The Outfit

Το Κουστούμι

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Graham Moore

Πρωταγωνιστούν: Zoey Deutch, Mark Rylance, Dylan O'Brien Dylan O'Brien, Johnny Flynn, Simon Russell Beale

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Leonard (Mark Rylance), ένας καταξιωμένος Αγγλος ράφτης που έχει καταλήξει στο Σικάγο, διευθύνει ένα μικρό ραφείο με τη βοηθό του (Zoey Dutch) φτιάχνοντας πανέμορφα ρούχα για τους μόνους ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν: μια οικογένεια αδίστακτων γκάνγκστερ. Μια νύχτα, δύο δολοφόνοι (Dylan O' Brien, Johnny Flynn) χτυπούν την πόρτα του ζητώντας μια χάρη, και κάπως έτσι ξεκινά ένα πανούργο παιχνίδι εξαπάτησης και φόνου.

Γνωστός σεναριογράφος, βραβευμένος με Oscar για το «The Imitation Game» του 2014, ο 41χρονος Αμερικανός Graham Moore πραγματοποιεί φέτος το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με τίτλο «The Outfit». Καμία σχέση δεν έχει το φιλμ με το ομότιτλο του 1973, για όσους πιθανώς το περάσουν για remake. Εδώ έχουμε μια θεατρίζουσα πλοκή, αλλά μια καθόλου θεατρίζουσα ταινία, που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα και μόνο χώρο: ένα ραφείο. Εκεί, και με τη δράση να λαμβάνει χώρα στη δεκαετία του 1950, ο Moore στήνει μια απολαυστική ιστορία γεμάτη ανατροπές, συναρπαστικούς χαρακτήρες και εκπλήξεις.

Το έργο παίρνει το χρόνο του προκειμένου να μας συστήσει στους χαρακτήρες του. Ο Leonard, του εκπληκτικού Mark Rylance ο οποίος σηκώνει την ταινία στις πλάτες του, είναι ένας φαινομενικά φιλήσυχος άνθρωπος που κοιτάζει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Φαίνεται να είναι ο τύπος ανθρώπου που αφοσιώνεται με πάθος στο αντικείμενό του, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των πράξεών του και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της δουλειάς του - στην προκειμένη περίπτωση, θα ντύσουν μερικούς φρικτούς εγκληματίες. Όμως, σε αυτή την ταινία δεν υπάρχει ούτε ένας χαρακτήρας που να είναι απλά και μόνο αυτό που φαίνεται.

Αποδομώντας ένα - ένα τα κλισέ των γκανγκστερικών ταινιών, το «The Outfit» καταφέρνει να γίνει καθηλωτικό χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε υπερβολικά ξεσπάσματα βίας και εντυπωσιακές σκηνές μάχης. Ο Moore έχει αυτοπεποίθηση, ξέρει ότι είναι ικανός να γράψει φανταστικά διαλογικά κομμάτια και χαρακτήρες που δεν παύουν στιγμή να προσελκύουν το ενδιαφέρον μας. Αντί για διαρκές πιστολίδι, το φιλμ γίνεται θρίλερ χάρη στα διαλογικά μέρη του. Όταν, δε, έρχεται η ώρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες, που έβραζαν υπομονετικά καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, να εκδηλωθούν στην πράξη, η σκηνοθετική μαεστρία του Moore είναι υπεύθυνη για μια από τις ωραιότερες κλιμακώσεις της χρονιάς που διανύουμε.

Εκτός από τον καταπληκτικό Rylance, η ταινία διαθέτει ένα εξίσου λειτουργικό cast. Την παράσταση κλέβει ο σαδιστής Francis του Johnny Flynn, ενός ανερχόμενου ηθοποιού με υποσχόμενο μέλλον - τον είδαμε και στο «Operation Mincemeat», όπου ήταν ένα από τα λίγα καλά στοιχεία του έργου. Αλλά και οι "ήρεμες δυνάμεις" Dylan O' Brien και Zoey Dutch είναι εξαιρετικοί, ενώ ο έμπειρος Simon Russell Beale πλάθει έναν αρχιμαφιόζο που ταυτόχρονα μας τρομάζει και μας κάνει να θέλουμε να τον βλέπουμε στην οθόνη.

Εκτός από τον σεναριογράφο - σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής της ταινίας οφείλει να πιστωθεί στον σκηνογράφο, τον ενδυματολόγο, το διευθυντή φωτογραφίας και τον υπεύθυνο της παραγωγής. Κάθε κάδρο είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα ατμόσφαιρας, ανασύστασης εποχής και υποβολής. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αναπλάσεις μια ολόκληρη εποχή - και μαζί ένα είδος κινηματογράφου - όταν η ταινία σου διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου σε έναν εσωτερικό χώρο. Κι όμως, το crew του «The Outfit» τα καταφέρνει. Εκτός από μια συναρπαστική, βραδυφλεγή περιπέτεια, το φιλμ είναι κι ένα από τα πιο όμορφα της χρονιάς.

Αλληγορία πάνω στο φαίνεσθαι και το είναι και των πραγμάτων, γκανγκστερικό θρίλερ πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα που έχουμε δει, σεναριακά προσεγμένο, σκηνοθετικά άρτιο και καλλιτεχνικά σαγηνευτικό, το «The Outfit» είναι ένα φιλμ που θα σας συναρπάσει, θα σας εκπλήξει και θα σας μείνει αξέχαστο για πολύ καιρό μετά την προβολή του. Ο Graham Moore είναι ένας σκηνοθέτης που ήρθε για να μείνει και το πρώτο του φιλμ πρέπει να λογαριάζεται ανάμεσα στα σημαντικά ντεμπούτα της κινηματογραφικής ιστορίας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-05-2022  |  Διανομή: Tulip

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.