The Little Mermaid

Η Μικρή Γοργόνα

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 135'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rob Marshall

Πρωταγωνιστούν: Halle Bailey, Jonah Hauer-King Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy Melissa McCarthy, Javier Bardem, Noma Dumezweni

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Όντας η νεότερη από τις κόρες του Βασιλιά Τρίτωνα (Javier Bardem), η Ariel (Halle Bailey) είναι μια όμορφη και έξυπνη νεαρή γοργόνα που διψάει για περιπέτεια. Ανυπομονώντας να μάθει περισσότερα για τον κόσμο που βρίσκεται πέρα από τη θάλασσα, η Ariel επισκέπτεται την επιφάνεια κι ερωτεύεται τον γοητευτικό Πρίγκηπα Eric (Jonah Hauer - King). Ακολουθώντας την καρδιά της, κάνει συμφωνία με τη σατανική μάγισσα της θάλασσας, Ursula (Melissa McCarthy), ώστε να βιώσει τη ζωή έξω από τη θάλασσα.

Όπως έχει καταστεί σαφές εδώ και μερικά χρόνια, τα live-action remakes κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney ήρθαν για να μείνουν. Αν και καλλιτεχνικά οι ταινίες αυτές δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσφέρουν, οι επιδόσεις τους στα ταμεία είναι ενθαρρυντικές για το στούντιο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα animation που μεγάλωσαν γενιές και γενιές θεατών να βρίσκουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το δρόμο για μια ολοκαίνουργια εκδοχή. Σειρά, λοιπόν, έχει φέτος το «The Little Mermaid», που πίσω στα 1989 σήμανε την αναγέννηση την οποία θα βίωνε το στούντιο κατά της δεκαετία που θα ακολουθούσε. Από τις πλέον κοσμαγάπητες, και όχι άδικα, ταινίες της εταιρείας, το «The Little Mermaid» έρχεται τώρα με live-action εκδοχή και την πρόκληση να ανταγωνιστεί το υπερ - επιτυχημένο πρωτότυπο.

Σε ένα βαθμό, τα καταφέρνει. Θεματολογικά, διατηρεί στον πυρήνα του την ιστορία ενηλικίωσης της κεντρικής ηρωίδας, της Ariel, μαζί με μερικά απαραίτητα, λόγω συγκυρίας, μηνύματα περί διαφορετικότητας κι ενδυνάμωσης. Πολλά στοιχεία του πρωτότυπου φιλμ μένουν ανέπαφα, με κυριότερα τα τραγούδια, με μοναδική διαφοροποίηση την προσθήκη τριών νέων κομματιών που έγραψε για λογαριασμό του φιλμ ο Lin - Manuel Miranda. Σε επίπεδο πλοκής όλα έχουν παραμείνει ίδια.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του φιλμ αποτελεί το cast του. Η Halle Bailey αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένη επιλογή, καθώς τόσο υποκριτικά όσο και φωνητικά κατορθώνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου της Ariel. Όλο το υπόλοιπο cast φαίνεται να το διασκεδάζει και οι περισσότερες ερμηνείες είναι καλές - ευτυχώς η Awkwafina έχει σχετικά μικρό ρόλο, οπότε δεν είναι και πολύ εκνευριστική. Μοναδική αληθινή παραφωνία στο ερμηνευτικό σκέλος αποτελεί η Melissa McCarthy, αφενός επιδίδεται σε ενοχλητικό overacting, αφετέρου επειδή το CGI επισκιάζει διαρκώς την ερμηνεία της.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα του έργου. Ο σκηνοθέτης Rob Marshall, με μακρά εμπειρία στο είδος του μιούζικαλ τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο (ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Chicago» και «Into the Woods») έχει την ικανότητα να στήσει εμπνευσμένες χορογραφίες, σε αυτήν την ταινία όμως επενδύει υπερβολικά στο CGI. Σίγουρα ο σχεδιασμός του υποθαλάσσιου κόσμου είναι βασικός πυλώνας για την επιτυχία αυτού του φιλμ, και σε τεχνικό επίπεδο τα εφέ δεν έχουν ψεγάδι. Η ολοφάνερη ψευτιά όμως των σκηνικών και των πλασμάτων της θάλασσας έχουν αντίκτυπο στην ιστορία, αφού πλέον δε βρισκόμαστε σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων, αλλά σε ένα live-action φιλμ.

Ακολουθώντας πιστά την πεπατημένη, το «The Little Mermaid» πέφτει τελικά στην παγίδα των περισσότερων remake της Disney: δεν καταφέρνει να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν για να καταστεί δυνατή η δημιουργία του. Όσο, όμως, τα μεγάλα στούντιο επιμένουν να υποστηρίζουν τέτοιες ταινίες, αντί να χρηματοδοτούν πρωτότυπα, τολμηρά και αντισυμβατικά σχέδια, τόσο το mainstream αμερικανικό σινεμά θα βυθίζεται στη θάλασσα της επαναληψιμότητας, της βαρεμάρας και των κλισέ. Πλέον, δεν μπορούμε καν να πούμε ότι ταινίες σαν αυτή αποτελούν χαμένες ευκαιρίες, καθώς η αλήθεια πως οι προσδοκίες δεν μπορούν παρά να είναι εξαρχής χαμηλές.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-05-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.