Transformers: Rise Of The Beasts

Transformers: Η Εξέγερση Των Θηρίων

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Steven Caple Jr.

Πρωταγωνιστούν: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Velez, Dean Scott Vazquez, Tobe Nwigwe

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Noah (Anthony Ramos) είναι ένα έξυπνο νεαρό αγόρι από το Brooklyn, και η Elena (Dominique Fishback), μια φιλόδοξη, ταλαντούχα ερευνήτρια έργων τέχνης. Όταν Elena άθελά της πυροδοτεί έναν εξωγήινο πυρσό που κρύβεται σε ένα αρχαίο άγαλμα, ο Noah και τα Autobots θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Έτσι αναζωπυρώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στα Autobots και τα Decepticons για τη σωτηρία της Γης, όταν ο Optimus Prime (Peter Cullen) και η παρέα του αντιμετωπίζουν μια καινούργια νέμεση στο πρόσωπο ενός σατανικού, πανίσχυρου κακού ονόματι Scourge (Peter Dinklage). Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για τη νέα φατρία των Transformers, τα εκπληκτικά Maximals...

Οι Transformers, οι φιγούρες δράσης της εταιρείας Hasbro που έκαναν θραύση στη δεκαετία του 1980 κερδίζοντας μια θέση σε κάθε παιδικό δωμάτιο της εποχής, γνώρισαν μια επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά κινουμένων σχεδίων στο δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας, ενώ στον κινηματογράφο ο άνθρωπος που έλαχε να αναλάβει τη διασκευή της δημοφιλούς μυθολογίας ήταν ο Michael Bay. Σκηνοθέτης φασαριόζικων, ενίοτε απολαυστικών μέσα στην υπερβολή τους ταινιών δράσης («Bad Boys», «The Rock», «Armageddon»), ο Bay παρέδωσε μια τιμιότατη πρώτη ταινία το 2007, υιοθετώντας μια σπιλμπεργκική προσέγγιση απέναντι στο υλικό και μετατρέποντας σε σταρ τον πρωταγωνιστή, Shia LaBeouf. Τέσσερα sequel, ένα spin-off, πολλές εισπράξεις και ατελείωτη φασαρία μετά, το franchise είχε εξαντληθεί, οι παραγωγοί όμως, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, έκριναν ότι οι Transformers είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν, κι έτσι έδωσαν το πράσινο φως για ένα reboot με τη μορφή ενός prequel, το οποίο θα λάμβανε χώρα στη δεκαετία του '90, πάνω από μία δεκαετία πριν τα γεγονότα της ταινίας του 2007.

Κι έτσι, προέκυψε το «Rise of the Beasts», μια ταινία που στην αρχή, και για κάμποση ώρα, δίνει την εντύπωση ότι θα φέρει στο franchise, αν όχι την απαραίτητη φρεσκάδα, τουλάχιστον έναν χαβαλέ που οι τελευταίες ταινίες δε διέθεταν. Κάτι το επιβλητικό voice-over που παραπέμπει σε παραμύθι, κάτι η εντυπωσιακή πρώτη σεκάνς, κάτι μια αμυδρή κοινωνική κριτική που έρχεται να αποτυπώσει τις ταξικές ανισότητες στη Νέα Υόρκη των '90s, το έργο σε κάνει για λίγο να πιστεύεις πως θα δεις επιτέλους ξανά μια αξιόλογη ταινία «Transformers».

Δυστυχώς, αυτή η ελπίδα διαψεύδεται πανηγυρικά όσο προχωρά η ταινία. Παρά τις τίμιες προσπάθειες του σκηνοθέτη Steven Caple Jr. («Creed II», 2018) να στήσει στιβαρές σκηνές δράσης - κάτι που καταφέρνει στις δύο πρώτες πράξεις του φιλμ - το «Rise of the Beasts» βαθμιαία θυμίζει όλο και περισσότερο ταινία της Marvel ή, ακόμη χειρότερα, τα τελευταία sequel που γύρισε για λογαριασμό του franchise o Bay. Αποκορύφωμα της οπτικοακουστικής κακοφωνίας είναι, φυσικά, η τελευταία πράξη, όπου το θέαμα παραδίδεται ολοκληρωτικά στις επιταγές του σύγχρονου blockbuster σινεμά που θέλουν την έκταση των καταστροφών να είναι ανάλογη της εντύπωσης που θα αφήσει στο κοινό το φιλμ.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, το έργο θα μπορούσε να είναι απολαυστικό και χαβαλεδιάρικο, εάν η πλοκή, οι χαρακτήρες και ο διάλογος ήταν σε θέση να μας προκαλέσουν την πολυπόθητη συναισθηματική εμπλοκή. Αν και το σενάριο τυπικά ακολουθεί όλες τις συνταγές της σωστής δραματουργίας με επιτυχία, δεν υπάρχει σε αυτήν την ταινία ούτε ένας χαρακτήρας για τον οποίο, ως θεατές, να ενδιαφερόμαστε πραγματικά. Από τους άχρωμους και άοσμους Noah και Elena μέχρι τον εκνευριστικό μικρό αδελφό του πρώτου που έχει και τις πιο αμήχανες ατάκες στην ταινία, κι από εκεί στα ρομπότ, όλοι οι χαρακτήρες σε αυτή την ταινία είναι εγκληματικά αδιάφοροι, ενώ οι διάλογοι μοιάζουν γραμμένοι στο πόδι από πιτσιρίκια που, βλέποντας την animation σειρά του '80, αυτοϊκανοποιούνται φαντασιωνόμενα τη δικιά τους ταινία «Transformers».

Δε βοηθούν ούτε οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν ανθρώπινους χαρακτήρες. Οι Anthony Ramos και Dominique Fishback είναι εντελώς άψυχοι και δεν τσαλακώνονται στιγμή. Ευτυχώς, δε συμβαίνει το ίδιο με τους ηθοποιούς που χαρίζουν τις φωνές τους στα ρομπότ: η Michelle Yeoh, ο Ron Perlman, ο Peter Dinklage μεταξύ άλλων είναι εξαιρετικοί ακόμα και σε ρόλους χαμηλών απαιτήσεων.

Οι προσδοκίες μιας για μια αξιοπρεπή ταινία μετά το φημολογούμενο reboot ενός franchise που μάλλον κανείς ποτέ δεν αγάπησε στον κινηματογράφο πάνε περίπατο με το «Rise of the Beasts». Μπορεί να μην είναι μια από τις χειρότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως συνέβη με την τέταρτη και την πέμπτη ταινία του Bay, είναι όμως εντελώς αδιάφορη και προβλέψιμη. Εν τέλει, ελάχιστα πράγματα θα έχει κανείς να θυμάται από αυτή την ταινία μετά το τέλος της προβολής της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-06-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.