Suzume

Suzume

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 122'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Makoto Shinkai

Πρωταγωνιστούν: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu, Shota Sometani, Sairi Ito

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η Suzume, ένα 17χρονο κορίτσι που μένει σε μια ήσυχη κωμόπολη της ιαπωνικής επαρχίας, γνωρίζει ένα νεαρό άνδρα που ταξιδεύει αναζητώντας... πόρτες. Η Suzume τον ακολουθεί στα ερείπια ενός παλιού κτιρίου όπου βρίσκουν μια ανέπαφη, όρθια πόρτα που έχει διασωθεί από την καταστροφή. Το κορίτσι νιώθει μια μυστηριώδη δύναμη να την τραβά προς την πόρτα και την πλησιάζει. Σύντομα, κι άλλες τέτοιες πόρτες σε όλη την Ιαπωνία θα αρχίσουν να ανοίγουν μυστηριωδώς. Πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδάλλως το κακό που παραμονεύει από πίσω θα ξεχυθεί στον κόσμο.

Στην Ιαπωνία, εδώ και δεκαετίες το είδος του animation όχι απλά ανθεί, αλλά αποτελεί και μια από τις πιο προσοδοφόρες βιομηχανίες της χώρας. Κάθε χρόνο, ένας τεράστιος αριθμός τηλεοπτικών σειρών και ταινιών του είδους παράγεται και πολλές από αυτές τις δημιουργίες σπάνε τα σύνορα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και κερδίζουν θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Από τα υπερ - επιτυχημένα και γνωστά σε όλους "Pokemon" μέχρι τις αριστουργηματικές και λατρεμένες ταινίες του Studio Ghibli, το anime έχει κατακτήσει τον κόσμο. Μάλιστα, το φιλμ «Spirited Away» (2001) του δημιουργού του Ghibli, Hayao Miyazaki, θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο έργο κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου και μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα.

Επόμενο είναι η άνθιση αυτή να δώσει βήμα σε οραματιστές δημιουργούς να πλάσουν τους δικούς τους φιλμικούς κόσμους και να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Μια πολύ ξεχωριστή φωνή στο animation των τελευταίων ετών είναι ο Makoto Shinkai, ο οποίος κάνει μεγάλου μήκους ταινίες από το 2004 και μετράει ήδη επτά φιλμ, που όλα τους έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές κι έχουν κερδίσει μια θέση σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες των ετών που κυκλοφόρησαν. Ειδικά οι δύο προηγούμενες ταινίες του Shinkai, τα «Your Name» (2016) και «Weathering With You» (2019), χαρακτηρίστηκαν ως τα αριστουργήματά του. Καθόλου δεν πρέπει να μας παραξενεύει, επομένως, που η νέα του ταινία, «Suzume», εξασφάλισε μια θέση στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, ενός φεστιβάλ που παραδοσιακά δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο όσον αφορά στο είδος του animation.

Στο «Suzume», ο Ιάπωνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος μας συστήνει ένα ανήλικο κορίτσι, το οποίο έχει απωλέσει, σε πολύ τρυφερή ηλικία, τη μητέρα του και ζει με την κάπως χειριστική θεία του. Όταν θα νιώσει το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, θα ξεκινήσει η περιπέτειά της, μέσω της οποίας ο Shinkai θα χτίσει μια συναρπαστική μυθολογία. Αυτή θέλει το Κακό και την κάθε είδους συμφορά να κρύβονται πίσω από συγκεκριμένες πόρτες, που αν ανοίξουν θα φέρουν την καταστροφή. Φανταστείτε κάτι σαν το Κουτί της Πανδώρας, αλλά λίγο διαφορετικό, όπου υπεύθυνος για τη διάνοιξη των πορτών αυτών είναι ένας τρισχαριτωμένος, αλλά κατά βάθος σατανικός... γατούλης, τον οποίο οι ήρωές μας πρέπει να βρουν και να σταματήσουν.

Το «Suzume» είναι ένα φιλμ στο οποίο η απώλεια, η ενοχή και το τραύμα εικονογραφούνται μέσω της φαντασίας ενός ευφυούς δημιουργού. Η ηρωίδα αυτής της ταινίας καλείται να ξεπεράσει την απουσία της μητέρας της και ταυτόχρονα να ενηλικιωθεί, να κάνει τις δικές της επιλογές και να αφήσει πίσω της όσα τη συνδέουν με το παρελθόν. Μέσα από μια σειρά ιδιοφυών ευρημάτων, όπως το να είναι ο βασικός villain μεγάλου μέρους του έργου ένα γατάκι ή να εγκλωβίζεται, χάρη σε ένα ξόρκι, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες για την περισσότερη διάρκεια της ταινίας στο σώμα μιας παιδικής καρέκλας, ο Shinkai μας οδηγεί σε μια συναισθηματικά φορτισμένη κορύφωση.

Στο ενδιάμεσο, παραλείπει να κλείσει ορισμένες σεναριακές τρύπες, όπως είναι αυτή της υποπλοκής που θέλει ένα συνάδελφο της θείας της ηρωίδας να είναι ερωτευμένος μαζί της και να θέλει να τη βοηθήσει να ξαναβρεί τη μικρή. Ο χαρακτήρας αυτός μένει εντελώς ξεκρέμαστος, ενώ είναι ένας από τους πιο αξιοπρόσεκτους της ταινίας. Τέτοιου είδους μικρά ελαττώματα στερούν από την ταινία τη δύναμη των δύο προηγούμενων έργων του σκηνοθέτη, δεν στέκονται εντούτοις αρκετά ώστε να μειώσουν τον αντίκτυπο του θαυμάσιου οπτικοακουστικού αποτελέσματος και του πανέμορφου σχεδιασμού με τον οποίο έχει αποδοθεί ο κόσμος που συνέλαβε η φαντασία του Shinkai.

Ένα από τα καλύτερα animation της χρονιάς, το «Suzume» επιβεβαιώνει πως στην Ιαπωνία η παραγωγή του είδους εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά καλλιτεχνικά επίπεδα και μας προθερμαίνει ενόψει του επερχόμενου «How Do You Live», της καινούργιας και τελευταίας ταινίας του Miyazaki, η οποία φημολογείται (αλλά, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει επιβεβαιωθεί) πως θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο προσεχές Φεστιβάλ των Καννών. Αν μη τι άλλο, είναι ενθαρρυντικό που τα εγκυρότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη αρχίζουν να ανοίγονται προς το είδος του animation και να το αναγνωρίζουν ως ισότιμο κάθε άλλου κινηματογραφικού είδους.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-04-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.