The Boogeyman

Ο Μπαμπούλας

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rob Savage

Πρωταγωνιστούν: Sophie Thatcher, Chris Messina, Vivien Lyra Blair, David Dastmalchian, Marin Ireland

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η Sadie Harper (Sophie Thatcher) κι η μικρή της αδελφή, η Sawyer (Vivien Lyra Blair), προσπαθούν να ξεπεράσουν την πρόσφατη απώλεια της μητέρας τους. Το ίδιο πασχίζει να κάνει κι ο πατέρας τους, Will Harper (Chris Messina), που ασκεί το επάγγελμα του ψυχαναλυτή. Μια μέρα, ένας άνδρας ονόματι Lester Billings (David Dastmalchian) εμφανίζεται στο γραφείο του Will, για να του μιλήσει για τους πρόσφατους θανάτους των τριών παιδιών του. Όπως του εξομολογείται το πρώτο πέθανε από ατύχημα, ενώ τα άλλα δύο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες ενώ στη συζήτησή τους ο Lester κάνει λόγο για τον "μπαμπούλα". Ο Will ειδοποιεί την αστυνομία, αλλά πριν η τελευταία φθάσει, ο Lester θα βρεθεί νεκρός, φαινομενικά έχοντας αυτοκτονήσει. Σύντομα, αλλόκοτα γεγονότα θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα στο σπίτι των Harper.

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα πρέπει να είναι ευγνώμων για την έλευση της πανδημίας, αυτός σίγουρα είναι ο Rob Savage. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, σκηνοθέτησε το ντεμπούτο του, το διάρκειας μίας ώρας φιλμ τρόμου «Host» (2020), γυρισμένο αποκλειστικά μέσω Web καμερών. Το πρωτότυπο αυτό εύρημα, που προέκυψε από αναγκαιότητα, σε συνδυασμό με το ταλέντο του Savage, είχαν ως αποτέλεσμα μια ταινία που προκάλεσε αίσθηση, ενώ σε μια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη πέρυσι, και στη διάρκεια της οποίας ένας αριθμός θεατών παρακολούθησε μια σειρά από ταινίες τρόμου με τους επιστήμονες να μετρούν τους καρδιακούς παλμούς τους, το έργο αναδείχθηκε πρώτο στα καρδιοχτύπια που προκάλεσε στο κοινό.

Με το «The Boogeyman», ο Savage μπαίνει για πρώτη φορά στα "μεγάλα σαλόνια" του κινηματογραφικού τρόμου. Συνεργάζεται με το στούντιο της Universal για να μεταφέρει στην οθόνη το διήγημα του Stephen King "Ο Μπαμπούλας", τη σεναριακή διασκευή του οποίου υπογράφουν οι Scott Beck και Ryan Woods, σεναριογράφοι του «A Quiet Place» (John Krasinski, 2018) και σκηνοθέτες του φετινού «65» με τον Adam Driver. Το διήγημα του King προσφέρει μια αρκετά γνώριμη ιστορία πάνω στην απώλεια, τις ενοχές και το τραύμα, όχι και τόσο μασκαρεμένη κάτω από τα κλισέ ενός monster movie. Αυτήν ακριβώς την προβληματική μεταφέρουν οι δύο σεναριογράφοι και στην κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας.

Το «The Boogeyman» σίγουρα δεν είναι μια πρωτότυπη σεναριακά ταινία. Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι κάθε σκηνή, κάθε τρόπος που εφευρίσκουν οι Beck και Woods ώστε να προχωρήσει η πλοκή, δίνουν την αίσθηση του deja vu: όλα αυτά κάπου τα έχουμε ξαναδεί, ενδεχομένως σε πολύ καλύτερες ταινίες. Μολονότι η μικρή διάρκεια (97 λεπτά) δεν επιτρέπει στο θεατή να κουραστεί, η αλήθεια είναι πως ελάχιστες εκπλήξεις περιμένουν το κοινό αυτής της ταινίας.

Από την άλλη, ο Savage αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά το είδος και μας χαρίζει μερικές αξιομνημόνευτες σεκάνς ανατριχίλας. Τα jump scares είναι μετρημένα και, μηδενός εξαιρουμένου, καλοστημένα κι αποτελεσματικά, ενώ η σταδιακή αποκάλυψη του τέρατος - μόλις στο φινάλε το βλέπουμε ολόκληρο - αν και όχι πρωτότυπη σαν εύρημα, δουλεύει πάντα ευεργετικά σε ένα τέτοιο φιλμ. Σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική διεύθυνση φωτογραφίας, τον καλό ηχητικό σχεδιασμό και το ωραίο μοντάζ, η σκηνοθεσία του Savage καθιστά την προβολή αυτής της ταινίας μια ευχάριστη εμπειρία, παρά την προβλεψιμότητα της πλοκής. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι ερμηνείες, που είναι στο σύνολό τους καλές, με τον David Dastmalchian να κλέβει την παράσταση μέσα στη μόλις μία σκηνή όπου εμφανίζεται.

Συνοπτικά, παρά το γεγονός ότι το «The Boogeyman» αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών, είναι μια ταινία που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του Stephen King και θα προσφέρει στους υπόλοιπους μια ικανοποιητική εμπειρία. Δεν είναι μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές του είδους, δεν θα αναφέρεται καν μελλοντικά ανάμεσα στις καλύτερες διασκευές έργων του συγγραφέα, εντούτοις είναι ψυχαγωγική και αποδίδει επακριβώς τον προβληματισμό του πρωτότυπου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-06-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.