The Promised Land (Bastarden)

Η Γη Της Επαγγελίας

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Nikolaj Arcel

Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Gustav Lindh, Amanda Collin Amanda Collin, Jacob Lohmann, Kristine Kujath Thorp

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Στα μέσα του 18ου αιώνα, ο Δανός Βασιλιάς Φρειδερίκος Ε' διακήρυξε ότι η άγρια χερσόνησος της Γιουτλάνδης έπρεπε να δαμαστεί, να καλλιεργηθεί και να αποικιστεί, ώστε να προκύψουν νέοι φόροι για το βασιλικό οίκο και να διαδοθεί ο πολιτισμός. Ωστόσο, κανένας δεν τολμούσε να ακολουθήσει το διάταγμα του Βασιλιά. Η χερσόνησος σήμαινε βέβαιο θάνατο - ένα ξεχασμένο από το Θεό μέρος κατοικούμενο από πεινασμένους λύκους, συμμορίες και άγρια, ανεξερεύνητη φύση. Όμως στα τέλη του καλοκαιριού του 1755, ένας μοναχικός στρατιώτης ονόματι Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) έφθασε στη χερσόνησο αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρο της ζωής του: να κατακτήσει τον πλούτο και τη δόξα που πάντα επιζητούσε, ή να αφήσει για πάντα τα κόκκαλά του εκεί.

Δεν είναι πολλές οι ταινίες που σου αφήνουν την αίσθηση της μεγάλης αφήγησης, της επικής φιλοδοξίας, της μυθιστορηματικής συνθετότητας. Ποιος να το περίμενε ότι ο Nikolaj Arcel, ο Δανός σκηνοθέτης του συμπαθούς «A Royal Affair» (2012) και του αισχρού αγγλόφωνου «The Dark Tower» (2017) θα γύριζε μια τέτοια... Η νέα του ταινία, «The Promised Land» είναι μια ταινία από αυτές που δε γυρίζονται πια. Όχι γιατί το σινεμά έχει χειροτερεύσει, δεν είμαστε από αυτούς που κλαίνε περασμένα μεγαλεία. Ούτε γιατί η ίδια η ταινία είναι παλιομοδίτικη. Αλλά γιατί μοιάζει να πιστεύει σε αρχές και αξίες που ο σημερινός κόσμος απορρίπτει ως ξεπερασμένες. Κι αυτό πιθανότατα θα της στοιχίσει σε εισιτήρια, βραβεία και αναγνώριση, ειδικά αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι πρώτες κριτικές στέκονται κατά κύριο λόγο στην, ομολογουμένως εξαιρετική, ερμηνεία του Mads Mikkelsen.

Το «The Promised Land» βασίζεται σε πραγματική ιστορία, την οποία ο Arcel αφηγείται με σκηνοθετική μεγαλοπρέπεια. Η διεύθυνση φωτογραφίας αναδεικνύει την τραχύτητα, αλλά την άγρια ομορφιά των τοπίων που καλείται να "τιθασεύσει" ο ήρωας προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του, ενώ πολλά κάδρα θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκαν ή αναφέρονται σε εκείνη την εποχή, αποκαλύπτοντας την εξονυχιστική δουλειά που έγινε στο κομμάτι της προ - παραγωγής. Το μοντάζ είναι εξαιρετικό, δίνοντας υποδειγματικό ρυθμό στην ταινία, ενώ η σκηνοθεσία κάνει τα ανοιχτά τοπία, τους μακρινούς ορίζοντες και τις απέραντες πεδιάδες να θυμίζουν γουέστερν.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι ερμηνείες της ταινίας, με κορυφαίο φυσικά τον Mikkelsen. Μετά τα υπέροχα «Another Round» (2020) και «Riders of Justice» (2021), αλλά το ρόλο του ως villain στο πρόσφατο «Indiana Jones and the Dial of Destiny» (2023), ο ηθοποιός μεταμορφώνεται εκ νέου συγκλονιστικά, κουβαλώντας ολόκληρη την ταινία επάξια στις πλάτες του. Αλλά και το υπόλοιπο cast είναι εξαιρετικό, αποτέλεσμα προσεκτικής επιλογής από μεριάς του σκηνοθέτη και των συνεργατών του.

Μεγάλο σινεμά, που απευθύνεται μεν στο ευρύ κοινό, διατηρεί δε την καλλιτεχνική του ταυτότητα, το όραμα και τις φιλοδοξίες του δημιουργού του, το «The Promised Land» αξίζει να ειδωθεί στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη. Εκεί που θα αναδειχθεί η ομορφιά κι η επιδεξιότητα της κατασκευής του, εκεί που θα του επιτραπεί να σας συνεπάρει με την αφήγησή του και τους χαρακτήρες που πλάθει. Αρχετυπική, και γι' αυτό διαχρονική και πανανθρώπινη, ιστορία για την επιμονή του ανθρώπου και την ικανότητά του για το μεγαλύτερο επίτευγμα και την απεχθέστερη βιαιότητα, το φιλμ του Nikolaj Arcel είναι μια από τις ωραιότερες, για το γράφοντα, ταινίες της χρονιάς.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-11-2023  |  Διανομή: Weird Wave

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.