Indiana Jones And The Dial Of Destiny

Ο Indiana Jones Και Ο Δίσκος Του Πεπρωμένου

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 154'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: James Mangold

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas Antonio Banderas, Karen Allen, Mads Mikkelsen Mads Mikkelsen

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Το 1945, ο αρχαιολόγος Indiana Jones (Harrison Ford) είχε αντιμετωπίσει τον Ναζί επιστήμονα Jurgen Voller (Mads Mikkelsen), ο οποίος αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να αποκτήσει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων του Αρχιμήδη. Πολλά χρόνια μετά, το 1969, ο Jones μένει μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα, καθώς η γυναίκα του, Marion (Karen Allen), τον έχει αφήσει ύστερα από το θάνατο του γιου τους, στο Βιετνάμ. Τότε θα κάνει ξανά την εμφάνισή του ο Voller, ο οποίος ζει στην Αμερική με νέα ταυτότητα και αναζητά ακόμη το Μηχανισμό, που θα του επιτρέψει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, ώστε να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου διορθώνοντας τα λάθη των Ναζί. Ο Indy, με τη βοήθεια της Helena (Phoebe Waller - Bridge), κόρης ενός παλιού του φίλου, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι την Ελλάδα για να τον σταματήσει.

Το 1981, η ταινία "Raiders of the Lost Ark" του Steven Spielberg σύστησε στο κοινό έναν από τους πιο αγαπημένους, διαχρονικά, κινηματογραφικούς χαρακτήρες, τον Indiana Jones. Φορώντας δερμάτινο σακάκι και καπέλο και κρατώντας ένα μαστίγιο, ο αρχαιολόγος που πήρε το όνομά του από τον σκύλο του συν - σεναριογράφου της ταινίας, George Lucas, σημείωσε υψηλές επιδόσεις στα ταμεία και απέσπασε ένθερμες κριτικές, πετυχαίνοντας να αναβιώσει το είδος της εξωτικής περιπέτειας. Το 1984 και το 1989 κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα σίκουελ, σε σκηνοθεσία ξανά του Spielberg, ενώ το 2008 είδαμε την τέταρτη ταινία του franchise, η οποία απέσπασε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές, είμαστε όμως λίγοι που τη θεωρούμε μια πολύ καλή ταινία, άξια να σταθεί δίπλα στις τρεις προηγούμενες. Εν έτει 2023, και με τα διαφόρων ειδών σίκουελ, ρίκουελ, ριμέικ και reboot να έχουν κυριαρχήσει στο χολιγουντιανό σινεμά, ήρθε η ώρα για το πέμπτο και τελευταίο φιλμ της σειράς.

Βασικό θέμα της νέας ταινίας είναι ο χρόνος, διαρκώς παρών στην αφήγηση και στην έξυπνα σχεδιασμένη ηχητική μπάντα, όπου πολύ συχνά ακούμε ρολόγια να χτυπούν. Ο Indiana Jones δεν είναι πια αυτός που ήταν και το αντιλαμβάνεται κι ο ίδιος, φθάνοντας στο σημείο να αναρωτηθεί αν έχει σημασία για κάποιον σε αυτόν τον κόσμο, αν υπάρχει μια θέση για εκείνον σε έναν κόσμο που προχωράει με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Ιδιοφυώς, η προβληματική αυτή εντάσσεται και μέσα στο action σκέλος της ταινίας, με αποκορύφωμα τη σεκάνς όπου οι "κακοί" κυνηγούν με οχήματα τον έφιππο ήρωα. Κι εδώ παρεισφρέει και το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης του έργου, που είναι ο σχολιασμός πάνω στο ίδιο το είδος σινεμά και τον τρόπο κατασκευής του που εκπροσωπεί ο Indy. Στη συναισθηματική κορύφωση της ταινίας, η Helena προσπαθεί να πείσει τον Indiana να μη μείνει, κυριολεκτικά, στο παρελθόν, εκφράζοντας την επιθυμία όλων εμάς που αγαπάμε αυτόν τον χαρακτήρα να τον διατηρήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας.

Για να αναπτυχθεί αυτή η προβληματική, ήταν τελικά απαραίτητη η αλλαγή "τιμονιέρη". Όταν ανακοινώθηκε πως το πέμπτο φιλμ θα ήταν το πρώτο του franchise που δε θα έφερε τη σκηνοθετική υπογραφή του Steven Spielberg, όλοι ανησυχήσαμε. Δε συνέτρεχε, εντούτοις, λόγος πανικού μιας και ο James Mangold όχι μόνο είναι ένας ικανός σκηνοθέτης που ελίσσεται ανάμεσα στα είδη και δίνει σχεδόν πάντα αξιόλογα αποτελέσματα ("Cop Land", "3:10 to Yuma", "Logan", "Ford v Ferrari"), όχι μόνο έχει μπει στο νόημα του franchise, αλλά φέρνει και την απαραίτητη φρέσκια πνοή ενός ανθρώπου που μεγάλωσε βλέποντας τις ταινίες του Indiana Jones, όπως και όλοι εμείς.

Το "Dial of Destiny", όπως είναι ο υπότιτλος της ταινίας, μας ταξιδεύει, ως οφείλει να πράττει μια ταινία του franchise, σε διάφορα μέρη στον κόσμο και μας συστήνει νέους χαρακτήρες πλάι στους παλιούς που επιστρέφουν. Χωρίς να προσφέρει εκνευριστικό fan service κάθε δεύτερη σκηνή, το σενάριο χτίζει από την αρχή νέα πρόσωπα που, μέχρι το τέλος της ταινίας, έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της μυθολογίας της σειράς. Ταυτόχρονα, το action κομμάτι είναι άψογα σεναριογραφημένο, χορογραφημένο και εκτελεσμένο, χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες σεκάνς δράσης που είδαμε πρόσφατα στο σινεμά.

Φυσικά, ο Ford σηκώνει στις πλάτες του όχι μόνο την ταινία, αλλά και το παρελθόν του χαρακτήρα που υποδύεται. Με τη βοήθεια των καλοδουλεμένων ειδικών εφέ, στις αρχικές σκηνές ο ηθοποιός εμφανίζεται ξανά νέος στην οθόνη, προσφέροντάς μας ένα πολύτιμο μισάωρο παλιού Indy. Αλλά και μετά, όταν πια ο χαρακτήρας έχει γεράσει, ο ηθοποιός παίζει για μία ακόμη φορά με αυτή τη φαινομενική άνεση που τον καθιστά τόσο ξεχωριστό ανάμεσα στους συναδέλφους του. Πλάι στον αειθαλή πρωταγωνιστή, η Phoebe Waller - Bridge του "Fleabag" είναι μια δυναμική προσθήκη στο franchise, ίσως ο πιο αξιομνημόνευτος νέος χαρακτήρας μετά τον πατέρα του Indy που ενσάρκωσε ο Sean Connery στο τρίτο φιλμ, "Indiana Jones and the Last Crusade" (1989). Ο χαρακτήρας της Helena προσφέρει το απαραίτητο comic relief χωρίς να παύει να είναι σύνθετος και χωρίς να διακόπτει την πλοκή. Από την άλλη, ο "villain" του Δανού Mads Mikkelsen είναι από τους πιο καλοδουλεμένους του franchise - με το πέρασμα του χρόνου, έχει τις δυνατότητες να γίνει Ο πιο καλοδουλεμένος. Τέλος, μικρό αλλά σημαντικό ρόλο κρατά ο Antonio Banderas, σταθερά καλός όπως σε όλους τους ρόλους του.

Ο Harrison Ford έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που υποδύεται τον Indiana Jones και, με τη σειρά τους, οι παραγωγοί απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γυριστεί ταινία με άλλο ηθοποιό στο ρόλο. Έτσι, με το "Dial of Destiny" ο αγαπημένος μας Indy αποχαιρετά τη μεγάλη οθόνη και γίνεται οριστικά κομμάτι των πιο πολύτιμων αναμνήσεών μας. Ποτέ, όμως, δε θα τον αφήσουμε στο παρελθόν. Οι ταινίες του είναι ανάμεσα στους βασικούς λόγους που αγαπήσαμε το σινεμά και, όσο τις επισκεπτόμαστε και τις μνημονεύουμε, δε θα πάψουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-06-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.