The Killer

The Killer

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 118'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Fincher

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell Charles Parnell, Arliss Howard, Kerry O'Malley

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Δολοφόνος (Michael Fassbender) έχει μάθει να υπολογίζει τα πάντα με ακρίβεια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Φαινομενικά τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά στη δουλειά ενός ανθρώπου που δεν παίρνει τίποτα προσωπικά και έχει άφθονη υπομονή. Όταν, όμως, θα αποτύχει να φέρει εις πέρας την τελευταία του αποστολή, οι εργοδότες του θα θέσουν στο στόχαστρο τον ίδιο και ό,τι έχει αξία στη ζωή του. Γι' αυτό, θα ξεκινήσει ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό, με σκοπό να βγάλει από τη μέση όσους τον απειλούν.

Ο David Fincher είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του αμερικανικού κινηματογράφου των τελευταίων 30 ετών. Επηρέασε καταλυτικά το είδος των serial killer movies με ταινίες όπως το «Seven» (1995), το «Zodiac» (2007) και το «The Girl With the Dragon Tattoo» (2011), υπέγραψε ταινίες - σχόλια πάνω στο σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής («The Game», «Fight Club»), καυτηρίασε τα social media και την αλλοτρίωση που επιφέρουν στο «The Social Network» (2010) και ανέδειξε τα προβλήματα του σύγχρονου γάμου με το «Gone Girl» (2014). Η τελειομανία του, που οδηγεί στην πραγματοποίηση πολλών λήψεων κάθε σκηνής και σε ένα χρονικά μακροσκελές post-production, έχει σαν αποτέλεσμα μερικές από τις πιο καλοφτιαγμένες ταινίες του σύγχρονου mainstream σινεμά. Με λίγα λόγια, ο Fincher είναι ένας αυθεντικός καλλιτέχνης, και μάλιστα από τους πιο ολοκληρωμένους που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή στον κινηματογράφο.

Όπως συμβαίνει με τέτοιους δημιουργούς, ακόμα και οι ταινίες τους που φαντάζουν minor σε σύγκριση με τα άλλα επιτεύγματά τους είναι ταινίες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, που άλλοι σκηνοθέτες θα σκότωναν για να έχουν στο βιογραφικό τους. Τέτοια περίπτωση ταινίας είναι το «The Killer», η ολοκαίνουργια δουλειά του Αμερικανού σκηνοθέτη, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, εν μέσω θερμής υποδοχής. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη προβολή του νέου του φιλμ, ο Fincher δήλωσε πως στόχος του ήταν ο θεατής που έχει δει την ταινία να αναρωτιέται ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που στέκεται πίσω του στην ουρά του supermarket και τι μυστικά μπορεί να κρύβει. Αυτόν τον στόχο η ταινία τον πετυχαίνει απόλυτα.

"Οπλισμένη" με ένα διαρκές voice-over του πρωταγωνιστή, η ταινία κατορθώνει να ξετυλίξει μπροστά στα μάτια μας λεπτομερώς και εντελώς πειστικά τον τρόπο δουλειάς ενός επαγγελματία εκτελεστή. Ο ανώνυμος ήρωας της ταινίας, ενσαρκωμένος από έναν εκπληκτικό Michael Fassbender που επιτέλους πραγματοποιεί την επιστροφή του στο σινεμά ύστερα από έξι χρόνια απουσίας, είναι λιγομίλητος, σχεδόν δωρικός στην εμφάνισή του και θυμίζει έντονα τους αντίστοιχους πρωταγωνιστές των ταινιών του Jean - Pierre Melville. Σε ένα σύγχρονο Hollywood η συντριπτική πλειονότητα των ταινιών του οποίου αρέσκεται να προσφέρει στο κοινό κάθε λεπτομέρεια στο πιάτο, είναι ανακουφιστικό να βλέπεις ένα φιλμ, το οποίο μάλιστα γυρίστηκε με την υποστήριξη μιας streaming πλατφόρμας, να επαναφέρει αρετές του κλασικού αμερικανικού, αλλά και ευρωπαϊκού σινεμά, όπως η αρχή "show, don't tell".

Στον αντίποδα, όλα αυτά δεν έχουν σαν αποτέλεσμα κάποια ιδιαίτερα πρωτότυπη ή ριζοσπαστική δημιουργία. Ο Fincher και ο σεναριογράφος του, Andrew Kevin Walker, στην πρώτη τους συνεργασία ύστερα από το θρυλικό «Seven», αφηγούνται μια μάλλον γνώριμη ιστορία εκδίκησης, που έχουμε ξαναδεί σε κάμποσα νουάρ, αλλά και σε ταινίες του Melville, του John Woo και άλλων. Γι' αυτό και το «The Killer» είναι μια minor προσθήκη στη φιλμογραφία του Fincher, όπως όμως ειπώθηκε εξαρχής, ακόμα και ένας minor Fincher είναι ανώτερος από την πλειοψηφία της σύγχρονης χολιγουντιανής παραγωγής και διαθέτει αρετές σπουδαίου σινεμά. Κάθε πλάνο είναι με ακρίβεια υπολογισμένο, το μοντάζ είναι άψογο, ο ρυθμός και το τέμπο υποδειγματικά. Μια ταινία του David Fincher δεν μπορεί παρά να είναι πολύ καλή, ακόμα κι αν δεν είναι αριστούργημα.

Το γεγονός ότι δημιουργοί σαν τον συγκεκριμένο εξακολουθούν να παραδίδουν σημαντικές ταινίες είναι ευλογία για τη γενιά μας, που μπορεί να τις παρακολουθήσει κατά την πρώτη τους προβολή στη μεγάλη οθόνη. Το «The Killer» είναι άξιο κομμάτι της φιντσερικής φιλμογραφίας και αποτελεί μια από τις ωραιότερες παραγωγές του Netflix, όπου δείχνει να έχει βρει δημιουργικό καταφύγιο ο σκηνοθέτης. Η ιστορία ενός επαγγελματία εκτελεστή που εξολοθρεύει έναν - έναν τους εργοδότες του προκειμένου να γλιτώσει τη ζωή τη δική του και των αγαπημένων του, βασισμένη σε επιτυχημένο graphic novel, δίνει στον David Fincher την αφορμή για ένα μοντέρνο, καθηλωτικό νεο-νουάρ που αξίζει να ιδωθεί στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-10-2023  |  Διανομή: The Film Group

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.