα γύρω μας όσο εμείς προσπαθούμε να την καταλάβουμε. Μέσα από μονοπλάνα που συναγωνίζονται εκείνα του Bela Tarr ή του Miklos Jancso, ο Βιετναμέζος σκηνοθέτης καταγράφει την πορεία του πρωταγωνιστή του στο παρελθόν του εαυτού του, της χώρας του, των ανθρώπων που αγάπησε. Με ελάχιστο λόγο, περιορισμένο στα απολύτως απαραίτητα, δίνει την πρωτοκαθεδρία στην εικόνα και στην κάμερα.

Το «Inside the Yellow Cocoon Shell» απαιτεί θεατές που γνωρίζουν πως αυτό που πρόκειται να δουν δεν υπακούει στις αφηγηματικές συμβάσεις του κινηματογράφου. Και πάλι, η υπομονή και η πλήρης αφοσίωση του θεατή στο φιλμ είναι ο μόνος τρόπος να απολαύσει όσα έχει να του προσφέρει το έργο. Όποιος επιλέξει να σταθεί με ευλάβεια και συναισθηματική εμπλοκή μπροστά σε μια ταινία που ξετυλίγεται αργά και σχεδόν νωχελικά, θα ανταμειφθεί, καθώς το ντεμπούτο του Pham Tiehn An είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς κι ένα άκρως ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ο An έχει τον κόσμο του σινεμά στα πόδια του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-01-2024  |  Διανομή: Ama Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.