Crimes Of The Future

Εγκλήματα Του Μέλλοντος

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Cronenberg

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Lea Seydoux, Kristen Stewart, Scott Speedman, Lihi Kornowski

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, πολλά έχουν αλλάξει για την ανθρωπότητα. Ο πόνος αποτελεί πια παρελθόν, νέα όργανα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ανθρώπινο σώμα και όσα θεωρούσαμε "φυσιολογικά" και "συνηθισμένα" έχουν μεταβληθεί. Ο Saul Tenser (Viggo Mortensen) είναι ένας "performance artist" που χρησιμοποιεί το ίδιο του το σώμα ως βασικό εργαλείο της δουλειάς του. Βλέποντας πολύ συχνά κάποιο νέο όργανο να ξεπηδά στον οργανισμό του, χειρουργείται δημόσια με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της βοηθού του, της Caprice (Lea Seydoux). Ωστόσο, η κυβέρνηση και μια μυστηριώδης οργάνωση του υποκόσμου έχουν βάλει στο μάτι τον Tenser.

Ο David Cronenberg είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του, από το «Shivers» του 1975 μέχρι και τις πιο πρόσφατες δουλειές του, ο Καναδός δημιουργός χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου που σκαρφίστηκε ποτέ ανθρώπινος νους, προκειμένου να μιλήσει για θέματα που τον απασχολούν, όπως η σύγκρουση ανθρώπου και μηχανής, η μεταμόρφωση του ανθρώπινου σώματος, η έλλειψη επικοινωνίας σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τεχνολογικά κόσμο. Η νέα του ταινία, με τίτλο «Crimes of the Future», η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα και αποτελεί την επιστροφή του σκηνοθέτη στη δουλειά οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά το «Maps to the Stars» (2014), είναι μια σύνοψη όλων των στιλιστικών και θεματικών εμμονών του Cronenberg.

Έχοντας πλέον πίσω του μια φιλμογραφία που τον κατατάσσει στους μείζονες κινηματογραφιστές της εποχής μας, ο Καναδός δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Γι' αυτό και η σκηνοθεσία του στο «Crimes of the Future» είναι πιο ώριμη και λιτή από ποτέ. Η κάμερα καδράρει ακριβώς ό,τι χρειάζεται να δει ο θεατής, κινείται όταν πρέπει και αποφεύγει τις αχρείαστα παράδοξες γωνίες λήψης, τις περίτεχνες κινήσεις και γενικότερα τον εύκολο εντυπωσιασμό. Ο Cronenberg ποτέ δεν προκαλούσε απλά και μόνο για να προκαλέσει, τα σοκ που έφερναν οι ταινίες του στο κοινό είχαν πάντα κάποιο σκοπό - γι' αυτό ήταν τόσο αποτελεσματικά - όμως σε αυτήν την ταινία ειδικά η απεικονιζόμενη βία περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Φυσικά, υπάρχουν σκηνές που επιβεβαιώνουν τον τίτλο του μάστορα του body horror, που εδώ και δεκαετίες έχει αποδοθεί στον σκηνοθέτη, πάντα όμως υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από τις γκροτεσκικά σοκαριστικές εικόνες.

Το «Crimes of the Future» μιλά για θέματα που ο Cronenberg έχει θίξει ξανά στην καριέρα του. Δεν ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει θεματικά τη φιλμογραφία του δημιουργού, αλλά να επιστρέψει στις ρίζες του με μια ταινία πιο ώριμη από τις άλλες. Η αλήθεια είναι ότι, σεναριακά, κάπου χωλαίνει η ταινία. Η επανάληψη θεμάτων από άλλες ταινίες του σκηνοθέτη καθιστά την πλοκή ελαφρώς προβλέψιμη σε κάποια σημεία, ο ρυθμός δε διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του φιλμ και υπάρχουν σημεία που νιώθεις ότι η αφήγηση πλατειάζει.

Εντούτοις, το έργο σε αποζημιώνει με άλλους τρόπους: με τις εκπληκτικές ερμηνείες, για παράδειγμα. Ο Viggo Mortensen, στην τέταρτη ταινία του Cronenberg όπου πρωταγωνιστεί, είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικός. Η Lea Seydoux είναι επίσης έκτακτη, παρότι ο χαρακτήρας της δεν αναπτύσσεται εξίσου αποτελεσματικά μέσα στο έργο. Σε μικρότερο αλλά σημαντικό ρόλο, η Kristen Stewart συνεχίζει το σερί εξαιρετικών ερμηνειών, οι οποίες την αναδεικνύουν σε μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Εκτός από τις ερμηνείες, έχουμε την έξοχη μουσική του σταθερού συνεργάτη του Cronenberg, Howard Shore, την εκπληκτική σκηνογραφία που απογειώνει την ατμόσφαιρα του έργου και τη θαυμάσια φωτογραφία.

Το «Crimes of the Future» είναι ένα φιλμ νουάρ επιστημονικής φαντασίας που επαναφέρει τον David Cronenberg στο ύφος και την αισθητική των καλύτερων ταινιών του. Μπορεί να μην του λείπουν κάποιες μικρές αδυναμίες, όμως είναι σίγουρα ευχάριστο να βλέπεις ότι ένας τόσο σημαντικός, οξυδερκής δημιουργός είναι ακόμα ενεργός, ανήσυχος και ικανός να φτιάχνει τόσο αξιόλογες ταινίες. Το τελευταίο φιλμ του Καναδού σκηνοθέτη μπορεί να μην κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία του επιτεύγματα, παραμένει όμως σημαντικό, αναγκαίο και συναρπαστικό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-09-2022  |  Διανομή: Σπέντζος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.