Guy Ritchie's The Covenant

Αρρηκτος Δεσμός

Πολεμική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 123'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Guy Ritchie

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Dar Salim, Sean Sagar, Jason Wong, Rhys Yates

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Κατά της διάρκεια της τελευταίας του αποστολής στο Αφγανιστάν, ο λοχίας του αμερικανικού στρατού John Kinley (Jake Gyllenhaal) συνεργάζεται με έναν ντόπιο διερμηνέα, τον Ahmed (Dar Salim), ο οποίος δουλεύει για τους Αμερικανούς με αντάλλαγμα βίζες για τον ίδιο και την οικογένειά του, ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα. Όταν μια επίθεση πάει στραβά και όλοι οι άνδρες του John, εκτός από τον Ahmed, σκοτώνονται, ο διερμηνέας μεταφέρει τον τραυματισμένο λοχία πίσω στις αμερικανικές γραμμές, μέσα από το επικίνδυνο έδαφος των Ταλιμπάν. Επιστρέφοντας στην Αμερική, ο John ανακαλύπτει πως ο Ahmed δεν έχει πάρει τις βίζες του. Αποφασίζει, λοιπόν, να ξαναπάει ο ίδιος στο Αφγανιστάν για να διασώσει τον Ahmed και την οικογένειά του από την εκδικητική μανία των Ταλιμπάν.

Παραγωγικότατος τελευταία, ο Guy Ritchie μας απασχόλησε λίγους μήνες πριν με το στιλάτο, ψυχαγωγικό «Operation Fortune: Ruse de Guerre», μια από τις καλύτερες ταινίες της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του. Για λογαριασμό της νέας του ταινίας, η οποία μάλιστα φέρει στον τίτλο της το όνομά του, ο βρετανικής καταγωγής σκηνοθέτης επιστρέφει σε πιο συμβατικά μονοπάτια, επιλέγοντας να αφηγηθεί μια κλασική, γνώριμη ιστορία ανδρικής φιλίας και θάρρους με φόντο πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Αφγανιστάν. Για κάποιον που ποτέ δεν είδε με ιδιαίτερο θαυμασμό το σινεμά του συγκεκριμένου σκηνοθέτη, όπως ο γράφων, το «Guy Ritchie's The Covenant» είναι μια συμπαθητική πολεμική περιπέτεια, η οποία μπορεί να μην έχει τίποτα το τρομερό να προσφέρει, τουλάχιστον όμως αφηγείται μια ιστορία με στρωτό τρόπο και αρκετή αυτοπεποίθηση. Για κάποιον που αγαπά, όμως, τον Ritchie, ενδέχεται αυτή η ταινία να τον ξενίσει αρκετά, μιας και δε διαθέτει ούτε ίχνος από το μαύρο (και ολίγον χονδροειδές) χιούμορ που διακρίνει άλλες δημιουργίες του σκηνοθέτη.

Εάν, βέβαια, είσαι ένας από εκείνους τους θεατές που "κλωτσάνε" εξαιτίας της ιδεολογίας ενός έργου, ασφαλώς το εν λόγω φιλμ δεν είναι για εσένα. Εδώ, οι Αμερικανοί είναι οι καλοί και οι Ταλιμπάν οι κακοί. Είτε το δέχεσαι και το απολαμβάνεις γι' αυτό που είναι - μια κλισέ αλλά διασκεδαστική ταινία δράσης - είτε δεν το δέχεσαι και απορρίπτεις συλλήβδην το έργο. Η αλήθεια είναι πως κάτι πάει να πει η ταινία γύρω από την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα σωρό πολέμους τις τελευταίες δεκαετίες και την ευθύνη τους απέναντι στις χώρες που επλήγησαν από αυτούς τους πολέμους, όμως ο Ritchie δεν εμβαθύνει ποτέ του σε αυτό (πότε το έκανε;) και προτιμά να θέσει σε πρώτο πλάνο το θέμα της φιλίας ανάμεσα στους δύο ήρωες και της γενναιότητας που απαιτεί μια τόσο δύσκολη συνθήκη, όπως είναι ο πόλεμος.

Στο ρόλο του λοχία John Kinley, ο Jake Gyllenhaal είναι τυπικά καλός, αν και συνεχίζει το σερί χλιαρών επιλογών ρόλων σε κακές ή έστω μέτριες, όπως αυτή, ταινίες. Μετά το αδιάφορο (επιεικώς) «Ambulance» του Michael Bay, ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε ακόμα μία ταινία δράσης και αναλαμβάνει ένα ρόλο εντελώς flat σεναριακά, πολύ κατώτερο του ερμηνευτικού ταλέντου του. Αξιόλογη είναι κι η ερμηνεία του Dar Salim, την παράσταση όμως κλέβει σε υποστηρικτικό ρόλο ο λατρεμένος Johnny Lee Miller («Trainspotting», "Elementary"), ο οποίος υιοθετεί βαριά αμερικανική προφορά για να υποδυθεί έναν Αμερικανό συνταγματάρχη.

Το «Guy Ritchie's The Covenant» είναι μια ταινία που μπορεί κανείς να απολαύσει στη σκοτεινή αίθουσα ή στον καναπέ του σπιτιού του, δίχως να έχει πολλές απαιτήσεις. Έχει δράση, θέαμα, ακόμα και συγκίνηση στο φινάλε. Δεν περιλαμβάνει, όμως, τίποτα που να μην έχουμε ξαναδεί σε άλλες καλύτερες ταινίες. Μια περιγραφή, ωστόσο, που θα ταίριαζε ενδεχομένως σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του Ritchie.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20-04-2023  |  Διανομή: The Film Group

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.