Wish

Ευχή

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

Πρωταγωνιστούν: Ariana DeBose, Chris Pine Chris Pine, Alan Tudyk, Angelique Cabral, Victor Garber

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η Asha είναι μια νεαρή κοπέλα η οποία ζει σε ένα βασίλειο κυβερνώμενο από έναν πανίσχυρο και λαοφιλή βασιλιά. Όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τις ευχές τους στο βασιλιά και μετά τις ξεχνούν. Ο βασιλιάς φυλά τις ευχές όλων του των υπηκόων στο πολύ καλά φυλασσόμενο κάστρο του και κάθε χρόνο επιλέγει μόνο μία, ώστε να την πραγματοποιήσει. Η οικογένεια της Asha περιμένει χρόνια τώρα την πραγματοποίηση κάποιας ευχής της, αλλά μάταια. Ωστόσο, όταν η κοπέλα απευθύνει μια ευχή στα αστέρια, ένα από αυτά θα κατέβει δίπλα της για να την πληροφορήσει ότι οι δυνάμεις της φτάνουν πολύ πέρα από ό,τι νόμιζε. Όταν η Asha συνειδητοποιεί πως έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει η ίδια την ευχή της, μια θαυμάσια περιπέτεια ξεκινά.

Το «Wish» είναι η ταινία με την οποία το ιστορικό τμήμα κινουμένων σχεδίων της Disney γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την ημέρα που ένας μεγάλος οραματιστής ονόματι Walt Disney έθεσε τα θεμέλια της πιο ισχυρής αυτοκρατορίας του σύγχρονου αμερικανικού θεάματος. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε από την εταιρεία που μας έχει χαρίσει μερικά από τα κορυφαία έργα κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως τη «Fantasia» (1940), το «Sleeping Beauty» (1959) ή το «Beauty and the Beast» (1991), να γιορτάσει το γεγονός με μια ταινία αντάξια του παρελθόντος της και όχι με μια απλά γλυκούλα ανακύκλωση θεματικών και εικαστικών μοτίβων άλλων ταινιών της. Ωστόσο, είναι τόσο πολλά τα σαχλά animation που βλέπουμε τελευταία, ώστε θα πάρουμε αυτό που μας προσφέρεται και θα πούμε κι ευχαριστώ.

Έτσι, λοιπόν, το «Wish» είναι ακόμα μια ταινία της Disney που περιστρέφεται γύρω από θεμελιώδες έννοιες και αξίες, όπως οι οικογενειακοί δεσμοί, η ενηλικίωση, η ανάπτυξη της προσωπικότητας και της αυτοπεποίθησης. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι η πολιτική πτυχή της, η οποία μπορεί μεν να είναι υπεραπλουστευμένη ώστε να μην πάψει η ταινία να απευθύνεται (και) στο ανήλικο κοινό, είναι δε καλοδεχούμενη μετά από μια σειρά ταινιών του στούντιο που δε φαίνεται να παίρνουν κανένα δημιουργικό ρίσκο («Raya and the Last Dragon», «Encanto» τα πιο πρόσφατα παραδείγματα). Αν μη τι άλλο, μια ταινία που περνά το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υποτάσσεις τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όνειρά σου σε καμία εξουσία, και πόσο μάλλον σε δημαγωγούς σαν τον villain του έργου, είναι τολμηρή για τα μοντέρνα δεδομένα της Disney.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το φιλμ δείχνει φτιαγμένο στον αυτόματο πιλότο. Η συνταγή εκτελείται από τους δύο σκηνοθέτες με συνέπεια, η τεχνική αρτιότητα στις ταινίες της εταιρείας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τα τραγούδια και τα μουσικοχορευτικά νούμερα που τα συνοδεύουν είναι ευχάριστα, όμως υπάρχει διαρκώς η αίσθηση ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί. Η σύγκριση, δε, με ταινίες του φοβερού για το στούντιο '90 καταλήγει συντριπτική για το «Wish», που σε καμία περίπτωση δε θα μνημονεύεται ανάμεσα στα κλασικά έργα της Disney.

Παρά, όμως, τις αδυναμίες της, η ταινία οπωσδήποτε είναι κατάλληλη για τις μικρότερες ηλικίες, ενώ δε θα κάνει τους ενήλικες συνοδούς να μετανιώσουν για την επιλογή τους. Ενόψει και της εορταστικής περιόδου, το «Wish» κατά πάσα πιθανότητα θα βρει το κοινό του, έστω και αν δεν κατακτήσει εξίσου υψηλές θέσεις στις καρδιές των θεατών και στα ράφια των πολυκαταστημάτων με προκατόχους του, όπως το «Frozen» (2013).

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-11-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.